Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πατούν «γκάζι» και μαζεύουν επενδύσεις οι ελληνικές startups

Με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης κινείται το οικοσύστημα το οποίο το 2017 είχε προσελκύσει 50 εκατ. ευρώ ενώ το 2021 ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2020 οι επενδύσεις ήταν μόλις 150 εκατ. ευρώ. Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Πατούν «γκάζι» και μαζεύουν επενδύσεις οι ελληνικές startups

Την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις ελληνικές startups για τα επόμενα πέντε χρόνια προγραμματίζει ήδη η Ελλάδα, με στόχο το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων να φτάσει τα επόμενα χρόνια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ήδη το ελληνικό οικοσύστημα «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς και από την τελευταία θέση πριν από λίγα χρόνια, ανεβαίνει με γοργά βήματα. Μέσα σε μία μόνο πενταετία (2017-2021) υποδέχτηκε δεκαπλάσιες επενδύσεις: από μόλις 50 εκατ. ευρώ το 2017 στα 500 εκατ. ευρώ το 2021, με τη συμμετοχή διεθνών κεφαλαίων σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών startups να αντιστοιχεί σε ποσοστό 84,9%!

Το 2022 θα έχει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική η ελληνική startup σκηνή, που αναμένει τους πρώτους μονόκερους (μη εισηγμένες νεοφυείς εταιρείες με αποτίμηση 1 δισ. ευρώ) με τέσσερις εταιρείες και συγκεκριμένα τις PeopleCert, Blueground, Viva Wallet, Persado να ετοιμάζονται  να κατακτήσουν τον τίτλο του unicorn. 

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του report του Found.ation και του EIT Digital, το οποίο αποτυπώνει την επίδραση των προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων στην ελληνική startup σκηνή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης προαναγγέλλει νέες επενδυτικές ευκαιρίες: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σκοπεύει να διοχετεύσει ένα αρχικό κεφάλαιο πάνω από €200 εκατ. από δημόσιους πόρους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αύξηση, χάρη σε κεφάλαια προερχόμενα από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων αυτή τη στιγμή είναι €1,26 δισεκατομμύρια».

Εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι η προέλευση των χρηματοδοτήσεων, που υποδέχονται πλέον οι ελληνικές startups: τα κεφάλαια που επενδύθηκαν το 2021 προέρχονται από 13 ελληνικά επενδυτικά σχήματα, από 29 ευρωπαϊκά, από 24 αμερικανικά και από 20 επενδυτικά κεφάλαια από τον υπόλοιπο κόσμο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (EATE) Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος είπε ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της μπορούν να οδηγήσουν στη μόχλευση των συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία πάνω από €7-€10 δισ. και να συμβάλουν σημαντικά στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια.

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του report:

  • Ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι μεγαλύτερος από 70, κατά 30% μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν ξεπερνούν τα €500 εκατ.
  • Οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος.
  • Το 2021 σημειώθηκαν επίσης και κάποια exits, τρία από τα οποία μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Είναι επίσης η χρονιά που είμαστε σε θέση να κατονομάσουμε τις πρώτες εταιρείες που φτάνουν το στάδιο “unicorns” της ελληνικής επικράτειας (PeopleCert, Blueground και Viva Wallet).
  • Εξετάζοντας τα ποσά που οι εταιρείες ζητούν από τα funds, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στην περιοχή των €100.000 έως €200.000, καθώς και στις €400.000 έως €500.000. Αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κύματος νεοφυών επιχειρήσεων που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022. Όσον αφορά την εστίασή τους στην αγορά, σχεδόν το 70% από αυτές εστιάζει στο B2B.
  • Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι Life Sciences, Retail και AgriTech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.
  • Η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργώντας το έδαφος για περισσότερη εξωστρέφεια.

Το ελληνικό οικοσύστημα startup προσελκύει πλέον περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις στρατηγικές κινήσεις εξωστρέφειας των Venture Capital (VC).

