Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνες τραπεζίτες: Νέα ρευστότητα 10-15 δισ. ευρώ εντός του 2020

Αρνητική και επιβλαβής εξέλιξη ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, τονίζουν. Πώς καταγράφουν τα δεδομένα, μετά την έλευση της πανδημίας. Είμαστε θεσμικά υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε πιστά τα τραπεζικά κριτήρια στις χορηγήσεις, ξεκαθαρίζουν.

Ελληνες τραπεζίτες: Νέα ρευστότητα 10-15 δισ. ευρώ εντός του 2020

Τις ευκαιρίες που γεννά η κρίση, με αιχμή την κινητοποίηση κεφαλαίων σε κλάδους της οικονομίας με υψηλές προοπτικές όπως ενέργεια, τρόφιμα, νέες τεχνολογίες κ.ά., την αισιοδοξία τους ότι δεν θα υπάρξει νέα γενιά κόκκινων δανείων αντίστοιχου μεγέθους αυτής που δημιούργησε η δεκαετής οικονομική κρίση, αλλά και τις αλλαγές που φέρνει στο μοντέλο λειτουργίας τραπεζών και επιχειρήσεων η ψηφιακή προσαρμογή, αναφέρθηκαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική) και Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), μιλώντας σε εκδήλωση στο φόρουμ των Δελφών.

Σε ό,τι αφορά τα δρομολογημένα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω των τιτλοποιήσεων, οι επικεφαλής της Πειραιώς, της Αlpha Βank και της Εθνικής τόνισαν ότι θα προχωρήσουν παρά την καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, ενώ η Eurobank έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία τη συναλλαγή.

Συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Βank ανέφερε ότι το project Galaxy, που αφορά την τιτλοποίηση δανείων 10 δισ. ευρώ, προχωρά δυναμικά και εντός του Ιουνίου αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές. Στο ίδιος ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Παύλου Μυλωνά, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχει το ενδιαφέρον των επενδυτών, αν και έγιναν καθυστερήσεις». Σημειώνεται ότι η Εθνική ετοιμάζει τιτλοποίηση δανείων ύψους 6 δισ. ευρώ.

Νέα NPEs

Και οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι επεσήμαναν ότι ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργήσει η κρίση θα υπάρξει τέλος του 2020, αρχές του 2021. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ύφεση θα γεννήσει νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω όμως το μέγεθός τους να είναι αντίστοιχο αυτού που προκάλεσε η δεκαετής οικονομική κρίση. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν μια αρνητική και επιβλαβής εξέλιξη για το σύνολο της οικονομίας». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, στο σημείο αυτό ότι οι τράπεζες είναι «θεσμικά υποχρεωμένες να ακολουθήσουν πιστά τα τραπεζικά κριτήρια».

Χρηματοδοτήσεις

Εφικτό θεωρούν, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, οι τέσσερις CEOs των τραπεζών τον στόχο χρηματοδότησης της οικονομίας (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) κατά το 2020, με φρέσκια ρευστότητα 10-15 δισ. ευρώ. Υποστήριξαν ότι θα στηρίξουν και ήδη έχουν στηρίξει με μια σειρά από παρεμβάσεις (αναστολές, γραμμές χρηματοδότησης κ.λπ.) τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Αναφέρθηκαν στα δύο προγράμματα που φέρουν εγγυήσεις του δημοσίου (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Εγγυοδοτικό Ταμείο). Όπως τόνισε ο κ. Καραβίας, «οι τράπεζες στηρίζουν τις υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις και όχι όσες είχαν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους πριν την πανδημία. Αν γινόταν αυτό, θα στερούσαμε ρευστότητα από τις υγιείς επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, για τις προβληματικές, ότι από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν προ κρίσης στις υποχρεώσεις τους, η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί με νέο δανεισμό.

Σε ό,τι αφορά το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, οι τράπεζες, όπως είπαν, έχουν εγκρίνει 1,6 δισ. ευρώ νέα δάνεια και την επόμενη εβδομάδα, που θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος, είναι έτοιμες να εγκρίνουν και τα επιπλέον 700 εκατ. ευρώ. Για το Εγγυοδοτικό είπαν ότι ήδη έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες 3,6 δισ. ευρώ δάνεια -που προκύπτουν με βάση τις εγγυήσεις του 1 δισ. ευρώ.

Για τις εξασφαλίσεις ανέφεραν ότι οι τράπεζες προφανώς και θα ζητούν εξασφαλίσεις αλλά όχι υπερβολικές.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, «έγιναν πολύ μεγάλα βήματα στην ταχύτητα εκταμίευσης των δανείων από τα δύο προγράμματα με εγγύηση του δημοσίου. Θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να πετύχουν την αναπτυξιακή τους πορεία».

Τα προγράμματα αυτά λειτούργησαν γρήγορα και επίσης γρήγορα θα εκταμιεύονται τα κεφάλαια προς τις επιχειρήσεις, είπε ο κ. Μεγάλου. Η κρίση αυτή χρειάστηκε διαφορετική διαχείριση και πράγματι οι τράπεζες σε επίπεδο εξέτασης αιτημάτων, έγκρισης με βάση τα πιστοληπτικά κριτήρια που εφαρμόζουν και τις αμέσως επόμενες ημέρες, εκταμιεύσεων, θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία, «ώστε να περάσουν τον κάβο», σημείωσε.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη εκταμιεύσει 2,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2020 και πλέον προσβλέπει σε υπέρβαση του αρχικού στόχου των 5 δισ. ευρώ, έχοντας παράλληλα μεγάλη συμμετοχή, της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ συνολικά, τόσο στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όσο και στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η ζήτηση για τα κεφάλαια αυτά είναι πολύ μεγάλη, ανέφερε ο κ. Μεγάλου και εκτίμησε ότι οι πόροι των προγραμμάτων αυτών θα αυξηθούν στη συνέχεια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς χαρακτήρισε ρεαλιστική την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χορήγηση δανείων ύψους 15 δισ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα φέτος καθώς οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν το 2020 στο καλύτερο σημείο από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας ενώ προς την ίδια κατεύθυνση ενισχύονται από την «ευελιξία» που τους παρέχουν οι εποπτικές αρχές και η χρήση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ψηφιακές αλλαγές

Και οι τέσσερις τόνισαν την ταχύτητα με την οποία προσαρμόσθηκαν τράπεζες, επιχειρήσεις και πελάτες στις ψηφιακές αλλαγές που έφερε ταχύτερα η κρίση. «Όποιος κάνει γρήγορα τις αλλαγές αυτές, είτε τράπεζα είτε επιχείρηση, θα είναι ο νικητής. Όποιος όχι, θα υποστεί τις συνέπειες όπως μείωση μεριδίων και συγχωνεύσεις», τόνισε ο κ. Μυλωνάς και ξεκαθάρισε ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές δεν αφορούν τις τράπεζες. Πρόσθεσε, δε, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει πιο ευέλικτες μορφές για τους εργαζόμενους και αλλάζει όλη τη δομή λειτουργίας μιας τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v