Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρείες Telecoms: Να πληρώσουν και οι πλατφόρμες για την αναβάθμιση δικτύων

Οι επικεφαλής τεσσάρων κολοσσών της Ευρώπης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ψηφιακές υποδομές, ζητώντας να συμβάλουν στο κόστος κατασκευής τους και οι πλατφόρμες μεγάλου περιεχομένου. Γιατί το θεωρούν μονόδρομο.

Εταιρείες Telecoms: Να πληρώσουν και οι πλατφόρμες για την αναβάθμιση δικτύων

Η εκτόξευση της χρήσης του διαδικτύου έχει δημιουργήσει δυσβάσταχτο κόστος για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, που κάνουν με δήλωσή τους έκκληση να συμμετέχουν στο κόστος της ψηφιακής υποδομής και οι πλατφόρμες μεγάλου περιεχομένου.

Αυτό τονίζουν με δήλωσή τους οι José María Álvarez-Pallete (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Telefónica), Tim Höttges (Διευθύνων Σύμβουλος Deutsche Telekom), Nick Read (Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone), Stéphane Richard (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Orange), αναφέροντας ότι παρά τις σημαντικές επενδύσεις των τελευταίων χρόνων, η χρήση έχει εκτοξευθεί, απαιτώντας και νέες επενδύσεις από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

«Με τις ψηφιακές δραστηριότητες να αναπτύσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η συνδεσιμότητα είναι απλώς ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μας, την οικονομία μας και, τελικά, την καθημερινή μας ζωή. Η κίνηση δεδομένων, που αυξάνεται έως και 50% ετησίως, είναι ο κρίσιμος καθοριστικός παράγοντας του μεγέθους και της χωρητικότητας των δικτύων μας. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν επενδύσει μαζικά για την αναβάθμιση της υποδομής του δικτύου τους και την αύξηση της χωρητικότητας και χάρη σε αυτό, οι επικοινωνίες και το Διαδίκτυο συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19 στην Ευρώπη, παρά την αύξηση της κίνησης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η συνεχής επένδυση είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση της απεριόριστης πρόσβασης και συμμετοχής των πολιτών στην ψηφιακή μας κοινωνία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο διευκρινίζουν ότι «η τρέχουσα κατάσταση απλά δεν είναι βιώσιμη. Το επενδυτικό βάρος πρέπει να κατανεμηθεί με πιο αναλογικό τρόπο. Σήμερα, η ροή βίντεο, τα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προέρχονται από μερικές πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της συνολικής κίνησης που τρέχει μέσω των δικτύων. Οι ψηφιακές πλατφόρμες επωφελούνται από τα επιχειρηματικά μοντέλα με μικρό κόστος, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων επωμίζονται τις απαιτούμενες επενδύσεις στη συνδεσιμότητα. Ταυτόχρονα, οι αγορές λιανικής μας βρίσκονται σε διαρκή πτώση όσον αφορά την κερδοφορία».

Παράλληλα επισημαίνουν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν δίκαιους όρους με αυτές τις γιγάντιες πλατφόρμες λόγω της ισχυρής τους θέσης στην αγορά, της διαπραγματευτικής τους δύναμης και της έλλειψης ισότιμων ρυθμιστικών όρων ανταγωνισμού.

«Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να έχουμε βιώσιμη απόδοση των πολύ σημαντικών επενδύσεών μας, θέτοντας σε κίνδυνο την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών. Με τις μεγάλες πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου που πιέζουν για ροή υψηλότερης ποιότητας, η σταδιακή αλλαγή στην κίνηση δεδομένων που βιώνουμε θα αυξάνεται συνεχώς, χωρίς όρια. Εάν δεν διορθώσουμε αυτή την ανισόρροπη κατάσταση, η Ευρώπη θα μείνει πίσω από άλλες περιοχές του κόσμου, υποβαθμίζοντας τελικά την ποιότητα της εμπειρίας για όλους τους καταναλωτές», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι 4 επικεφαλής αναφέρονται και σε παρεμβάσεις που γίνονται σε άλλα σημεία της Γης. Ειδικότερα λένε ότι η  Νότια Κορέα συζητά έναν εθνικό νόμο για τη δημιουργία κανονιστικών συνθηκών για δικαιότερη συμβολή στο κόστος του δικτύου. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών διαμαχών, μετά την αύξηση της κίνησης που προκαλείται από τη σειρά «Squid Game». Και στις ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινούνται προς την καθολική υπηρεσία που χρηματοδοτείται επίσης από ψηφιακές πλατφόρμες.

«Τέτοιες κοινές επενδύσεις είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της πράσινης συνδεσιμότητας και των ψηφιακών τεχνολογιών που συμβάλλουν σε πιο βιώσιμες οικονομίες.

Παράλληλα ανέφεραν: «Χαιρετίζουμε θερμά την πρόσφατη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτύξει κατάλληλα πλαίσια, ώστε όλοι οι παράγοντες της αγοράς που επωφελούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό (…) να συνεισφέρουν δίκαια και αναλογικά στο κόστος των δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών και υποδομών».

Ωστόσο τονίζουν ότι «τώρα καλούμε επειγόντως τους νομοθέτες να θεσπίσουν κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για να γίνει πραγματικότητα αυτή η αρχή».

Καταλήγοντας τονίζουν: «Το ρολόι χτυπά εκκωφαντικά, ιδίως δεδομένων των τεράστιων επενδύσεων που απαιτούνται ακόμη για την επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας για το 2030 που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της για την «Ψηφιακή Δεκαετία της Ευρώπης». Χωρίς δίκαιη λύση, δεν θα φτάσουμε εκεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v