Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kaspersky: Ψηφιακά... αναλφάβητα τα ελληνικά στελέχη

Ενας στους τρεις δεν γνωρίζει τα βασικά είδη κυβερνοεπιθέσεων. Μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες και δημόσιο για τη λύση antidrones της ρωσικής εταιρείας.

Kaspersky: Ψηφιακά... αναλφάβητα τα ελληνικά στελέχη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει υποδεχθεί η ελληνική αγορά το σύστημα antidrones της Kaspersky, που θωρακίζει τον εναέριο χώρο εταιρειών, δημόσιων κτιρίων αλλά και ιδιωτών από υποκλοπή στοιχείων και τρομοκρατικές επιθέσεις.  Την ίδια στιγμή, μελέτη της ρωσικής εταιρείας καταγράφει έλλειμμα γνώσεων στα υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, που δείχνουν να μη γνωρίζουν καθημερινές κυβερνοεπιθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους σε σημαντικές απώλειες ή ακόμα και «λουκέτο».

Η νέα λύση antidrones έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς, σύμφωνα με τον Βασίλη Βλάχο, Channel Manager της Kaspersky για Ελλάδα και Κύπρο, καθώς ουσιαστικά αποκλείει το drone στην εναέρια περιοχή που το έχει εγκαταστήσει και το drone δεν μπορεί να λάβει πληροφορίες, ουσιαστικά αποκλείοντας οποιαδήποτε παρέμβαση από αέρος.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή πετούν περισσότερα από 12 εκατομμύρια drones παγκοσμίως. Η σχετική αγορά αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί κα να εκτοξευτεί στα 43 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2025.

Οι… ανασφάλειες των ελληνικών στελεχών

Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από 4 στα 10 υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούν τις ψηφιακές απειλές στον κυβερνοχώρο μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τους από ό,τι το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον.

Η διεθνής έρευνα της Kaspersky σχετικά με τον τρόπο που ανταποκρίνονται υψηλόβαθμα στελέχη απέναντι στη διαρκώς εξελισσόμενη φύση των απειλών κατά της κυβερνοασφάλειας των επιχειρήσεων, καθώς και τα εμπόδια που έχουν αντιμετωπίσει, καταγράφει ότι τα στελέχη αυτά θεωρούν τις κυβερνοεπιθέσεις πιο μεγάλο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τους από ό,τι το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον.

Από τα διακόσια συνολικά e-στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα από την Ελλάδα, το 43% δηλώνει πως οι κυβερνοεπιθέσεις αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους, με τις κινητοποιήσεις εργαζομένων (34%), τα ζητήματα συμμόρφωσης και κανονισμών (34%), ανταγωνισμού (31%) και οικονομίας (28%) να ακολουθούν.

Όλοι (100%) οι συμμετέχοντες στο δείγμα αναγνωρίζουν πως οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται στο στόχαστρο από παράγοντες ψηφιακών απειλών. Παρ' όλα αυτά, μόλις για το ένα τρίτο (33%) των Ελλήνων ερωτηθέντων η κυβερνοασφάλεια αποτελεί θέμα ημερήσιας διάταξης για τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησής τους, ενώ για περισσότερους από τους μισούς (55%) η κυβερνοασφάλεια τίθεται ως θέμα μόλις σε κάποιες συνεδριάσεις. Παράλληλα, ένα στα δέκα (10%) C-Suite στελέχη δηλώνει πως η κυβερνοασφάλεια σπάνια αποτελεί θέμα ημερήσιας διάταξης για τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, με το 3% των ερωτηθέντων να απαντά πως η κυβερνοασφάλεια ανακύπτει μόνο σε καταστάσεις κρίσης.

Αντιστρόφως ανάλογη φαίνεται να είναι η σχέση μεταξύ του μεγέθους της επιχείρησης και του βαθμού ευαισθητοποίησης σχετικά με τα θέματα κυβερνοασφάλειας, με το 33% των συμμετεχόντων που προέρχονται από επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο μεταξύ 50 και 99 εκατ. € να δηλώνουν πως η κυβερνοασφάλεια εντάσσεται πάντα στην ημερήσια διάταξη, ποσοστό που πέφτει στο 31% όσον αφορά τα στελέχη από οργανισμούς με κύκλο εργασιών μεταξύ 100 και 499 εκατ. €.

Σχεδόν οι μισοί (47%) συμμετέχοντες από το ελληνικό δείγμα υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία, αρκετό χρόνο (46%) και επαρκείς πόρους (45,5%) προκειμένου να κατανοήσουν με πλήρη τρόπο τα ζητήματα που άπτονται της κυβερνοασφάλειας, ενώ σημαντικό εμπόδιο φαίνεται να αποτελεί και η σχετική με τις ψηφιακές απειλές γλώσσα.

Μεγάλο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνει δυσκολία να κατανοήσει ευρέως χρησιμοποιούμενους όρους κυβερνοασφάλειας, όπως ο όρος «επιθέσεις phising», με πάνω από το ένα τρίτο (34%) να δηλώνει πως ο συγκεκριμένος όρος του προκαλεί σύγχυση, ενώ εξίσου δυσνόητο αποδεικνύονται οι όροι «επιθέσεις ransomware» και «malware» για το 30% και το 27% του δείγματος αντίστοιχα.

«Κυβερνοκαταγίδα» με 400 χιλ. νέες κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως κάθε μέρα

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της έρευνας σχετικά και με την έκταση που έχουν πάρει οι κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως, ουσιαστικά αποδεικνύοντας  ότι δημόσιοι οργανισμοί, επιχειρήσεις αλλά και υπουργεία είναι πιθανοί στόχοι των κυβερνοεγκληματιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 1994 είχαμε έναν νέο ιό - κυβερνοεπίθεση ανά ώρα, το 2006 είχαμε έναν ιό κάθε λεπτό, το 2011 έναν κάθε δευτερόλεπτο ενώ σήμερα είναι 400 χιλ. ιοί κάθε μέρα!

Από αυτές, το 80% είναι το απλό ψηφιακό έγκλημα σε ιδιώτες, το 19,9% σε επιχειρήσεις και το 0,01% είναι σημαντικές επιθέσεις με τεράστιο κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v