Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφάλαια 14 εκατ. ευρώ για την strartup «Plum»

Σε πόλο έλξης ιδιωτικών κεφαλαίων από την διεθνή αγορά έχουν μετατραπεί οι ελληνικές strartups. Μία ακόμα ελληνική νεοφυής επιχείρηση προχώρησε σε νέο γύρο αναχρηματοδότησης. Πρόκειται για την Plum η οποία προσέλκυσε 14 εκατ. ευρώ.

Κεφάλαια 14 εκατ. ευρώ για την strartup «Plum»

Σε νέο γύρο χρηματοδότησης προχώρησε η  νεοφυής εταιρεία Plum, με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά του FinTech. ενώ βάζει πλώρη και για επόμενο γύρο τον Οκτώβριο με στόχο τα 10 εκατ. δολ.

Η startup, που το καλοκαίρι του 2020 εξασφάλισε χρηματοδότηση 10 εκατ. δολ., απευθύνθηκε εκ νέου στο επενδυτικό κοινό, αντλώντας ακόμα 14 εκατ. ευρώ.

Ο νέος γύρος χρηματοδότησης γίνεται μέσω crowdfunding, αλλά και με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Στους επενδυτές, που έδωσαν το παρόν στο προσκλητήριο της startup, περιλαμβάνονται οι dmg, Ventura Capital, ενώ στη συμμετείχαν και οι Global Brain, VentureFriends και “500 Startups”, που ήδη έχουν στηρίξει στο παρελθόν χρηματοδοτικά την εταιρεία.

Επίσης, οι Francesco Simoneschi (διευθύνων σύμβουλος & συνιδρυτής της Truelayer), Charles Delingpole (ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ComplyAdvantage) και Hugh Strange (Nubank), πήραν μέρος στον νέο χρηματοδοτικό γύρο ως «άγγελοι».

Η εφαρμογή της startup, αυτοματοποιεί τη διαχείριση χρημάτων των πελατών χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνολογία αυτή, αναλύει τις αγοραστικές συνήθειες του χρήστη και αυτοματοποιεί την αποταμίευση μικροποσών. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα εύκολων επενδύσεων, ακόμη και με μικρά ποσά. Επιπλέον, παρέχει προτάσεις για εξοικονόμηση χρημάτων μέσω εναλλαγής λογαριασμών (π.χ. ηλεκτρικής ενέργειας).

Η Plum, επεκτείνεται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, ξεκινώντας με την Γαλλία, Ιρλανδία και Ισπανία, ενώ ήδη διαθέτει γραφεία, εκτός από Λονδίνο και την Αθήνα, και στη Λευκωσία.

Για το 2022 η εταιρεία έχει βάλει στο στόχαστρό της την περαιτέρω διεθνή ανάπτυξη με σχέδια για επέκταση σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Μεταξύ Ιουνίου 2020 και Ιουνίου 2021 η εταιρεία πέτυχε αύξηση των περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση κατά +240%, αντανακλώντας την έκρηξη των αποταμιεύσεων και των επενδύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Οι άλλες νεοφυής εταιρείες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο επενδυτικών funds

Δεν πρόκειται για την μοναδική νεοφυή εταιρεία που αντλεί κεφάλαια από το εξωτερικό. Είχε προηγηθεί  δανειακή χρηματοδότηση 180 εκατ.  δολαρίων της ελληνικής εταιρείας Blueground.

Η Blueground, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στο χώρο του real estate και της τεχνολογίας (prop-tech), η οποία ξεκίνησε από λίγα διαμερίσματα στην Αθήνα και πλέον έχει διεθνή παρουσία σε Η.Π.Α., Μ. Βρετανία, Γαλλία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι συγκέντρωσε 180 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση γύρου C.

Χρηματοδότηση πέτυχε και η Intelligencia που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την ανάπτυξη φαρμάκων. Η ίδια έλαβε φέτος 12 εκατ. δολάρια για την επέκταση των προϊόντων της καθώς και του πελατειακού της κοινού, ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγικότητα της στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης.

Αλλά και η Persado μετρούσε το 2020 περίπου 83,6 εκατ. ευρώ σε συνολική χρηματοδότηση, ακολουθώντας σταδιακά την Blueground. Η Persado εργάζεται στον τομέα εφαρμογής της Al για να δημιουργεί αυτόματα εξατομικευμένο περιεχόμενο που χρησιμοποιείται σε καμπάνιες μάρκετινγκ.

Η Viva Wallet, η οποία παρέχει υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών μέσω των καινοτόμων Smart Android τερματικών ή μέσω της νέας εφαρμογής Android Viva Wallet POS app σε φυσικά και online καταστήματα και επιχειρήσεις, άντλησε χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. δολαρίων.

Αλλά και η Workable συνιστά μια εταιρεία μεταξύ των επιτυχημένων του χώρου, συλλέγοντας μέχρι πέρσι τουλάχιστον 73,8 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε διαμορφώνοντας ένα σύστημα διαχείρισης αγγελιών και βιογραφικών για πρόσληψη στελεχών σε μικρές κυρίως επιχειρήσεις. Η Startup διευκολύνει το έργο των υπεύθυνων προσλήψεων και HR αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων εργαζομένων.

Επίσης και η Netdata επίσης συγκαταλέγεται στις χρηματοδοτούμενες εταιρείες με 31,2 εκατ. ευρώ αφότου πρόσθεσε άλλα 14,2 εκατ. δολάρια το 2020 από επενδύσεις VC. Η νεοφυής επιχείρηση προσφέρει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο ανοιχτού κώδικα που μελετά την απόδοση των υπολογιστικών συστημάτων, όπως και τη χρήση της CPU, τη δραστηριότητα του δίσκου, του εύρους ζώνης και τις επισκέψεις σε ιστότοπους, ενώ συμμετέχει και στη συλλογή μετρήσεων.

Η Hellas Direct μετά τη φετινή επέκταση ενός γύρου χρηματοδότησης ύψους 32 εκατ. ευρώ είδε τη συνολική της χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι το 2021, από μεγάλους επενδυτές. Πρόκειται για μια digital ασφαλιστική εταιρεία, η οποία λειτουργεί με βάση την τεχνολογία και τη χρήση advanced analytics, στοχεύοντας σε πολλαπλά προϊόντα και κανάλια.

Ο κλάδος των startups στην Ελλάδα

Ο κλάδος των startups βρίσκεται σε ανάπτυξη καθώς ήδη 490 Επιχειρήσεις έχουν καταγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, απασχολώντας  πάνω από 4.550 εργαζόμενους . Ο κύκλος εργασιών για το 2020 ανήλθε σε 41.9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

  • Από τις 490 ελληνικές startups, που είναι εγγεγραμμένες στο εθνικό μητρώο Elevate Greece, το 67% κατοικοεδρεύει στην περιοχή της Αττικής.
  • Στη δεύτερη θέση είναι  η Κεντρική Μακεδονία, με ποσοστό 14,5% των νεοσύστατων εταιρειών να έχει έδρα τη συγκεκριμένη περιφέρεια.
  • Ακολουθεί η περιφέρεια της Κρήτης, η οποία φιλοξενεί το 6,4% των startups της χώρας, που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece.
  • Ακολουθεί η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, που φιλοξενεί το 3,8% των ελληνικών νεοσύστατων εταιρειών της χώρας κι ακολουθούν οι υπόλοιπες περιφέρειες με πολύ χαμηλά ποσοστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v