Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κενά» στα μέτρα στήριξης βλέπουν οι εταιρείες τεχνολογίας

Ενστάσεις από μικρές εταιρείες και καταστήματα franchise μεγάλων ομίλων καθώς καταγράφουν τεράστια μείωση εσόδων αλλά δεν περιλαμβάνονται στους υπό στήριξη ΚΑΔ. Ο κίνδυνος καταρρεύσεων και τα αιτήματα για στήριξη.

«Κενά» στα μέτρα στήριξης βλέπουν οι εταιρείες τεχνολογίας

Εκτός των μέτρων στήριξης για την πανδημία έμειναν κάποιοι τομείς της αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, παρά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών είχαν συμπεριληφθεί όλοι οι ΚΑΔ που είχε προτείνει ο Σύνδεσμος των εταιρειών του κλάδου (ΣΕΠΕ).

Μάλιστα υπάρχουν και δραστηριότητες στις παρυφές της αγοράς τεχνολογίας που... ξεχάστηκαν, με αποτέλεσμα αρκετές μικρές επιχειρήσεις να βρίσκονται προ της κατάρρευσης.

Ενα παράδειγμα είναι οι δραστηριότητες κάτω από τους ΚΑΔ «61.10» για τις ενσύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες και «61.20» για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες που δεν αφορούν φυσικά μόνο τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους. Αφορούν και εκατοντάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων των COSMOTE, Vodafone, Wind και Forthnet, που λειτουργούν μέσω franchise.

Ενα άλλο είναι οι εταιρείες που στις αρχές της δεκαετίας πήραν ΚΑΔ 61104100 («Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου») και δεν τον άλλαξαν. Οπως υποστηρίζει ο επικεφαλής εταιρείας από τον χώρο του digital marketing που έχει αυτόν τον ΚΑΔ, ο συγκεκριμένος κωδικός εξαιρέθηκε από τα μέτρα, αν και η πτώση εσόδων φτάνει το 80%.

Οπως λέει, «αρκετοί πελάτες έκλεισαν ή πάγωσαν προγράμματα» και «ζούμε με τις τιμολογήσεις έργων του προηγούμενου τριμήνου». Ο ίδιος προσθέτει πως «δεν με ενδιαφέρει να πάρω προσωπικά καμία οικονομική βοήθεια, θέλω όμως να εξασφαλίσω τους 2 εργαζομένους μου και κυρίως να έχω τα ίδια οφέλη σε εκπτώσεις στην εφορία/εισφορές, διότι όπως είναι τώρα τα πράγματα, δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μερικούς ανταγωνιστές μας με διαφορετικό ΚΑΔ». «Δεν βλέπω να λένε τίποτα για αυτές τις περιπτώσεις και έχουμε φτάσει 7 Απριλίου, με τις επιχειρήσεις μας να υπολειτουργούν από 13 Μαρτίου».

Διαφορετικό είναι το πρόβλημα με τους ΚΑΔ που συνδέονται με τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες, καθώς τα μέτρα στήριξης δεν διαχωρίζουν το μέγεθος των επιχειρήσεων. Ετσι, αν και οι συνεργάτες μέσω franchise των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων είναι μικρές εταιρείες, δεν μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα. Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες τους ζητούν αλλαγές στη ρύθμιση, ώστε να προβλέπεται πως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν εντάσσονται αλλά «εξαιρούνται οι εταιρείες μικρού μεγέθους» ή «εντάσσονται στις ευεργετικές διατάξεις μόνο οι μικρές εταιρείες με δραστηριότητα ΚΑΔ 61.10 και 61.20».

Τα καταστήματα που συνεργάζονται με τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους δεν έχουν τη δυνατότητα πώλησης νέων συνδέσεων (ποιος άραγε θα έσπευδε αυτές τις ημέρες;) αλλά μόνο να υποστηρίξουν τους πελάτες των εταιρειών π.χ. για επισκευή συσκευής τηλεφώνου, κ.ά.

Να σημειωθεί ότι ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε στη Βουλή αναφορά επιστολή-πολίτη που δραστηριοποιείται ως μικρομεσαίος Ελεύθερος Επαγγελματίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης και αιτείται απαντήσεων (δείτε την επιστολή στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v