Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίτρινη κάρτα Κομισιόν στις αγορές 1ης κατοικίας από το κράτος

Για είσοδο του δημοσίου στην αγορά ακινήτων καθώς και για δημοσιονομικούς κινδύνους, κάνει λόγο η έκθεση της Κομισιόν σχολιάζοντας το σχέδιο sale-and-leaseback της κυβέρνησης. Οι επισημάνεις για τον πτωχευτικό κώδικα που προωθείται.

Κίτρινη κάρτα Κομισιόν στις αγορές 1ης κατοικίας από το κράτος

«Μεγάλη σύνεση» ζητεί από την κυβέρνηση η Κομισιόν, ως προς το σχέδιο sale-and-leaseback για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία.  Σύμφωνα με αυτό, η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών  θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να την εκμισθώνει στον οφειλέτη, με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ οι ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το ενοίκιο στο μισθωμένο ακίνητο.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή που δημοσίευσε προ ημερων η Κομισιόν, ενώ παρόμοια συστήματα υπάρχουν σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η πρόταση μπορεί να δημιουργήσει σημαντική συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην αγορά ακινήτων καθώς και δημοσιονομικούς κινδύνους.

Γενικά, επισημαίνει η Κομισιόν, το καθεστώς όπως προτείνεται σήμερα εγείρει θέματα σχετικά με την με την εκτελεστότητά του και τη στόχευση του πεδίου εφαρμογής, δηλαδή των δικαιούχων.

Αιχμές για την παράταση προστασίας

Αναφερόμενη στην επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά τρεις μήνες, δηλαδή από τα τέλη Απριλίου έως το  τέλος Ιουλίου,  η Κομισιόν επισημαίνει  ότι η απόφαση ελήφθη παρά την περιορισμένη προσφυγή στη διαδικασία (διευθέτηση δανείων)  υπογραμμίζοντας ότι επέκταση εφαρμογής του νόμου,  αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες να υποβάλουν έγκαιρα αίτηση λόγω της εκδήλωσης της πανδημία.

Ωστόσο, σημειώνει,  ότι δεν έγινε καμία τροποποίηση όσον αφορά τα δάνεια που καλύπτονται από το σύστημα ή τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αποκαλύπτει ότι οι  αρχές έχουν επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή τους να παρατείνουν την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το εξωδικαστικό μηχανισμό  μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι  αρχές υπέβαλαν σχέδιο δράσης και αντίστοιχη νομοθετική πρόταση για  την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών (μέσω του νόμου Κατσέλη), που έχουν αυξηθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της αναστολής  λειτουργίας των δικαστηρίων και έχουν δεσμευθεί (οι αρχές) να  εγκρίνουν τις απαιτούμενες διατάξεις για την εφαρμογή του έως τα τέλη Μαΐου 2020.

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι αρχές έχουν προχωρήσει με την προετοιμασία του νέου πτωχευτικού κώδικα  που αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος Ιουνίου και να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου  2021. Ενώ μια πλήρης αξιολόγηση θα είναι δυνατή μόνο όταν υπάρχει διαθέσιμο  ένα τελικό κείμενο, το τρέχον προσχέδιο παρέχει έναν ευπρόσδεκτο εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας, βάσει διεθνών βέλτιστων πρακτικών, σημειώνει.

Ωστόσο, για την αποτελεσματική εφαρμογή του, απαιτείται η δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου, τόσο ως προς τη νομοθεσία, όσο και  ως προς την εφαρμογή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v