Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ. Γεννηματά σε κυβέρνηση: Δεν έχετε λευκή επιταγή για το Ταμείο Ανάκαμψης

Να έρθει στη Βουλή το θέμα του ελληνικού προγράμματος ζήτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Χαρακτήρισε «αποσπασματικά, καθυστερημένα, ανεπαρκή» τα κυβερνητικά μέτρα.

Φ. Γεννηματά σε κυβέρνηση: Δεν έχετε λευκή επιταγή για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σφόδρα πυρά στην κυβέρνηση για τον τρόπο που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής. Εξαπολύοντας βέλη στην κυβέρνηση σημείωσε πως δεν έχει σχέδιο και συνεχίζει να προχωρά με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

«Η κρίση έχει μεγάλη ένταση» υπογράμμισε και είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα «μας λέτε όλα καλά, η προπαγάνδα σας καλά κρατεί. Όμως η πραγματικότητα σας διαψεύδει: Ύφεση διψήφια για το 2020 με δυσοίωνες προβλέψεις για το 2021. Έλλειμμα που κινείται στο 14% του ΑΕΠ. Υστέρηση φορολογικών εσόδων κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ελάχιστοι πλέον μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μείωση του εργατικού εισοδήματος για το 56% των εργαζόμενων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως το λιανεμπόριο και η εστίαση εκπέμπουν «sos», ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 35 δισεκατομμύρια τους εννέα μήνες του 2020. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξάνονται ραγδαία και δημιουργείται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «με τις ιδεοληψίες και τις πελατειακές πρακτικές σας παρά τα 9,8 δισεκατομμύρια που έχετε δώσει- η κρίση έχει μεγάλη ένταση και παίρνει επικίνδυνες και απειλητικές διαστάσεις». Μάλιστα μίλησε για μέτρα που είναι «αποσπασματικά, καθυστερημένα, ανεπαρκή» και συνέχισε τα βέλη λέγοντας «δεν στοχεύσατε στη στήριξη των μικρομεσαίων αλλά δώσατε σημαντικούς πορους σε λίγους και ισχυρούς».

«Παρά τα λάθη και τις αποτυχίες συνεχίζετε την ίδια πολιτική» είπε στην κυβερνητική πτέρυγα η Φώφη Γεννηματά και επανέφερε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για «ασφαλές άνοιγμα σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής». Μάλιστα έθεσε τo ερώτημα γιατί πρέπει να είναι κλειστές περιοχές -όπως η Ρόδος- με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο ενώ θα μπορούσαμε να τις παρακολουθούμε με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ.

Από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε «υπάρχουν περιθώρια, να αξιοποιηθούν κι άλλοι σημαντικοί πόροι, που ανήκουν στον Ελληνικό λαό. Γιατί καθυστερείτε; Αν όχι τώρα, πότε; Επί ερειπίων;». Παράλληλα ανάφερε πως «είναι ώρα να καταργηθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι επενδύσεις να προχωρούν με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ιδιαίτερα για τις μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις, να λύνονται εξ’ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσης γης».

Μάλιστα υπογράμμισε πως «ζήτω να έρθει στη Βουλή και να συζητηθεί, το θέμα του Ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα». Για να προσθέσει «το πρόγραμμα ξεπερνά την κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχετε λευκή επιταγή να τα διαχειριστείτε όπως εσείς κρίνετε.Δεν θα σας επιτρέψουμε να προχωρήσετε εν κρυπτώ».

Ιεραρχώντας τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ανέφερε τα εξής:

  • Πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. (20% του προγράμματος)
  • Μέτρα κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας , μέσα σε μια διετία από τώρα (10% του προγράμματος).
  • Ολοκλήρωση των δημόσιων και κοινωνικών υποδομών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας (20% του προγράμματος)
  • Βαρύτητα στις επενδύσεις για την στροφή στην παραγωγή, την ανασυγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου στη μεταποίηση, τον τουρισμό, τη στήριξη και μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αγροτική οικονομία, μέσα από ένα τετραετές πρόγραμμα (50% του προγράμματος).

Επιπλέον ανέφερε πως «η κατάργηση των στόχων για τα υπερπλεονάσματα, που αποτελεί επιδίωξη μας, θα δώσει την δυνατότητα να διαθέσουμε τουλάχιστον το 1% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια για τις απαραίτητες αμυντικές δαπάνες και τη στήριξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v