Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fraport Greece: Στο 78% του 2019 η κίνηση στα αεροδρόμια τον Μάρτιο

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την πορεία της σεζόν είναι τα πρώτα μηνύματα, με την κίνηση του Απριλίου να εκτιμάται ότι ενδεχομένως να υπερβεί τα επίπεδα του 2019. Η εικόνα του τριμήνου.

Fraport Greece: Στο 78% του 2019 η κίνηση στα αεροδρόμια τον Μάρτιο

Τα φόντα για να πετύχει ακόμη και ολική επαναφορά των μεγεθών του στα επίπεδα του 2019, τουλάχιστον ως προς τις αφίξεις, φαίνεται ότι έχει ο ελληνικός τουρισμός ήδη από τον Μάρτιο, με την επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) να διαμορφώνεται στο 78% του 2019.

Ακόμη πιο δυναμικά έχει ξεκινήσει ο Απρίλιος, ο οποίος, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ξεπεράσει τα νούμερα του 2019, χάρη στην έντονη κινητικότητα που καταγράφεται, αφενός, λόγω του εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών ως προς την κίνηση από το εξωτερικό και αφετέρου, λόγω του Πάσχα των Ορθόδοξων και της Πρωτομαγιάς όσον αφορά την κίνηση εσωτερικού.

Γι’ αυτό, άλλωστε, εκτιμάται ότι ο Απρίλιος θα είναι από τους «δυνατούς» μήνες της φετινής σεζόν και θα αποτελέσει μία καλή πρόβα τζενεράλε ενόψει της εκκίνησης της περιόδου υψηλής τουριστικής ζήτησης, δεδομένου ότι η κίνηση σε κάποιους εκ των νησιωτικών προορισμών υπερβαίνει τους αριθμούς του «χρυσού» 2019.

Σε σχέση με το 2021, η επιβατική κίνηση που καταγράφηκε τον Μάρτιο στα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια είναι σχεδόν πενταπλάσια. Συγκεκριμένα, η αύξηση της επιβατικής κίνησης διαμορφώθηκε στο 366% σε σχέση με το 2021, με 550 χιλιάδες ταξιδιώτες να διακινούνται στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Η κίνηση εσωτερικού τον Μάρτιο είναι 27% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη κίνηση του 2019, ενώ συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 252%, με 333 χιλιάδες να ταξιδεύουν στους 14 ελληνικούς προορισμούς. Αντίστοιχα, η κίνηση εξωτερικού παρουσίασε τον Μάρτιο υστέρηση κατά 14% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σε σύγκριση, δε, με τον Μάρτιο του 2021 σημειώθηκε «έκρηξη» σε ποσοστό 830% ως προς την κίνηση εξωτερικού, με τον αριθμό των τουριστών που προσγειώθηκαν στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece να ανέρχεται σε 216 χιλιάδες έναντι μόλις 23 χιλιάδων πέρυσι.

Στους κερδισμένους του Μαρτίου -παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί ενδεικτικό μήνα για την τουριστική κίνηση- βρίσκεται η Κέρκυρα, με την κίνηση στο νησί των Φαιάκων να υπερβαίνει οριακά τα επίπεδα του 2019. Μονοψήφια πτώση σε σχέση με το 2019 κατέγραψαν τα Χανιά και η Κεφαλονιά, με τη Ρόδο, τη Μύκονο και την Κω να έπονται ως προς τις επιδόσεις.

Σε σχέση με το 2021 πάντως, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στη Σαντορίνη, με το ποσοστό αύξησης να υπερβαίνει το 570%. Ακολούθησαν το Ακτιο με άνοδο 533% και η Θεσσαλονίκη με αύξηση κατά 457% σε σχέση με πέρυσι. Την πεντάδα με τη μεγαλύτερη άνοδο συμπλήρωσαν τα Χανιά (403%) και η Κέρκυρα (332%).

Η εικόνα του τριμήνου

Σε επίπεδο τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου, η επιβατική κίνηση κάλυψε το 69% του 2019, καταγράφοντας, παράλληλα, άνοδο σε ποσοστό 310% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Συγκεκριμένα, το α’ τρίμηνο του έτους στα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια διακινήθηκαν 1,3 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 320 χιλιάδων το 2021. Η κίνηση εσωτερικού σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 223%, ενώ η διεθνής κίνηση αυξήθηκε κατά 685% σε σχέση με το 2021.

Τη μεγαλύτερη «φόρα», σε ποσοστιαίο επίπεδο, για το α’ τρίμηνο του έτους είχε η Θεσσαλονίκη, όπου η αύξηση της επιβατικής κίνησης διαμορφώθηκε στο 403%, με τη Σαντορίνη (379%) να ακολουθεί και τα Χανιά (319%) να έπονται. Την πεντάδα συμπλήρωσαν για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου η Κέρκυρα και η Καβάλα, με άνοδο 261% και 258% αντίστοιχα.

Ποιοι «ψήφισαν» Ελλάδα

Η εντονότερη ζήτηση για το α’ τρίμηνο καταγράφηκε από τη Γερμανία και τη Βρετανία, τις δύο παραδοσιακές πηγές εισερχόμενων ταξιδιωτών για την Ελλάδα. Oι Κύπριοι και οι Ιταλοί έδωσαν επίσης δυναμικό παρών το α’ τρίμηνο του 2022 στους ελληνικούς προορισμούς, ενώ ισχυρή ήταν και η παρουσία των Ολλανδών, των Πολωνών, των Αυστριακών και των Βέλγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v