Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται στην Ελλάδα το Ιnternet μέσω μικροδορυφόρων

Με δορυφορικά πιάτα, που εκτός από δέκτες σήματος θα είναι και πομποί, θα αποκτήσει η χώρα, πριν το τέλος του έτους, Ιnternet μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, όπως αυτοί που αξιοποιεί η Starlink του Elon Musk. Τις επόμενες ημέρες δίνεται το «πράσινο φως» για τη δοκιμαστική λειτουργία.

Ερχεται στην Ελλάδα το Ιnternet μέσω μικροδορυφόρων

Μέσα στον μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της υπηρεσίας δορυφορικού Ιnternet της Starlink του Elon Musk στη χώρα μας, με τις αρχικές εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι πριν από το τέλος του 2021 θα λειτουργούν τουλάχιστον 300 συνδέσεις στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία τεχνολογία που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και μπορεί να δώσει λύση σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα υπηρεσίες Ιnternet λόγω έλλειψης δικτύων. Το σύστημα της Sρace X αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους (επίγειους σταθμούς), οι οποίοι υπόσχονται Ιnternet σε υψηλές ταχύτητες σε κάθε σημείο της επικράτειας.

Το... διαστημικό Ιντερνετ του Musk προσφέρει σύνδεση ταχύτητας άνω των 100 Mbps σε σημεία της χώρας μας, τα οποία σήμερα επί της ουσίας δεν έχουν καν κάλυψη, όπως απόκρημνες κορφές και απομακρυσμένα νησιά. Σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του, ο Elon Musk τόνισε ότι το Starlink θα είναι σε θέση να έχει και mobile χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι θα μπορεί να τοποθετηθεί ο εξοπλισμός σε τροχοκινούμενα και φορτηγά. Για την ώρα, μένουν απέξω τα αυτοκίνητα, διότι ο εξοπλισμός είναι αρκετά ογκώδης γι' αυτά.

Δεν είναι τυχαίο ότι εταιρεία του Elon Musk είχε ανοίξει από τις αρχές του χρόνου τις προπαραγγελίες και για τη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως δορυφορικό Ιnternet υπάρχει και σήμερα και προσφέρεται στην Ελλάδα. Ωστόσο με τη νέα πρωτοποριακή τεχνολογία και τις συστοιχίες μικροδορυφόρων, η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες, αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Να θυμίσουμε ότι οι σημερινές δορυφορικές υπηρεσίες Ιnternet δίνουν ταχύτητες έως 24 Mbps, ενώ οι περισσότερες έρχονται με ημερήσιο ή μηνιαίο όριο στον όγκο δεδομένων.

Μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει η ειδική αδειοδότηση που απαιτείται. Η σχετική εισήγηση από την ΕΕΤΤ βρίσκεται σε επεξεργασία από την Επιτροπή και στα μέσα Οκτωβρίου θα εκδοθεί η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άδεια πρότυπων κεραιών, που θα συνυπογραφεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τα δορυφορικά πιάτα που αξιοποιούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς της Starlink, όπως ακριβώς ισχύει και με τα δορυφορικά πιάτα της τηλεόρασης.

Το δίκτυο της Starlink στην πλήρη του ανάπτυξη υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει ως και 40.000 δορυφόρους, που θα καλύπτουν κάθε σημείο του πλανήτη με υψηλών ταχυτήτων υπηρεσία πρόσβασης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις της εταιρείας μάλιστα, θα μπορούσε να παρέχει ταχύτητα άνω του 1 Gbps, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 Gbps.

Το κόστος

Για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ. To κόστος αυτό επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά τέλη.

Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων. Ωστόσο το κόστος θα μπορούσε να επιμεριστεί σε περίπτωση συνεργασίας οικισμών ή και μεμονωμένων κατοικιών.

Παράλληλα αναζητείται το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή, πώς θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.

Η αμερικανική εταιρεία είχε υποστηρίξει πως σε πρώτη φάση θα παράσχει πιλοτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, δηλαδή σε μικρό αριθμό χρηστών, χωρίς χρέωση, προκειμένου να εξάγει τα συμπεράσματά της για να προχωρήσει στην εμπορική λειτουργία.

Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink ξεκίνησε από πέρυσι στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ σήμερα παρέχει υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε 70.000 πελάτες από 12 χώρες. Η εταιρεία του Elon Musk έχει σε λειτουργία 1.500 δορυφόρους, με στόχο να φτάσει συνολικά τις 12.000 τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση τέτοιου τύπου συνδέσεων δεν απαιτεί χρόνο και τεχνογνωσία. Σύμφωνα με τη Starlink, οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν εύκολα μέσω της εφαρμογής που είναι ήδη διαθέσιμη στα App Store και Google Play για iOS όσο και για Android συσκευές αντίστοιχα και είναι portable, δηλαδή μπορεί να μεταφερθεί για παράδειγμα και στο εξοχικό των χρηστών, αν βέβαια υπάρχει κάλυψη.

Οι ανταγωνιστές

Αντίστοιχη κίνηση στο διάστημα ετοιμάζει η Amazon με το Project Kuiper. Ο ανταγωνισμός αυξάνεται και από την Κίνα, η οποία πέρυσι έθεσε την ανάπτυξη του δορυφορικού Ιnternet στη λίστα με τα έργα υποδομών που σκοπεύει να επιταχύνει μέσω κυβερνητικής υποστήριξης. Η ασιατική χώρα σχεδιάζει την ανάπτυξη περίπου 13.000 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς και πρόσφατα δημιούργησε έναν κρατικό οργανισμό που θα συντονίζει την προσπάθεια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από μια ομάδα ευρωπαϊκών εταιρειών διαστημικής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιακών παρόχων να εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συστήματος τηλεπικοινωνιών με βάση το Διάστημα.

Η άφιξη στην Ελλάδα

Στη χώρα μας υπάρχει παράρτημα της ολλανδικής θυγατρικής TIBRO Netherlands B.V της Starlink ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, όπως προκύπτει από σχετική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ.

Η εν λόγω εταιρεία μάλιστα, η οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο μετονομάστηκε σε «Starlink Holdings Netherlands B.V», καθώς και η Starlink με έδρα το Δουβλίνο, έχουν ήδη λάβει Γενική Άδεια Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, μέσω της οποίας έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας δικτύου σταθερής δορυφορικής υπηρεσίας, δυνατότητα παροχής ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο καθώς και διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v