Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέσεις μάχης στα telecoms για ψηφιακά έργα 6 δισ.

Σε ετοιμότητα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να διεκδικήσουν κομμάτι της πίτας της «ψηφιακής βίβλου» και άλλα έργα που θα βγουν στον «αέρα». Η τελευταία κίνηση από τη Wind και οι πρωτοβουλίες OTE και Vodafone.

Θέσεις μάχης στα telecoms για ψηφιακά έργα 6 δισ.

Σημαντικά έργα που έχουν σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου και των επιχειρήσεων ετοιμάζονται να διεκδικήσουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, είτε ως μονάδες είτε σε συνέργειες.

Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν ψηφιακά έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων και των περίπου 450 δράσεων της «Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού».

Η μάχη θα είναι σκληρή καθώς θα πρέπει από αυτό το μέτωπο να εξισορροπήσουν τις απώλειες εσόδων της τηλεφωνίας από τις 400.000 κλειστές επιχειρήσεις λόγω του lockdown.

H Wind

Η τελευταία από τις ανταγωνίστριες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που εισήλθε στην αγορά πληροφορικής ήταν η Wind Hellas, η οποία δημιουργεί μονάδα υλοποίησης έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT). Επικεφαλής της νέας προσπάθειας τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος ICT Senior Sales Segment Leader του Ομίλου ΟTΕ Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, με μεγάλη εμπειρία σε έργα κυρίως του δημόσιου τομέα καθώς ο OΤΕ ήταν η πρώτη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία που ξεκίνησε εδώ και πάνω από μία δεκαετία να διεκδικεί έργα του δημοσίου, έχοντας στο ενεργητικό του δράσεις που έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των Ελλήνων όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η εταιρεία ήδη έχει αναπτύξει εφαρμογές και υπηρεσίες στο πεδίο του IoT, όπως το Wind Fleet Management.

Η Vodafone

Στη Vodafone Ελλάδος έχει ήδη δημιουργηθεί από τον περασμένο Απρίλιο ειδικό τμήμα για τον Δημόσιο Τομέα, επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί ο Πάρις Δεληγγιαννάκης. Μάλιστα τον προηγούμενο Δεκέμβριο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης για την ηλεκτρονική υγεία στην Ελλάδα. Στόχος είναι έργα e-health, όπου ήδη έχει προχωρήσει σε δύο project τα οποία κυκλοφορούν παγκοσμίως και αφορούν τη μεταφορά εμβολίων όπως αυτά του κορωνοϊού.

Επίσης ένα από τα έργα που συμμετέχει η Vodafone μέσω της εταιρείας Cosmos είναι η δικτύωση όλων των Πανεπιστημίων της χώρας με την επωνυμία ΗΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες «ξεμπλοκάρει» καθώς έγινε δεκτή από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) η προσφυγή της Cosmos.

Μετά από 15 μήνες από την ημερομηνία διενέργειας του μειοδοτικού διαγωνισμού (Δεκέμβριος 2019) ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.

O OΤΕ

Επιπλέον έργα ψηφιακού μετασχηματισμού πρόκειται να διεκδικήσει και ο OΤΕ, ο οποίος έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε δράσεις IoT και Smart Cities (έξυπνες πόλεις) αλλά και ψηφιοποίησης.

Η προστιθέμενη αξία των έργων πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) για τον όμιλο OΤΕ έχει φανεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, καθώς τα έσοδα από αυτά μαζί με τις ευρυζωνικές συνδέσεις αντιστάθμισαν την απώλεια των εσόδων από την κινητή, που καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες.

ICT positioning

O OTE διεκδικεί κεντρικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου και των επιχειρήσεων που επιταχύνεται λόγω της πανδημίας. Η διεύρυνση του τομέα ICT έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό στόχο για τον όμιλο, ο οποίος έχει εξελιχθεί στον σημαντικότερο εγχώριο system integrator.

Ο όμιλος έχει συμμετάσχει -μόνος του ή σε συνεργασία με άλλες εταιρείες- στην ανάπτυξη μερικών εκ των πιο εμβληματικών έργων πληροφορικής του δημοσίου των τελευταίων ετών, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι ψηφιακές υπογραφές και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο. Ακόμη έχει αναπτύξει το σύστημα τηλεϊατρικής στα νησιά μας, ενώ έχει ολοκληρώσει και έργα ψηφιοποίησης, όπως η «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός».

Μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες όπως η Coca-Cola HBC (Data Center και τεχνική υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων για 19 χώρες) και η Eurobank (V-banking) έχουν επιλέξει τον OΤΕ για μεγάλα έργα ψηφιακοποίησης.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται δυναμικά και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά έχει υλοποιήσει έργα ICT για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων στη Φινλανδία, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στο Παρίσι και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO).

IT Integration

Ο Όμιλος ΟTΕ δραστηριοποιείται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια και στον τομέα του ΙΤ Integration, διατηρώντας ηγετική θέση στην αγορά. Έχει πραγματοποιήσει πολύπλοκα έργα για τον ιδιωτικό και για τον δημόσιο τομέα, παρέχοντας τόσο εξειδικευμένες λύσεις όσο και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.

Παράλληλα, συνεργάζεται διεθνώς με τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς οίκους και με εταιρείες κολοσσούς στον τομέα τους, όπως η CISCO, η ORACLE, η Hewlett Packard, η Huawei, η SAP, η Microsoft, η Alcatel-Lucent και η NEC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v