Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά επενδύσεων μπαίνει το fund Φαιστός

Με δύο, κατ' αρχάς, ιδιώτες επενδυτές, την Deutsche Telekom και το οικογενειακό fund της Μαριάννας Λάτση, αλλά και 33 επιχειρήσεις που έχουν ζητήσει ήδη πληροφορίες για την αξιολόγηση από το fund Φαιστός, ξεκινούν το 2022 οι στοχευμένες επενδύσεις του επενδυτικού Ταμείου. 

Σε τροχιά επενδύσεων μπαίνει το fund Φαιστός

Έτοιμο να προχωρήσει στις πρώτες επενδύσεις είναι το επενδυτικό ταμείο Φαιστός, που δημιουργήθηκε από το Δημόσιο, για να συμβάλει στη δημιουργία ενός ακμάζοντος ελληνικού οικοσυστήματος 5G, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να συμμετάσχουν στο fund.

Το «Φαιστός», το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοσίου και αρχικό κεφάλαιο 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G, έχει ήδη εξασφαλίσει δύο ιδιώτες επενδυτές, την Deutsche Telekom που θα επενδύσει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ και το οικογενειακό γραφείο της Μαριάννας Λάτση (Latsco Family Office), με ποσό μέχρι τα 5 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν επιπλέον κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που παρατηρείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και με άλλους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για σχεδιασμό δύο κύκλων χρηματοδότησης. Ο πρώτος κύκλος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν και οι πρώτες επενδύσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Ταμείο έχει τραβήξει τα βλέμματα 33 επιχειρήσεων που αναζητούν επενδυτές για επιχειρηματικά projects πάνω στα νέα δίκτυα κινητής 5G. Ορισμένες μάλιστα είναι και εταιρείες με έδρα το εξωτερικό, που θέλουν να ανοίξουν κέντρα Έρευνας και Καινοτομίας για εφαρμογές 5G στη χώρα μας.

Μέσα στους προηγούμενες 9 μήνες, η εταιρεία διαχείρισης του fund Φαιστός, 5G Ventures ΑΕ, που αποτελεί τμήμα του Υπερταμείου, έχει ολοκληρώσει τον επενδυτικό κανονισμό και τον κανονισμό αξιολόγησης, ενώ έχει υπογράψει και  συμφωνίες με ερευνητικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια. Φιλοδοξία της διοίκησής του είναι να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς θα έχει και τη δυνατότητα για συνεπένδυση στις επιχειρήσεις που θα επιλέξει με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι το «Φαιστός» διαθέτει πρόσβαση σε ραδιοσυχνότητες 5G αποκλειστικά προορισμένες για πιλοτική χρήση περιορισμένου διαστήματος από τις επιχειρήσεις στις οποίες θα επενδύει το Ταμείο, ώστε να αναπτύξουν δοκιμαστικές εφαρμογές.

Έπειτα από σχετική αξιολόγηση, επίσης, έχει αποκτήσει πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2021 με προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ. Συνδυάζει την έρευνα στις αναδυόμενες τεχνολογίες με ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης και ένα ειδικό ταμείο μετοχικών κεφαλαίων, το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, για την αναβάθμιση καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στόχος του «Φαιστός» είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός ακμάζοντος ελληνικού οικοσυστήματος 5G, το οποίο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της. Οι σχετικές έρευνες άλλωστε έχουν δείξει ότι το 5G μπορεί να δημιουργήσει ως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030, ενώ ως το τέλος της δεκαετίας η προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία από τις επενδύσεις σε υποδομές και εφαρμογές δικτύων 5ης γενιάς θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 12,5 δισ. ευρώ.

«Πιλότος» για νέα  funds

Το Ταμείο «Φαιστός» και οι επιδόσεις του μέσα στο 2022 αναμένεται να καθορίσουν και το μέλλον του ίδιου του Ταμείου ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει ως «πιλότος» για παρόμοια σχήματα σε άλλους τομείς. Τα νέα funds θα διαχειρίζονται κεφάλαια από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα πέρα από το 5G στα πρότυπα άλλων χωρών, στηρίζοντας και επενδύοντας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς.

Η έκθεση για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο του DESI 2021 (Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας), η δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου «Φαιστός» (το οποίο χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως καινοτόμο εθνικό σχήμα για τη χρηματοδότηση του 5G) αναμένεται να παίξει αναζωογονητικό ρόλο στον απόηχο της πανδημικής κρίσης: «Η σύσταση (με τον ν. 4727/2020) ενός καινοτόμου εθνικού μηχανισμού χρηματοδότησης δικτύων 5G στην Ελλάδα (Επενδυτικό Ταμείο "Φαιστός') αναμένεται να παίξει αναζωογονητικό ρόλο στον απόηχο της κρίσης της νόσου Covid-19. Το επενδυτικό ταμείο αναμένεται ότι θα στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Βιομηχανίας 4.0 και στη δημιουργία αγοράς προϊόντων 5G στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην ίδια έκθεση καταγράφεται η επιτυχημένη δημοπρασία του Δεκεμβρίου 2020 για τις άδειες 5G, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στις κορυφαίες χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά τον δείκτη ετοιμότητας 5G.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v