Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα

Ενα δεύτερο ΣΔΙΤ για την Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (Ultra-Fast Broadband) περιλαμβάνει το ΕΣΠΑ 2021-2027, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες internet όλα τα απομακρυσμένα σημεία της χώρας.

Ερχεται το «Ultra-Fast Broadband 2» για γρήγορο internet σε όλη την Ελλάδα

Να καλύψει τις περιοχές που θα μείνουν χωρίς πρόσβαση σε ευρυζωνικότητα και μετά την ολοκλήρωση του mega ΣΔΙΤ UFBB 1, επιχειρεί η κυβέρνηση, με ένα ακόμα έργο ΣΔΙΤ που περιλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» με προϋπολογισμό 943 εκατ. ευρώ που προβλέπει το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει και νέο ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband 2, που θα αναπτύξει οπτική ίνα σε ακόμα περισσότερες απομακρυσμένες περιοχές, με στόχο η χώρα να ακολουθήσει τις οδηγίες της ΕΕ για ευρυζωνικότητα παντού!

Το UFBB 1, οι δεσμευτικές προσφορές για το οποίο αναμένονται στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, αφορά στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας που δεν καλύπτεται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Το UFBB 1 αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη. Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Το UFBB δημιουργεί περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps.

Η συγκεκριμένη δράση προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε περίπου 2.400.000 πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι αφορά επτά γεωγραφικές ζώνες και συγκεκριμένα:

  • H πρώτη ζώνη αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ροδόπης, Δράμας, Ηλείας, Εβρου Ξάνθης,
  • H δεύτερη αυτές της Καστοριάς, Φλώρινας, Κέρκυρας, Πέλλας, Πιερίας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων,
  • H τρίτη αυτές των Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Σύρου, Ανδρου, Θήρας, Κέας- Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Εύβοιας.
  • Η τέταρτη Γεωγραφική Ζώνη περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Ζϊου, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Χαλκιδικής,
  • H πέμπτη αυτές της Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας.
  • Στην έκτη Ζώνη είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Γρεβενών, Αργολίδας, Λακωνίας, Ημαθίας, Αρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πειραιώς, Νήσων Αττικής και
  • Στην έβδομη αυτές των Λασιθίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κώ, Ρόδου, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αν. Αττικής, Δυτικής Αττικής.

Το νέο ΕΣΠΑ

Το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» στοχεύει κυρίως στην παροχή νέων και αναβαθμισμένων δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, με ταυτόχρονη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και της προστασίας δεδομένων, καθώς και της προσβασιμότητας, τηρώντας την αρχή του καθολικού σχεδιασμού, στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας ψηφιακών συστημάτων και υπηρεσιών, στην ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην εξασφάλιση συνδεσιμότητας υπερυψηλής ταχύτητας και στην κάλυψη των αναγκών σε ψηφιακές δεξιότητες στο πλαίσιο της υποστήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, εστιάζοντας στην αξιοποίηση και ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής.

Σημείο αναφοράς, για την υλοποίηση του Προγράμματος, αποτελεί η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τους στρατηγικούς άξονες του ψηφιακού μετασχηματισμού: Συνδεσιμότητα, Ψηφιακές ικανότητες και δεξιότητες, Ψηφιακό μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, Ψηφιακές Δημόσιες Υπηρεσίες, Ψηφιακή Καινοτομία, Αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών.
Βασικές Προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ αποτελούν οι παρακάτω δράσεις και έργα:

Ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα

  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Οικονομίας και της Κοινωνίας
  • Αξιοποίηση δεδομένων με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών Πληροφορικής
  • Ηλεκτρονική Υγεία

Ενίσχυση της συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων

  • Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (Ultra-Fast Broadband - UFBB 1 και 2 )
  • Ανάπτυξη υποδομών Cloud για τη φιλοξενία φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, την παροχή υπηρεσιών IaaS-PaaS-SaaS και την υλοποίηση λύσεων δευτερευόντων κόμβων
  • Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi4GR) - Β’ Φάση
  • Δίκτυο Δημόσιου Τομέα (ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ) - Β’ Φάση
  • Ανάπτυξη άλλων ειδών υποδομών ΤΠΕ (εξοπλισμός πληροφορικής μεγάλης κλίμακας, κέντρα δεδομένων, αισθητήρες και άλλος ασύρματος εξοπλισμός

Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων

  1. Επανακατάρτιση - αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων των υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης
  2. Συστημικές παρεμβάσεις (δημιουργία κλάδου Αναλυτή Ψηφιακής Πολιτικής, Παρατηρητήριο Ψηφιακών Δεξιοτήτων, Περιφερειακό Κέντρο Αριστείας στις ΤΠΕ)
  3. Αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων σε θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών
  4. Ανάπτυξη βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων στον γενικό πληθυσμό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v