Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρήμα απ' όλο τον κόσμο σηκώνουν οι ελληνικές startups

Στο επίκεντρο βρίσκονται και φέτος οι ελληνικές startups οι οποίες προσελκύουν συνεχώς νέα επενδυτικά κεφάλαια με «δυνατούς» γύρους χρηματοδότησης. Ποιες εταιρείες άντλησαν κεφάλαια μέσα στο 2023.

Χρήμα απ όλο τον κόσμο σηκώνουν οι ελληνικές startups

Η ελληνική startup σκηνή συνεχίζει να προσελκύει τα βλέμματα αλλά και τα κονδύλια διεθνών επενδυτών και fund με τις χρηματοδοτήσεις από την αρχή του 2023 να πέφτουν …βροχή.

Μέσα σε ένα μήνα έξι ελληνικές εταιρείας «σήκωσαν» περίπου 60 εκατ. ευρώ διευρύνοντας την δραστηριότητά τους και εκτός Ελλάδος. Οι «Koios Care», Douleutaras, Hack The Box, BibeCoffee, Prosperty και Perceptual Robotics ολοκλήρωσαν ή αναμένεται να ολοκληρώσου άμεσα νέους κύκλους χρηματοδότησης που στέφθηκαν με τεράστια επιτυχία με την διεθνή επενδυτική κοινότητα να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στις εταιρείες, όσο και στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Φεβρουάριος αναμένεται να είναι πολύ παραγωγικός, αφού τουλάχιστον άλλη μια ελληνική starrtup, η SafeSize, ετοιμάζεται για ένα μέγα-γύρο χρηματοδότησης. Η ελληνική startup, η οποία έχει βάλει στόχο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να αγοράσουμε παπούτσια, βάζοντας την προσωποποιημένη εμπειρία κάθε καταναλωτή σε πρώτο πλάνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ανάλυσης  δεδομένων έχει ανακοινώσει νέος γύρο χρηματοδότησης που  αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. Στόχος της εταιρείας  είναι να αντλήσουν κεφάλαια περίπου 15 εκατ. ευρώ.

«Koios Care»

Το φλαμανδικό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων «Lumiares» θα χρηματοδοτήσει την ελληνική «Koios Care», την ελληνική startup, με έδρα την Αμβέρσα, που στοχεύει στο Πάρκινσον για την ανάπτυξη της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.

Ο 30χρονος σήμερα ερευνητής Δημήτρης Ιακωβάκης μέσα από μέσα από την ερευνητική του πορεία σε ελληνικά νοσοκομεία και από κοινού με τον ερευνητή Κωνσταντίνο Κυρίτση προχώρησαν στην ίδρυση της νεοφυούς επιχείρησης «Koios Care», με έδρα την Αμβέρσα και αντικείμενο την ανάπτυξη ψηφιακών βιοδεικτών για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον.

Η startup των δύο Ελλήνων ερευνητών ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2022, αλλά εξασφάλισε ήδη χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ από το φλαμανδικό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων «Lumiares». Η χρηματοδότηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της ανάπτυξης και βελτίωσης της καινοτόμου τεχνολογίας, που χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εφαρμογή, που θα εγκαθίσταται στο έξυπνο κινητό τηλέφωνο ή τη «φορετή» (wearable) συσκευή του/της ασθενούς (για παράδειγμα σε έξυπνο ρολόι), δίνοντας στοιχεία για τη διατροφική, κοινωνική και κινητική συμπεριφορά του, και βοηθώντας έτσι τον/τη γιατρό να σχεδιάσει πιο κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα και το περιβάλλον των ασθενών να τους στηρίξει με πιο αποδοτικό τρόπο, όταν χρειάζεται.

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, η ανάπτυξη του προϊόντος της ελληνικής startup θα έχει ολοκληρωθεί, ώστε μέχρι το τέλος του 2023 να είναι έτοιμο να βγει στην αγορά

Douleutaras

Για τον μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης που έχει σηκώσει από τη μέρα της ίδρυσής της ετοιμάζεται η πλατφόρμα Douleutaras. Η ελληνική νεοφυείς επιχείρησης έχει ήδη «σηκώσει» το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα νέα κεφάλαια θα διοχετευτούν για επέκταση εκτός συνόρων καθώς και για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και δυνατοτήτων.

