Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνεια σε αναστολή: Με... δόσεις η επιστροφή στις κανονικές πληρωμές

Τι προβλέπει η πρόταση που υποβάλλουν οι τράπεζες στον SSM για τη σταδιακή έξοδο από τα μορατόρια. 8 στους 10 δανειολήπτες εκτιμάται ότι θα «ζοριστούν» να πληρώσουν τις νέες υποχρεώσεις. Σε 22,5 δισ. τα δάνεια σε αναστολή.

Δάνεια σε αναστολή: Με... δόσεις η επιστροφή στις κανονικές πληρωμές

Μία δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη συμφωνία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) επιδιώκουν οι ελληνικές τράπεζες στο αίτημά τους για σταδιακή, «step up» όπως τη χαρακτηρίζουν, άρση της αναστολής πληρωμής στα δάνεια από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν κοινό μέτωπο, έτοιμη πρόταση και το επόμενο δίμηνο αναμένεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις επί του ζητήματος με την εποπτική αρχή της Φρανκφούρτης.

Πλην της διευκόλυνσης των δανειοληπτών, το μέτρο αποσκοπεί και στην προστασία των τραπεζών από τον σχηματισμό άμεσων αυξημένων προβλέψεων, που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές μπορούν να φθάσουν και το 1 δισ. ευρώ, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν ότι η απότομη επαναφορά σε αυξημένη μηνιαία δόση αναμένεται να ζορίσει 8 στους 10 δανειολήπτες, που έχουν μπει στα προγράμματα αναστολής. 

Το αίτημα για τη σταδιακή άρση των αναστολών δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι αντίστοιχες κινήσεις προωθούν και οι τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες έγκρισής του από την εποπτική αρχή. Εξάλλου, ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια άνοιξε με δηλώσεις του «παράθυρο» επιμήκυνσης των αναστολών, μόνο, όμως, για τους συνεπείς μέχρι και την εμφάνιση της πανδημίας δανειολήπτες.

Η πρόταση

Ο κεντρικός άξονας της πρότασης με τον τίτλο «step up» στηρίζεται στην κλιμακωτή άρση της αναστολής, η οποία θα ξεκινήσει από τη δόση που θα πληρώσει ο δανειολήπτης τον Ιανουάριο, όταν έρθει και πάλι αντιμέτωπος με το δάνειό του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση που βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) έχει τις εξής δύο εναλλακτικές:

  1. Την επιστροφή σε κανονική, χωρίς μειώσεις, δόση μετά από 1 έτος. Τον Ιανουάριο, αφού ενσωματωθούν στο δάνειο οι δόσεις των 9 μηνών που δεν πλήρωσε ο δανειολήπτης, θα βγει μια νέα δόση για το δάνειο, η οποία θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που πλήρωνε πριν από την πανδημία. Το χρέος των 9 μηνών θα επιμερισθεί σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου. Σύμφωνα με την πρώτη εναλλακτική που προτείνουν οι τράπεζες και με βάση το γεγονός ότι εκτιμούν δεδομένη την αδυναμία να σηκώσουν άμεσα το βάρος 8 στους 10 δανειολήπτες καθώς η πανδημία έχει χτυπήσει και συνεχίζει να χτυπά τα εισοδήματά τους, το 1ο εξάμηνο του 2021 ο δανειολήπτης θα πληρώσει κάθε μήνα το 50% της νέας δόσης, το 3ο τρίμηνο του 2021 η πληρωμή θα αυξηθεί στο 75% της δόσης και το τελευταίο τρίμηνο του 2021 θα φθάσει το 100%. 
  2. Η κλιμακωτή αύξησή της σε 3 τρίμηνα. Αφού βγει η νέα δόση, μετά και την ενσωμάτωση μέσω του επιμερισμού των 9 δόσεων που δεν πληρώθηκαν, το πρώτο 3μηνο του 2021, κάθε μήνα ο δανειολήπτης θα πληρώνει το 50% αυτής. Το δεύτερο 3μηνο του 2021, το 75% και το τρίτο 3μηνο του 2021, να φθάσει το 100%. Κι αυτό, όπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές, υπό την αίρεση να υπάρξουν θετικές εξελίξεις από τις αρχές του 2021 στο μέτωπο της υγειονομικής αντιμετώπισης του ιού. 

Σε 9μηνη αναστολή δόσεων έχουν μπει 22,5 δισ. ευρώ δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά και επιχειρηματικά), που αντιστοιχούν σε 330.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων τα 15,7 δισ. ευρώ, ήτοι 264.000 δάνεια, αφορούν δανεισμό φυσικών προσώπων και τα υπόλοιπα 6,75 δισ. ευρώ, ήτοι 66.000 δάνεια, είναι επιχειρηματικά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v