Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συνταγή για διατήρηση των ξενοδοχείων... σε ζωή

Πάγωμα δόσεων, ρευστότητα και χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων μέχρι το τέλος του 2021 προσφέρει η Eurobank. Το «κακό σενάριο» για τον υπολογισμό της απαιτούμενης ρευστότητας. Η εικόνα στα κόκκινα δάνεια.

Η συνταγή για διατήρηση των ξενοδοχείων... σε ζωή

Συνολικό πακέτο ύψους 750 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μέχρι τις 31/12/2021 ανακοίνωσε η Eurobank, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες τους για την εξυπηρέτηση δανείων, την κάλυψη αναγκών ρευστότητας αλλά και τη συνέχιση της χρηματοδότησης εγκεκριμένων επενδύσεων.

«Η στήριξη όλων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, μεγάλων, μεσαίων και μικρών, είναι κρίσιμη για τη χώρα και την προοπτική της οικονομίας. Είμαστε η τράπεζα του τουρισμού όχι μόνο για τις ηλιόλουστες μέρες αλλά και για τα δύσκολα», ανέφερε ο Φωκίων Καραβίας, δ/νων σύμβουλος της Eurobank.

Παρουσιάζοντας το πακέτο μέτρων, ο αναπληρωτής δ/νων σύμβουλος της τράπεζας Κ. Βασιλείου εξήγησε πως τα ξενοδοχεία αποτελούν το επίκεντρο της δραστηριότητας του τουρισμού, με τα οποία συνδέονται εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα κλάδων: από εταιρείες τροφοδοσίας και εξοπλισμού ξενοδοχείων μέχρι τις κατασκευές, το rent a car ή τις εταιρείες ψυχαγωγίας.

Περιγράφοντας το πλήγμα που δέχονται φέτος λόγω της πανδημίας τα ξενοδοχεία και, συνακόλουθα, οι εταιρείες που συνδέονται με αυτά σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας, ο αναπληρωτής δ/νων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε πως τα έσοδα των ξενοδοχείων προέρχονται κατά 5% από το α’ τρίμηνο, το 20% από το β’ τρίμηνο, το 65% από το γ’ τρίμηνο και 10% από το δ’ τρίμηνο κάθε χρονιάς. Τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία, μάλιστα, αντλούν το 95% των εσόδων τους στο διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου.

Παρουσιάζοντας το πακέτο 750 εκατ. ευρώ της Eurobank, ο Κ. Βασιλείου έκανε λόγο για ισχυρό δίχτυ προστασίας της τουριστικής βιομηχανίας.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:

• Παγώνει η καταβολή δόσεων κεφαλαίου για φέτος και όλη την επόμενη χρονιά (31/12/2021) για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα στις 31/12/2019. Το ύψος της αναστολής δόσεων φθάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

• Χορηγείται άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές τους ανάγκες το 2020. Με παράλληλη αξιοποίηση των μέτρων της Πολιτείας για ενίσχυση και στήριξη της ρευστότητας επιχειρήσεων που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν.

• Ταυτόχρονα παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από φέτος κεφάλαια κίνησης για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου. Το ύψος του πακέτου ρευστότητας για τους πελάτες της τράπεζας αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

• Συνεχίζεται η χρηματοδότηση όλων των εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, οι οποίες ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έχουν δεσμευτεί 800 εκατ. ευρώ για την επένδυση στο Ελληνικό.

Προσφέρεται σε τουριστικές επιχειρήσεις πιστοποίηση μέσω της TUV Αυστρίας ότι εφαρμόζουν αποτελεσματικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ανάσχεσης του κορωνοϊού. Η τράπεζα έχει εξασφαλίσει τη χορήγηση πιστοποίησης με σημαντική έκπτωση στην τιμολόγηση από την TUV.

Σύμφωνα με τον Κ. Βασιλείου, τα μέτρα έχουν στόχο να καλύψουν τις ανάγκες των ξενοδοχείων ακόμα και στο χειρότερο σενάριο που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Το «κακό» σενάριο προβλέπει πως ένα ξενοδοχείο δεν θα λειτουργήσει φέτος, ο ξενοδόχος δεν θα έχει να πληρώσει δόσεις δανείων, θα έχει όλη την απαιτούμενη ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του φέτος και θα έχει τη ρευστότητα για να επανεκκινήσει το 2021. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν εισπράξει προκαταβολές από τουρ οπερέιτορ, οι οποίοι εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Για το ύψος της ρευστότητας που θα χορηγείται, ο Κ. Βασιλείου ανέφερε πως «τα ανελαστικά λειτουργικά κόστη μαζί με την πληρωμή τόκων και κάποιες ανάγκες έργων συντήρησης των εγκαταστάσεων αντιπροσωπεύουν συνήθως το 20-25% των ετήσιων εσόδων τους. Ως βάση υπολογισμού χρησιμοποιούνται τα έσοδα του 2019, που ήταν τα ιστορικά υψηλότερα του ξενοδοχειακού κλάδου».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι δόσεις που αναστέλλονται, θα τοκίζονται. Αναφορικά με επιχειρήσεις οι οποίες ήταν ενήμερες μέχρι 30/9/2019, αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα μετά την πτώχευση του Thomas Cook και έπαψαν να είναι, οπότε δεν πληρούν τα κριτήρια ενημερότητας της 31/12/2019, ο Κ. Βασιλείου τόνισε πως η τράπεζα δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια περίπτωση μεταξύ των πελατών της.

Η πανδημία δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό της τράπεζας για τις διαδικασίες που έχει εκκινήσει για συγκεκριμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με προβληματικά δάνεια.

«Επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν προβληματικές παρά τις υψηλές αποδόσεις του κλάδου την τελευταία πενταετία, νομίζω θα ήταν υποκρισία από την πλευρά των επιχειρηματιών αλλά και των τραπεζών, και θα ήταν δύσκολο να αιτιολογηθεί στις εποπτικές αρχές, ότι ο κορωνοϊός τούς δημιούργησε πρόβλημα. Βεβαίως επέτεινε προβλήματα αλλά δεν τα δημιούργησε. Υπό αυτή την έννοια, θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας όπως μας επιτρέπεται από το πλαίσιο και τους νόμους της χώρας».

Για την έκθεση της Eurobank στον ξενοδοχειακό κλάδο εντός και εκτός Ελλάδας και το εύρος των προβληματικών δανείων, ο Κ. Βασιλείου ανέφερε πως εκτός συνόρων (Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία) φθάνει τα 230 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο της έκθεσης της Eurobank στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,75 δισ. ευρώ, το 77% των οποίων ήταν πλήρως ενήμερο στις 31/12/2019.

Το υπόλοιπο 23% που αφορά προβληματικά δάνεια φθάνει τα 370 εκατ. ευρώ. Περίπου το 80% από αυτά αφορά 10 ξενοδοχειακούς ομίλους. Σε τροχιά ρύθμισης θεωρούνται πως βρίσκονται τα δάνεια οκτώ εκ των δέκα προαναφερθέντων ομίλων ενώ η τράπεζα προχωρά κανονικά τις διαδικασίες που έχει εκκινήσει για τους άλλους δύο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v