Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Σε ποιους κλάδους έρχονται βαριά πρόστιμα αντί λουκέτων

Κλάδοι που ξεκινούν από γιατρούς και δικηγόρους και φτάνουν έως γραφεία τελετών κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα, που θα κλιμακώνονται σε περίπτωση υποτροπής. Ποια είναι τα κρίσιμα όρια για τις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων.

Εφορία: Σε ποιους κλάδους έρχονται βαριά πρόστιμα αντί λουκέτων

Νέοι επαγγελματικοί κλάδοι, οι οποίοι θα «εισπράττουν» βαριά πρόστιμα αντί «λουκέτων» στην περίπτωση που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις, μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ.

Η εγκύκλιος με τις οδηγίες του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή περιγράφει αναλυτικά τους νέους κλάδους, αλλά και τις ποινές που θα τους επιβάλλονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Με τα νέα δεδομένα, γραφεία τελετών, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφεία και φαρμακεία θα έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ, εάν εντοπιστούν κατά τη διάρκεια φορολογικών ελέγχων να μην έχουν εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις ή να μην έχουν εκδώσει παραστατικά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Η επιβολή ποινής αναστολής λειτουργίας σε γραφεία τελετών, φαρμακεία ή συμβολαιογραφεία είναι σαφές πως εκτός από το πλήγμα στους ιδιοκτήτες έχει άμεσες επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, επομένως το πρόστιμο κρίνεται πιο πρόσφορο μέσο για τον συνετισμό των φοροπαραβατών. Ήδη άλλωστε στη λίστα των επαγγελματιών που «εισπράττουν» πρόστιμα αντί αναστολής λειτουργίας σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γιατροί, οδοντίατροι, κλινικές και θεραπευτήρια, δικηγόροι, ξενοδοχεία, λογιστές και φροντιστήρια.

Η απόφαση ορίζει πως εφεξής, στην περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης περισσότερων από 10 αποδείξεων λιανικής πώλησης ή άλλων παραστατικών ή στην περίπτωση απόκρυψης φορολογητέας ύλης άνω των 500 ευρώ, επιβάλλονται πρόστιμα από 1.000 έως και 2.500 ευρώ. Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια νέου ελέγχου στους ίδιους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες διαπιστώνεται υποτροπή, τα πρόστιμα διογκώνονται στη ζώνη των 2.500-5.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται αντί του μέτρου της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 48 ώρες, το οποίο προβλέπεται να καταλογίζεται σε όλες τις άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που εντοπίζονται να διαπράττουν παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων και λοιπών παραστατικών.

Συγκεκριμένα από την απόφαση προκύπτει ότι:

* Σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον από τον ίδιο επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 παραστατικών πώλησης, ή εφόσον η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, επιβάλλεται, αντί της αναστολής λειτουργίας του γραφείου ή της επαγγελματικής εγκατάστασης, ειδική χρηματική κύρωση από 1.000 έως 2.500 ευρώ.

* Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση από 2.501 έως 5.000 ευρώ.

* Σε κάθε επόμενη διαπίστωση εντός δύο ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση 5.000 ευρώ.

* Οι κατηγορίες των υπόχρεων για τους οποίους αντί της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων θα επιβάλλονται πρόστιμα (ειδικές χρηματικές κυρώσεις) από 1.000 έως 5.000 ευρώ είναι οι εξής:

  1. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
  2. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
  3. Κλινικές ή θεραπευτήρια.
  4. Οίκοι ευγηρίας.
  5. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
  6. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.
  7. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα - κατοικίες.
  8. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
  9. Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.
  10. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
  11. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
  12. Γραφεία τελετών.
  13. Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.
  14. Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.
  15. Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής που εδρεύουν σε Δήμους ή σε κοινότητες Δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων Δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v