Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο χαρτοφυλάκιο του υπ. Ανάπτυξης περνά ο κλάδος της εστίασης

Έρχονται απλοποιήσεις για την ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τι προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο. Τι ισχύει σήμερα. Στο ίδιο πλαίσιο και οι χώροι εστίασης που λειτουργούν εντός τουριστικών καταλυμάτων.

Στο χαρτοφυλάκιο του υπ. Ανάπτυξης περνά ο κλάδος της εστίασης

Στην εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναμένεται να περάσει σύντομα ο κλάδος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση) ο οποίος έως τώρα «ελέγχεται» από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη, περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που βρίσκεται στη βουλή και αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και στόχος της είναι η ενιαία εποπτεία του συνόλου της αγοράς στη χώρα.

Πέραν όμως της μεταφοράς της εποπτείας, επιχειρείται και η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης καθώς και η ένταξη στο ίδιο πλαίσιο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός τουριστικών καταλυμάτων.

Σήμερα, για την ίδρυση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, απαιτείται βάσει του νόμου 4442/2016, η «γνωστοποίηση» στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ – ΑΔΕ), το οποίο ωστόσο δεν … υφίσταται καθώς δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί. Οπότε η «γνωστοποίηση» για την έναρξη δραστηριότητας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, γίνεται στον οικείο δήμο.

Ωστόσο, πριν από την υποβολή της γνωστοποίησης ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει εξασφαλίσει ότι το κατάστημα μπορεί να ιδρυθεί στη συγκεκριμένη θέση. Για το σκοπό αυτόν απαιτείται βεβαίωση από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, στην περιφέρεια του οποίου πρόκειται να λειτουργήσει το κατάστημα ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να ιδρυθεί στη συγκεκριμένη θέση.

Η αρμόδια για τη χορήγηση της βεβαίωσης υπηρεσία διερευνά τις υφιστάμενες χρήσεις γης και άλλους περιορισμούς που τίθενται στην κείμενη νομοθεσία ή σε κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την ημερομηνία κατάθεσης αίτησης για την έκδοση της βεβαίωσης, και χορηγεί τη βεβαίωση εντός 15 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Αν παρέλθει άπρακτη η προαναφερόμενη προθεσμία, θεωρείται ότι η βεβαίωση έχει χορηγηθεί, εφόσον η λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας στη συγκεκριμένη θέση δεν απαγορεύεται.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο απλή και γρήγορη, κάτι που θα απασχολήσει τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων. Οι λεπτομέρειες των νέων απλοποιήσεων, θα διευκρινιστούν κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία προβλέπεται να εκδοθεί ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος του νέου πλαισίου.

Στην ΚΥΑ θα καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης της βεβαίωσης του χώρου εγκατάστασης της επιχείρησης, όπως περιγράφεται πιο πάνω, το περιεχόμενο και η διαδικασία της γνωστοποίησης, τα τυχόν έγγραφα που τηρούνται στην έδρα της δραστηριότητας, ο τρόπος γνωστοποίησης των στοιχείων σε περίπτωση επικείμενης μεταβολής τους, οι αρχές στις οποίες κοινοποιείται η γνωστοποίηση προκειμένου να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες, η κλιμάκωση των επιβαλλόμενων κυρώσεων, η διαδικασία επιβολής τους και κάθε άλλο σχετικό με τη γνωστοποίηση θέμα.

Επίσης, με κοινή απόφαση των υπουργών Τουρισμού, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καθορίζονται η διαδικασία της γνωστοποίησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός τουριστικών καταλυμάτων και εντός εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v