Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληρωμή δόσης μετά τα moratoria υπόσχονται 7 στους 10 δανειολήπτες

Πώς απαντούν οι δανειολήπτες στις τράπεζες για τις πληρωμές δόσεων μετά τη λήξη των moratoria. Πότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις ζημιές της πανδημίας. Πώς επηρεάζονται οι τιτλοποιήσεις NPEs.

Πληρωμή δόσης μετά τα moratoria υπόσχονται 7 στους 10 δανειολήπτες

Επτά στους 10 δανειολήπτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που τα δάνειά τους ήταν σε αναστολή πληρωμών, απαντούν στα ερωτηματολόγια των τραπεζών ότι είναι σε θέση να πληρώσουν την κανονική δόση, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στις διοικήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων και servicers για το εύρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι το υπόλοιπο 30% είναι μοιρασμένο: μισοί από αυτούς θα ενταχθούν στα προγράμματα step up με πληρωμή του 50% για ορισμένο χρονικό διάστημα και πάντα ανάλογα με τη διάρκεια και το βάθος της πανδημίας και το υπόλοιπο ποσοστό δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το δάνειό του.

Η πλειοψηφία των δανείων -28,4 δισ. ευρώ, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών- εξήλθε από τα moratoria πληρωμών την 31η Δεκεμβρίου 2020, καθώς εξάντλησαν το 9μηνο, επομένως η εικόνα του Ιανουαρίου έδειξε την τάση.

«Θα γνωρίζουμε με ακρίβεια στις αρχές Μαρτίου», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη πηγή και προσθέτει: «Κι αυτό διότι θα έχουμε την πλήρη εικόνα των πληρωμών του διμήνου Ιανουάριος-Φεβρουάριος. Εφόσον πληρώσουν δύο συνεχείς κανονικές δόσεις, τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε πως πραγματικά έχουν τη δυνατότητα».

Βλέποντας και πράττοντας

Την εικόνα του διμήνου αναμένουν οι τράπεζες -πλην της Tράπεζας Πειραιώς που έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι δανειολήπτες που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημική κρίση μπορούν να πληρώσουν το 50% της δόσης το 2021 και το 75% το πρώτο 6μηνο του 2022- προκειμένου να αρχίσουν να εφαρμόζουν κι αυτές τα προγράμματα step up.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους πελάτες-δανειολήπτες που βγήκαν και βγαίνουν από τα moratoria και είμαστε έτοιμοι για όσους το χρειαστούν να εφαρμόσουμε τη σχετική ρύθμιση», αναφέρει τραπεζική πηγή.

Θα τιτλοποιηθούν

Οι εκτιμήσεις των διοικήσεων τους τελευταίους μήνες έκαναν λόγο για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Υποστηρικτικά, βέβαια, στην εκτίμηση αυτή δρα το πρόγραμμα Γέφυρα, επιδότησης επί 9 μήνες των δανείων που έχουν εγγύηση της πρώτη κατοικία, αλλά και το επικείμενο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ, το οποίο θα αφορά τα δάνεια πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Από την άλλη, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα γεννήσει η πανδημική κρίση θα ανέλθουν σε 8 δισ. ευρώ. Τα νέα NPLs, είτε πρόκειται για 5 δισ. ευρώ είτε για 8 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται να αντιμετωπισθούν εντός των επόμενων 18 μηνών μέσω της τιτλοποίησής τους και με εφόδιο τις κρατικές εγγυήσεις του σχεδιαζόμενου «Ηρακλή ΙΙ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v