Ζαββός: Θωρακισμένες κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες

«Υπάρχουν ήδη σχέδια μέσα στους επόμενους μήνες οι τράπεζες να έρθουν με νέες τιτλοποιήσεις στον Ηρακλή 2», τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός. Τα NPEs, ο αναβαλλόμενος φόρος και ο ρόλος του ΤΧΣ.

Ζαββός: Θωρακισμένες κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως θωρακισμένες κεφαλαιακά», υπογράμμισε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Παράλληλα σημείωσε πως «οι τράπεζες έρχονται σωρηδόν και προχωρούν στον Ηρακλή. Όχι μόνο στον Ηρακλή Ι που τελειώσαμε. Υπάρχουν ήδη σχέδια μέσα στους επόμενους μήνες οι τράπεζες να έρθουν με νέες τιτλοποιήσεις στον Ηρακλή 2». Συνέχισε λέγοντας, «έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους, έχουν υπολογίσει τι κεφάλαια χρειάζονται για να λειτουργήσουν οι τιτλοποιήσεις που φτάνουν στη μείωση των κόκκινων δανείων, κάνοντας τις ελληνικές τράπεζες επενδύσιμες και ελκυστικές στους διεθνείς επενδυτές».

Ο υφυπουργός -με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής- σημείωσε πως «να είμαστε πιο σαφείς για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ειδικά όταν μιλάμε για κεφάλαια. Σε σχέση με το νομοσχέδιο που έχουμε προς συζήτηση, όταν μιλάμε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεν εννοούμε ανακεφαλαιοποιήσεις παλαιότερων εποχών...».

Συμπλήρωσε, «η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -που διευκολύνει αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή- είναι μια άσκηση κανονικότητας που μπορεί να κάνει η κάθε τράπεζα, στον βαθμό που νιώθει ικανή, δυνατή. Με ένα αξιόπιστο σχέδιο να προσκαλέσει τον ιδιώτη επενδυτή να έρθει στα κεφάλαιά της, γιατί έχει σχέδια επέκτασης. Είναι μια σημαντική διαφορά».

Όσον αφορά στον λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο υπογράμμισε πως «προφανώς υπάρχει αναβαλλόμενος φόρος, ο οποίος σε κάποιο βαθμό μετράει και αυτός ως εποπτικό κεφαλαίο. Αν υπάρχει οποιοσδήποτε ενδοιασμός να δημιουργήσει πρόβλημα ο αναβαλλόμενος φόρος, γι' αυτό υπάρχουν ακριβώς συγκεκριμένοι εταιρικοί μετασχηματισμοί που έχουν κάνει οι τράπεζες». Παράλληλα είπε, «φτάνοντας οι τράπεζες σε μονοψήφια νούμερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνεται πάρα πολύ μικρός οποιοσδήποτε κίνδυνος του αναβαλλόμενου φόρου».

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε πως:

1. Θα έρθει αρκετά σύντομα μια διάταξη που αφορά στο θέμα των προϋποθέσεων διορισμού μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

2. Συζήτηση θα γίνει με τους εταίρους τους επόμενους μήνες, για να προσδιοριστεί ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του ΤΧΣ από εδώ και πέρα. Προσέθεσε πως «το Ταμείο αυτό θα μπορεί να βοηθήσει στον εξορθολογισμό των τραπεζών. Είναι μια συζήτηση που έχει διάρκεια και στην οποία είμαστε ανοιχτοί».

Αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία: «Πρώτον, τη διασφάλιση των πόρων που υπάρχουν στις τράπεζες, δεύτερον, να υπάρχει ανεξαρτησία του ρόλου του Ταμείου, τρίτον, το ΤΧΣ θα πρέπει να έχει μια στρατηγική εξόδου από τις τράπεζες και τέταρτον, όλα αυτά να συντελούνται μέσα σε πλαίσιο κράτους δικαίου, του Συντάγματος και του ενωσιακού δίκαιου».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v