Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρτι με... «ουρά» στην ελληνική αγορά ακινήτων

Οι μακροοικονομικοί λόγοι που τοποθετούν το εγχώριο real estate στην πρώτη γραμμή επενδύσεων. To track record της πανδημίας και τα δεδομένα για retail και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Πάρτι με... «ουρά» στην ελληνική αγορά ακινήτων

Στον ανοδικό κύκλο της βρίσκεται η αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τραπεζικών και επενδυτικών εταιρειών στο 7ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών το περασμένο Σάββατο.

Τόσο το κενό μεταξύ των υψηλών τιμών των ακινήτων, που υπολείπεται κατά 20%-25% σε σχέση με την κορύφωση του 2008, όσο και η απόσταση κατά 400 μονάδες βάσεις των αποδόσεων στον κλάδο από αυτές του ελληνικού ομολόγου, δημιουργούν συνθήκες ισχυρής ζήτησης τόσο από τη λιανική όσο και από θεσμικούς επενδυτές για την ακίνητη περιουσία στην ελληνική αγορά.

Πέραν των παραπάνω παραγόντων, ο Γιάννης Γκάνος, γενικός διευθυντής real estate και επενδύσεων της Alpha Bank, ο Γιάννης Κορμάς, επικεφαλής real estate της Τράπεζας Πειραιώς, ο Γιώργος Ελεκίδης, επικεφαλής Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και real estate της Bain Capital, και ο Γιώργος Μαντζαβινάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης QRES, συνομολόγησαν πως η υψηλή ρευστότητα στο διεθνές σύστημα, αλλά και η πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, ωθούν την αγορά ακινήτων.

Η δε σοβαρή πληθωριστική πίεση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά, καθώς σύμφωνα με τον Γιώργο Μαντζαβινάτο, το καταφύγιο στις επενδύσεις όταν ο πληθωρισμός αυξάνει είναι η ακίνητη περιουσία. Η ανασφάλεια δε λόγω της ουκρανικής κρίσης παραμένει παράγοντας που πρέπει να προσμετρηθεί, ωστόσο, τα στελέχη της αγοράς συνομολόγησαν ότι πρόκειται για στάση και όχι υπαναχώρηση, όπως εξάλλου διαπιστώθηκε, ότι «ούτε η πανδημία ανέκοψε το επενδυτικό ενδιαφέρον».

Σε ό,τι αφορά στη λιανική αγορά ακινήτων, κατά τον Γ. Γκάνο, τα στεγαστικά δάνεια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έφθασαν το 2021 τα 900 εκατ. ευρώ, όταν το 2008 άγγιζαν τα 3 δισ. ευρώ, γεγονός που ερμηνεύει μεν τη «σφιχτή» πολιτική χρηματοδοτήσεων, αλλά και τη χαμηλή ζήτηση από τους υποψήφιους αγοραστές, που ανησυχούν για τη μεταβλητότητα της οικονομίας αλλά και των προσωπικών διαθεσίμων.

Ο Γ. Κορμάς έκανε πάντως λόγο για «φούσκα» στην αγορά ακινήτων σε ορισμένες περιοχές, εξαιρώντας μάλιστα τα Νότια προάστια της Αθήνας. Κατά τον ίδιο, η γενική ανάκαμψη του real estate έχει δημιουργήσει «ραντιέρικες» διαθέσεις εκ μέρους των ιδιοκτητών, ενώ αντιθέτως περιοχές όπως τα Νότια Προάστια της Αθήνας, λόγω τοποθεσίας, σύγκρισης με την ευρωπαϊκή αγορά αλλά και τη ζήτηση, διατηρούν εύλογες αξίες, συγκρινόμενες και με τη ζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v