Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι στόχοι της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων

Συστήνονται επιτροπές για να διαμορφώσουν και να υποβάλουν βελτιώσεις στο κανονιστικό, νομικό και φορολογικό πλαίσιο. Καταρτίζεται εσωτερικός Κώδικας Δεοντολογίας που θα ορίζει την επικοινωνία με τους δανειολήπτες.

Οι στόχοι της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων

Τους κύριους στόχους της νεότευκτης Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή, το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Η υποβοήθηση της δημιουργίας συνθηκών αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί το βασικό στόχο της Ένωσης. Στην κατεύθυνση αυτή συστήνονται επιτροπές και ομάδες εργασίες. Στόχος είναι να διαμορφώνουν και να προτείνουν συγκεκριμένες βελτιώσεις στο κανονιστικό και νομικό & φορολογικό πλαίσιο για τη διαχείριση απαιτήσεων.

Οι ομάδες εργασίας τριών Επιτροπών (Κανονιστικών, Νομικών καθώς και Οικονομικών- Διοικητικών- φορολογικών θεμάτων) είναι έτοιμες να ξεκινήσουν με τη συμμετοχή όλων των μελών της Ένωσης.

Επίσης, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων Ενώσεων στο εξωτερικό δημιουργείται Κώδικας Δεοντολογίας, που θα ορίζει τον τρόπο λειτουργίας των μελών της Ένωσης , καθώς και την επικοινωνία με πελάτες, δανειολήπτες και επενδυτές.

Αυτή τη στιγμή, δραστηριοποιούνται στην αγορά 17 εταιρίες διαχείρισης που έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την ΤτΕ, αλλά υπάρχουν και άλλες προς αδειοδότηση. Απασχολούν περί τα 2.000 άτομα, αριθμός που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι τράπεζες ετοιμάζονται να αναθέσουν σε τρίτους τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους με μεταφορά προσωπικού.

Η εγχώρια αγορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε όγκο στην Ευρώπη, προσεγγίζοντας τα 100 δισ. ευρώ. Εξ αυτών περίπου τα 80 δισ. βρίσκονται εντός των ισολογισμώντων τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα έχουν αγοραστεί από fundsή έχουν διαγραφεί λογιστικά.

Οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ήδη αναλάβει το σύνολο των NPEs που έχει αγοραστεί από τα funds καθώς και μέρος των NPEs που παραμένει στο ενεργητικό των τραπεζών (η FPS διαχειρίζεται τα NPEs λιανικής της Eurobank, ενώ η doBank έχει αναλάβει τη διαχείριση επιχειρηματικών NPEs).

Θεωρείται βέβαιο ότι λόγω των πωλήσεων, τιτλοποιήσεων αλλά και των επικείμενων συμφωνιών ανάθεσης διαχείρισης που προωθούν Πειραιώς και Eurobank , το ποσοστό των NPEs που θα τελούν υπό διαχείριση από servicers θα «αβγατίσει» με γεωμετρικό ρυθμό. Η απόκτηση κρίσιμης μάζας θα κρίνει το πόσες και ποιες εταιρείες θα παραμείνουν στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v