Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίγες προσλήψεις ετοιμάζουν οι ελληνικές εταιρείες

Tο 65% των Ελλήνων εργοδοτών αναφέρουν ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε από την Covid-19. Πότε θα γίνει η επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα προσλήψεων. Το πλήγμα στις προθέσεις προσλήψεων ανά κλάδο.

Λίγες προσλήψεις ετοιμάζουν οι ελληνικές εταιρείες

Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Στον τομέα των Κατασκευών, της Βιομηχανίας/Παραγωγής και του Τουρισμού αναμένεται να εκδηλωθεί ο πιο αδύναμος ρυθμός προσλήψεων. Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής (Βιομηχανία Εξόρυξης, Γεωργία, Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση) αναμένουν εύλογο κλίμα προσλήψεων.

Οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν επιφυλακτικά σχέδια προσλήψεων για το τρίτο τρίμηνο του 2020. Με το 15% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 17% να προβλέπει μείωση και το 64% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή.

Μετά την εποχική προσαρμογή των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -7%. Οι προοπτικές προσλήψεων είναι οι πιο αδύναμες που έχουν καταγραφεί εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια και εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 31 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στην Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Γ’ Τρίμηνο προστέθηκαν δύο ερωτήσεις σχετικά με την Covid-19: «Πόσο από την κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα του οργανισμού σας έχει σταματήσει/τεθεί σε αναστολή από το ξέσπασμα Covid-19;» και «Πότε πιστεύετε πως η εταιρεία σας θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα προσλήψεων;».

Το 65% των εργοδοτών αναφέρει πως η επιχειρηματική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε από την Covid-19, με το 79% να προβλέπει πως οι προθέσεις προσλήψεων θα επιστρέψουν στα προ Covid-19 επίπεδα εντός των επόμενων 12 μηνών.

Το 45% των εργοδοτών της Πρωτογενούς Παραγωγής (Βιομηχανία Εξόρυξης, Γεωργία, Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση) δείχνει πιο αισιόδοξο καθώς πιστεύει ότι θα επιστρέψει στα προ Covid-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των τριών επόμενων μηνών.

«Οι επιπτώσεις της Covid-19 έχουν ήδη ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο η οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης -μετά από παρατεταμένη περίοδο κρίσης- αλλά δυστυχώς η Covid-19 ανέστρεψε αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με την έρευνά μας, το μεγαλύτερο πλήγμα στις προθέσεις προσλήψεων προκύπτει στους τομείς του Τουρισμού, των Κατασκευών και του Λιανικού Εμπορίου, όπου οι προοπτικές είναι οι πιο αδύναμες που έχουν αναφερθεί εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, η ManpowerGroup Ελλάδος ανταποκρίθηκε και προέβη σε μια δράση κοινωνικής υπευθυνότητας, μέσα από την προσφορά δωρεάν ψηφιακών σεμιναρίων, επαγγελματικής ενδυνάμωσης των εργαζομένων του κλάδου που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα. Επίσης, είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι οι εργοδότες δείχνουν επιφυλακτικοί αναφορικά με τα σχέδια προσλήψεων, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο επικεντρώνονται στην ασφαλή επιστροφή των ανθρώπων στην εργασία, καθώς και στην υποστήριξη των εργαζομένων με διαδικασίες και πρωτόκολλα υγιεινής».

Συγκεκριμένα:

• Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το τρίτο τρίμηνο του 2020 διαμορφώνονται στο -7%. Οι προοπτικές προσλήψεων είναι οι πιο αδύναμες που έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια, καθώς εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 31 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

• Το 65% των εργοδοτών αναφέρουν ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε από την Covid-19, με το 79% να προβλέπει πως τα επίπεδα προσλήψεων θα επιστρέψουν στα προ Covid-19 επίπεδα εντός των επόμενων 12 μηνών.

• Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Στον τομέα των Κατασκευών αναμένεται να εκδηλωθεί ο πιο αδύναμος ρυθμός προσλήψεων, με τους εργοδότες να καταγράφουν απαισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -16%. Δυσοίωνες προοπτικές προσλήψεων αναφέρονται επίσης στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής και στον τομέα του Τουρισμού, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -14% και -13% αντίστοιχα.

• Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής (Βιομηχανία Εξόρυξης, Γεωργία, Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση) αναμένουν εύλογο κλίμα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +10%.

• Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναμένουν τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών κατά το προσεχές τρίμηνο, καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -3%. Οι εργοδότες στην Βόρεια Ελλάδα αναμένουν για το προσεχές τρίμηνο τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων από το 2013, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v