Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα email η βασική πηγή... κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα

Οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ εταιρείες και ιδιώτες είναι «ανοχύρωτοι». Σύμφωνα με την Checkpoint, τα email είναι σχεδόν ο καθολικός τρόπος κυβερνοεπιθέσεων στη χώρα μας. Τα πλάνα της εταιρείας για την Ελλάδα.

Τα email η βασική πηγή... κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα

Ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά και Δημόσιο στην Ελλάδα γίνονται θύματα κυβερνοεπιθέσεων κυρίως μέσω των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Η Checkpoint, θυγατρική του ισραηλινού κολοσσού, ανέφερε ότι τα email αποτελούν σχεδόν τον μοναδικό τρόπο που χρησιμοποιούν οι χάκερ για να «εισβάλλουν» σε λογαριασμούς και προσωπικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου η Checkpoint, μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, στην Ελλάδα το ποσοστό των κυβερνοεπιθέσεων που γίνονται μέσω email φθάνει στο 98%. Αξιοσημείωτο είναι πως ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 91%, 7 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο σε σχέση με την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, η Ελλάδα παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο και σε κατηγορίες κυβερνοεπιθέσεων όπως το ransomware, όπου οι κυβερνοεγκληματίες «κλειδώνουν» την υποδομή μίας επιχείρησης ή οργανισμού ζητώντας λύτρα, αλλά και «επιθέσεις» σε φορητές συσκευές.

Σύμφωνα με την Checkpoint, σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται στροφή των κυβερνοεγκληματιών προς «επιθέσεις» σε υποδομές cloud, φορητές συσκευές, αλλά και Internet of Things (ΙοΤ) δίκτυα.

Ελλειψη προσωπικού και υποδομών

«Ανοχύρωτοι» είναι εργαζόμενοι, επιχειρήσεις αλλά και Οργανισμοί του Δημοσίου απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις. Όπως ανέφερε ο Γιάννης Γκίκας, Regional Country Manager της Check Point, στην Ελλάδα παρατηρείται έλλειψη τόσο εξειδικευμένου προσωπικού όσο και ενημέρωσης των εργαζομένων των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, πολλές επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε αναβάθμιση των πληροφοριακών υποδομών τους όσο συχνά θα έπρεπε όσον αφορά στην προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις.

Σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται και στους οργανισμούς του Δημοσίου, που βρίσκονται πολύ συχνά στο «στόχαστρο» κυβερνοεπιθέσεων. Ωστόσο τα στελέχη της εταιρείας κάνουν λόγο για «αρκετή μυστικοπάθεια, με αποτέλεσμα να μη γίνονται ευρέως γνωστά τα περιστατικά επιτυχών κυβερνοεπιθέσεων στο Δημόσιο».

Τα σχέδια για την Ελλάδα

Την απόφαση να επενδύσει στην ψηφιακή ανάκαμψη της Ελλάδας έχει ήδη λάβει η CheckPoint Software Technologies. Ήδη η εταιρεία συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» καθώς χιλιάδες tablets και οι προσωπικοί υπολογιστές, που διατίθενται προς αγορά μέσω του προγράμματος, είχαν προεγκατεστημένο ένα λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.

Το λογισμικό αυτό έχει την υπογραφή του ισραηλινού κολοσσού CheckPoint Software Technologies, ενώ αυτή την περίοδο, κοιτάζει την εγχώρια αγορά διαβλέποντας μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Τα μεγάλα ψηφιακά έργα που δρομολογεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκονται στο στόχαστρο της εταιρείας, η οποία λειτουργεί από το 2008 στην Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνική θυγατρική, όπως τόνισε ο κ. Γκίκας, βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, τα έργα που έχουν ενταχθεί στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και περιλαμβάνουν και λύσεις κυβερνοασφάλειας θα βρεθούν τη διετία 2022-2023 στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Checkpoint.

Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, η εταιρεία επιδιώκει συνεργασίες με τους μεγαλύτερους system integrators, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, προκειμένου να διεκδικήσει μέρος της πίτας αυτών των έργων.

Στην Ελλάδα, τις λύσεις της Checkpoint χρησιμοποιούν για την προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις πάνω από 900 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ το ελληνικό γραφείο διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών αποτελούμενο από 41 εταιρείες πληροφορικής και δύο διανομείς (Westnet, IT Way).

H ισραηλινή εταιρεία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο, με έτος ίδρυσης το 1993, ενώ έχει φθάσει πλέον την αποτίμησή της στα 19 δισ. δολάρια και απασχολεί σχεδόν 6.000 εργαζόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v