Το 2021 σηματοδοτεί την πέμπτη χρονιά της πρωτοβουλίας EquiFund, προσφέροντας τον ίδιο αντίκτυπο στην ελληνική startup σκηνή. Το EquiFund βοήθησε στη δημιουργία 6 νέων κεφαλαίων Venture Capital στην Ελλάδα, με πάνω από 200 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε startups.

Οσον αφορά τους πραγματικούς αριθμούς της επίδρασης του EquiFund στο ελληνικό οικοσύστημα:

  • Από το 2016, τα VC που υποστηρίζονται από το EquiFund έχουν επενδύσει σε 119 νεοσύστατες επιχειρήσεις συνολικά.
  • Φέτος, παρατηρήθηκε αύξηση της ροής κεφαλαίων καθώς και αυξημένος αριθμός επακόλουθων επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από το EquiFund VCs.
  • Ο αριθμός των χρηματοδοτούμενων εταιρειών είναι υψηλότερες σε σύγκριση με το 2020 και το ίδιο ισχύει για το συνολικό επενδυμένο ποσό, το οποίο είναι σημαντικά αυξημένο.
  • Το 2021 είδαμε και την έξοδο ακόμα μιας άλλης εταιρείας που υποστηρίζεται από το EquiFund, της Lens.io, η οποία χρηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά από το Marathon VC το 2017.
  • Υλοποιήθηκε επίσης μια χρηματοδότηση για το σπάσιμο ρεκόρ της Series C, που εξασφάλισε η Blueground, στα 154 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις εταιρείες VC που συμμετέχουν στον μηχανισμό EquiFund σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε νέες χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες, που συνδυάζουν πόρους από το ΕΤΕ, το HDBI μαζί με ιδιωτικό κεφάλαιο. Τουλάχιστον τρία από αυτά έχουν αναφέρει ή ανακοινώσει τέτοια σχέδια. Το VentureFriends II για παράδειγμα, εκτελείται από το 2018 και τώρα, ολοκληρώνοντας το 2021, το  VentureFriends III προχώρησε ήδη σε επενδύσεις σε Huspy και Agro.Club.

Στα τέλη του 2020, το Marathon Venture Capital επίσης ανακοίνωσε το Marathon Fund II, με αρχικό ποσό 40 εκατ. ευρώ. Στο Marathon Fund II περιλαμβάνονται θεσμικοί επενδυτές όπως το ΕΤΕ (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και η HDBI (Ελληνική Ανάπτυξη Τράπεζα Επενδύσεων, πρώην ΤΑΝΕΟ), καθώς και ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός εταιρικών και ιδιωτικών επενδυτών από όλο τον κόσμο.

Παράθυρο Καινοτομίας

Το παράθυρο καινοτομίας στοχεύει στην οικονομική υποστήριξη ερευνητών και καινοτομιών στα πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης των έργων τους, ενθαρρύνοντάς τους να ζωντανέψουν τις ιδέες τους και να κάνουν τις πρώτες τους δημόσιες εκδόσεις. Η επένδυση κυμαίνεται μεταξύ 0,01 και 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το InvestEU, η νέα ναυαρχίδα της ΕΕ είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει έως το 2027 και θα λανσαριστεί σύντομα. Ο όμιλος της ΕΤΕπ θα είναι ο κύριος εταίρος υλοποίησης.

Τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα περιλαμβάνουν:

  • BusinessAngel’sCo-InvestmentEquity.
  • Συμφωνία Χρηματοδότησης JEREMIE στην Ελλάδα. Η αρχική κατανομή σε αυτό το Χρηματοοικονομικό Μέσο «Business Angels» θα ανέλθει σε έως και 20 εκατ. € από το JEREMIE.
  • Η Phaistos (5G) είναι μια πρωτοβουλία που διαχειρίζεται κεφάλαια για ανάπτυξη 5G, με αποστολή να επενδύσει σε επιχειρήσεις που διεξάγουν έρευνα ή/και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε Υποδομές 5G. Το αρχικό μέγεθος του εγχειρήματος είναι €93 εκατ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v