Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Απογειώθηκε» το  πρόγραμμα επιδότησης SuperFast Broadband

Η απήχηση της περασμένης χρονιάς είχε ως αποτέλεσμα να παραταθεί μέχρι τον Μάρτιο. Νέα ώθηση θα δώσει το πρόγραμμα «Fiber Readiness» που θα επιδοτεί τους ιδιοκτήτες κτιρίων για εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών.

«Απογειώθηκε» το  πρόγραμμα επιδότησης SuperFast Broadband

Η οπτική ίνα, που αποτελεί τις συνδέσεις του μέλλοντος, δίνοντας αυξημένες ταχύτητες Ιnternet, αρχίζει να προσελκύουν όλο και περισσότερους Έλληνες, οι οποίοι συνεχίζουν την τηλεργασία ή ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Ταυτόχρονα αυξάνονται σημαντικά  οι επιλογές ψυχαγωγίας μέσω Διαδικτύου, οδηγώντας όλο και περισσότερους Έλληνες συνδρομητές στην αναζήτηση πιο γρήγορων συνδέσεων.

Για τον λόγο αυτό, το 2021 αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση για τα ειδικά κουπόνια επιδότησης των συνδέσεων οπτικών ινών που προσφέρει το πρόγραμμα SuperFast Broadband (SFBB), ενώ ήδη έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Fiber Readiness», που θα επιδοτεί τους ιδιοκτήτες κτιρίων για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών.

Το SFBB

To 2021, οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα SuperFast Broadband (SFBB) ήταν υπερτριπλάσιες από το 2020, την τρίτη χρονιά που ήταν σε ισχύ η παροχή του συγκεκριμένου κουπονιού. Συγκεκριμένα 63.843 νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για το κουπόνι το 2021, ενώ τον προηγούμενο χρόνο είχαν υποβληθεί μόλις 17.921 αιτήσεις. Συνολικά τα κουπόνια που έχουν δοθεί και τις τέσσερις χρονιές που τρέχει η δράση φτάνουν τις 85.522, καθώς το 2019 είχαν δοθεί 3.500 κουπόνια και το 2018 μόλις 500.

Το SFBB ξεκίνησε το 2018 από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και το χρονικό του διάστημα έχει ήδη παραταθεί έως τον Μάρτιο του 2022. Το κουπόνι καλύπτει μέρος του κόστους σύνδεσης (δηλαδή εφάπαξ κόστος σύνδεσης ύψους 48 ευρώ) και μέρος του μηνιαίου παγίου με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για 24 μήνες.

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αναμένεται να πάρει σύντομα αποφάσεις για την παράταση του χρονικού πλαισίου του έργου SFBB, καθώς πάρα τον αυξημένο ρυθμό, οι συνδέσεις παραμένουν πολύ λιγότερες από την κάλυψη που παρέχουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση ζήτησης ηλεκτρονικών υπηρεσιών πρόσβασης σε υπερυψηλές διαδικτυακές ταχύτητες από 100 Mbps έως 1 Gbps, με το επιδοτούμενο «Κουπόνι Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας» (Voucher) για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος της χώρας και τη βελτίωση των επιδόσεών της στον ψηφιακό χάρτη ΕΕ, καθώς και την εξοικείωση των πολιτών με τα δίκτυα επόμενης γενιάς.

Το «Fiber Readiness»

Επιδότηση ύψους 800 έως 1.000 ευρώ για την εφαρμογή δομημένης καλωδίωσης οπτικών ινών θα λάβουν οι ιδιοκτήτες 120.000 κτιρίων μέσω του προγράμματος Fiber Readiness, που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με το πρόγραμμα επιδότησης θα μπορούν να εγκαθίστανται τα απαραίτητα δίκτυα στην πολυκατοικία και σε όλους τους ορόφους και στη συνέχεια, όποιος θέλει να κάνει μια σύνδεση οπτικής ίνας, θα καλείται απλά να ολοκληρώσει την τελική σύνδεση από τον όροφο στο διαμέρισμά του.

Το πρόγραμμα θα είναι στα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ' οίκον» και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 162 εκατ. ευρώ περίπου.

Πώς θα δοθεί η επιδότηση

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από το Σχέδιο Ανάκαμψης, η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή κουπονιού (voucher) και θα αφορά κτίρια σε περιοχές όπου υπάρχουν ήδη ή προγραμματίζεται να υπάρξουν υποδομές οπτικής ίνας (FTTP), ώστε να διασφαλίζεται η συνδεσιμότητα από άκρο σε άκρο.

Η αξία της θα είναι σταθερή και θα κυμαίνεται μεταξύ 800-1.000 ευρώ. Ωστόσο, το τελικό ποσό θα εξαρτάται από τον αριθμό των ορόφων, των διαμερισμάτων και των κοινόχρηστων χώρων προς σύνδεση.

Στόχος είναι με το ποσό της επιδότησης να καλύπτεται το κόστος τόσο της κάθετης καλωδίωσης στο κτίριο όσο και της οριζόντιας στα διαμερίσματα κάθε ορόφου. Ωστόσο προβλέπεται η καλωδίωση να φτάνει σε μια μόνο πρίζα κάθε διαμερίσματος και οποιοσδήποτε τερματικός εξοπλισμός απαιτείται για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών να είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του μέτρου.

Δικαιούχοι θα μπορούν να είναι είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναβαθμίσουν την εσωτερική καλωδίωση του κτιρίου τους, για να μπορέσουν να περάσουν σε συνδέσεις υψηλής χωρητικότητας.

Το μέτρο κρίνεται απαραίτητο, δεδομένου ότι τα περισσότερα κτίρια στη χώρα δεν έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που να περιλαμβάνεται η καλωδίωση οπτικών ινών. Η μεταγενέστερη εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής ωστόσο, παρότι εφικτή, αυξάνει αισθητά το κόστος, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μετάβαση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων σε υψηλότερες ταχύτητες.

Μάλιστα, δεδομένου ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο βασίζεται σε ξεπερασμένες τεχνολογίες και δεν καλύπτει τις απαιτήσεις ανάπτυξης συνδέσεων FTTH, της ενεργοποίησης του προγράμματος θα πρέπει να προηγηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εγκατάσταση ουδέτερης παθητικής καλωδίωσης. Μέσω της απόφασης αυτής, θα καθορίζονται τα κοινά πρότυπα για την εν λόγω καλωδίωση και θα προσδιορίζονται οι διεπαφές και τα σημεία οριοθέτησης τέτοιων υποδομών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από τους παρόχους που αναπτύσσουν δίκτυα οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι (FTTH).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v