Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις τιμών στα ξενοδοχεία η Ελλάδα

Η αύξηση των τιμών στα 5άστερα ξενοδοχεία φτάνει το 134% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας ανάλυσης τουριστικών δεδομένων Mabrian. Η σύγκριση με ανταγωνιστικές αγορές.

Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις τιμών στα ξενοδοχεία η Ελλάδα

Μία διαφορετική πρωτιά κατέκτησε η Ελλάδα για τον Αύγουστο, αφού, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας ανάλυσης τουριστικών δεδομένων Mabrian, οι τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις μεταξύ επτά ευρωπαϊκών προορισμών σε σχέση με το 2019. Η αύξηση των τιμών για τα 5άστερα ξενοδοχεία τον Αύγουστο υπερβαίνει, μάλιστα, το 130% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, η Mabrian ανέλυσε τις τιμές ξενοδοχείων επτά ευρωπαϊκών χωρών και τις συνέκρινε με τους τοπικούς ρυθμούς πληθωρισμού, αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία του 2022 με εκείνα του 2019. Όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας, που λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, οι τιμές των ξενοδοχείων το 2022, παρά τις αυξήσεις, είναι επί της ουσίας χαμηλότερες συγκριτικά με το 2019 στους περισσότερους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, με εξαίρεση την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη χώρα μας, οι τιμές στα ξενοδοχεία 5 αστέρων έχουν αυξηθεί έως και 134% σε σχέση με το 2019. Την ίδια στιγμή, οι τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων σημείωσαν άνοδο 31% και 82% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2019, με τον πληθωρισμό για το ίδιο χρονικό διάστημα να διαμορφώνεται στο 6,87%.

Βέβαια, με βάση άλλη πρόσφατη έρευνα της Mabrian, οι τιμές των 5άστερων ελληνικών ξενοδοχείων στο peak της τουριστικής περιόδου απέχουν ακόμη αρκετά από εκείνες των ξενοδοχείων σε Γαλλία και Ιταλία που βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας, ενώ αντίθετα στις χαμηλότερες κατηγορίες η χώρα μας εμφανίζεται ακριβότερη.

Συγκεκριμένα, οι τιμές στα 5άστερα ξενοδοχεία της Ελλάδας διαμορφώνονταν στα 338 ευρώ, έναντι 419 ευρώ στη Γαλλία και 400 ευρώ στην Ιταλία. Οσον αφορά τα ελληνικά 3άστερα ξενοδοχεία η μέση τιμή υπολογίζεται φέτος στα 118 ευρώ, με τα ιταλικά ξενοδοχεία να έπονται στα 115 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,5%. Τέλος, οι τιμές στα ξενοδοχεία της κατηγορίας 4 αστέρων ανέρχονται στα 192 ευρώ κατά μέσο όρο στη χώρα μας, ενώ ακολουθούν εκείνα της Γαλλίας στα 173 ευρώ ή 11,3% χαμηλότερα συγκριτικά με το 2019.

Με βάση, πάντως, τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό του Ιουλίου (11,6%), η άνοδος στις τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία της χώρας μας έφτασε το 20% σε ετήσια βάση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το πακέτο διακοπών διαμορφώθηκε στο +11,4%.

Η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στη Γερμανία η αύξηση στις τιμές των ξενοδοχείων διαμορφώθηκε στο 12% για τις μονάδες 3 αστέρων, στο 18% για εκείνες των 4 αστέρων και στο 25% για τις 5άστερες μονάδες, τη στιγμή που ο πληθωρισμός ανήλθε στο 10,55%.

Στην Ιταλία, με τον πληθωρισμό στο 9,12%, τα ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων έχουν αυξήσει τις τιμές τους κατά 27%, 7% και 4%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,57%, οι τιμές των ξενοδοχείων της κατηγορίας των 3 αστέρων καταγράφουν αύξηση 7%. Αντίθετα, τα βρετανικά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων μείωσαν τις τιμές τους σε σχέση με το 2019 με την πτώση να διαμορφώνεται στο 1% και στο 12% αντίστοιχα.

Στη Γαλλία, σε σύγκριση με το 2019, οι τιμές των ξενοδοχείων 3, 4 και 5 αστέρων αυξήθηκαν κατά 2%, 5% ή 20%, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 7,83%.

Σε αντίστοιχα επίπεδα διαμορφώθηκαν οι τιμές στην Ισπανία, με τα ξενοδοχεία 3 αστέρων να σημειώνουν άνοδο 4%, τα ξενοδοχεία 4 αστέρων να βρίσκονται στο συν 6% και τα ξενοδοχεία 5 αστέρων να καταγράφουν αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2019, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη χώρα είναι στο 13,55%.

Διψήφια αύξηση άνω του 13% στις τιμές των 5άστερων ξενοδοχείων κατέγραψε και η Πορτογαλία, με τα 4άστερα να ακολουθούν με άνοδο περίπου 5%. Στον αντίποδα, μείωση κατά περίπου 4% σημειώθηκε στα ξενοδοχεία 3 αστέρων, ενώ ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 10,86%.

Στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η πιο μεγάλη αύξηση των τιμών σημειώνεται στην κατηγορία των 3 αστέρων, ενώ στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία η κατηγορία που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών είναι η κατηγορία των 5 αστέρων.

Value for money προορισμός η Αθήνα

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα βρέθηκε στη δεύτερη θέση των value for money ευρωπαϊκών προορισμών για τον Ιούνιο, επίσης σύμφωνα με έρευνα της Mabrian. Την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη κατέλαβε το Ζάγκρεμπ, με την ελληνική πρωτεύουσα να υπερτερεί έναντι της πόλης της Κροατίας ως προς την αεροπορική συνδεσιμότητά της με άλλους προορισμούς. Ωστόσο, η κροατική πρωτεύουσα υπερτερεί έναντι της Αθήνας ως προς τη μέση τιμή των ξενοδοχείων και ως προς την ικανοποίηση των επισκεπτών.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Λιουμπλιάνα, ενώ το Λονδίνο και το Παρίσι, παρόλο που διαθέτουν καλύτερη αεροπορική συνδεσιμότητα σε σχέση με τους τρεις προαναφερθέντες προορισμούς, κατατάχθηκαν στη 14η και 12η θέση αντίστοιχα, εξαιτίας της πολύ υψηλής μέσης τιμής δωματίου στα ξενοδοχεία.

Τρεις ακόμη μεγάλες και δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις, το Βερολίνο, η Βαρκελώνη και το Αμστερνταμ βρέθηκαν στο τέλος της σχετικής λίστας επίσης λόγω των υψηλών ξενοδοχειακών τιμών και του χαμηλού επιπέδου ικανοποίησης των επισκεπτών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v