Ο τελευταίος γύρος που είχε ολοκληρώσει η πλατφόρμα που «βοηθά» όσους αναζητούν εξαιδιευμένες εργασίας να βρουν τον κατάλληλο επαγγελματία, ήταν  2,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο νέος γύρος αναμένεται διπλάσιος.

Στην νεοφυή επιχείρηση έχουν επενδύσει, μεταξύ άλλων, ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού (Public-Media Markt, Sunlight) καθώς και το Venture Capital, VentureFriends με επικεφαλής τον Απόστολο Αποστολάκη. Ο τελευταίος υπήρξε από τους πρώτους που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης όταν το συγκεκριμένο εγχείρημα έκανε τα πρώτα του βήματα το 2015.

To Douleutaras είναι η «Νο1 Πλατφόρµα Εύρεσης Επαγγελµατιών για το Σπίτι». Ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία και σήμερα συνεργάζεται µε περισσότερους από 4.200 αξιολογηµένους επαγγελµατίες από 90 ειδικότητες. Μέσα από την πλατφόρµα εξυπηρετείται όλο το φάσµα εργασιών για το Σπίτι, από µικρές εργασίες όπως µία συντήρηση κλιµατιστικού, µέχρι µεγαλύτερης κλίµακας εργασίες, όπως µία γενική ανακαίνιση σπιτιού.

Hack The Box

Χρηματοδότηση 55 εκατ. δολάρια άντλησε η ελληνική Startup Hack The Box με στόχο νέες τεχνολογίες και περαιτέρω επέκτασή της στις ΗΠΑ.

Η Carlyle Group, ένα από τα μεγαλύτερα private equity παγκοσμίως στο πλαίσιο της συμφωνίας, επένδυσε γύρω στα 55 εκατ. δολάρια στην ελληνική εταιρεία η κεφαλαιοποίηση της οποίας εκτιμάται υπερβαίνει τα 100 εκατ. δολάρια.

Η νεοφυής εταιρεία, η οποία έχει δημιουργήσει πλατφόρμα για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων, είχε «σηκώσει» μέχρι τώρα περίπου 15 εκατ. δολάρια, ενώ στους επενδυτές της συγκαταλέγεται και η Marathon Venture Capital.

Η Hack The Box ιδρύθηκε το 2017 από τον Χάρη Πυλαρινό, τον Τζέιμς Χούκερ και τον Άρη Ζηκόπουλο με στόχο να κάνει πιο προσιτή την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια. Για τον σκοπό αυτό η Startup δημιούργησε μία πλατφόρμα «ηθικού χάκινγκ» μέσω της οποίας οι χρήστες μαθαίνουν να «χακάρουν» τα υπολογιστικά συστήματα, αναπτύσσοντας δεξιότητες για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. Με λίγα λόγια, η πλατφόρμα εκπαιδεύει τους χρήστες της να προσομοιώνουν τον τρόπο που θα κινούνταν ένας εγκληματίας του κυβερνοχώρου, έτσι ώστε να μπορέσουν να εμποδίσουν ανάλογες επιθέσεις στο μέλλον.

Μέχρι στιγμής, η πλατφόρμα της Hack The Box μετρά πάνω από 1,6 εκατομμύρια χρήστες, ενώ χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κρατικές υπηρεσίες αλλά και οργανισμούς.

BibeCoffee

Πάνω από  2 εκατ. ευρώ «σήκωσε» από την Eleven Ventures η Startup με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα που δραστηριοποιείται στην αγορά του καφέ.

Η κορυφαία πλατφόρμα τηλεμετρίας στην Ευρώπη στην αγορά του καφέ, μόλις 15 μήνες μετά τη χρηματοδότηση του Seed γύρου άντλησε 2,1 εκατ. ευρώ από την Eleven Ventures, ένα από τα κορυφαία VCs στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο στο παρελθόν έχει επενδύσει σε ραγδαία αναπτυσσόμενες εταιρείες. Οι υφιστάμενοι επενδυτές Venture Friends, Uni.Fund και στρατηγικοί επενδυτές στη Silicon Valley συμμετείχαν επίσης  στη χρηματοδότηση.

Η Startup με έδρα Λονδίνο και την Αθήνα έχει αναπτύξει μία IoT λύση απομακρυσμένης διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο, συνδέοντας οποιαδήποτε επαγγελματική μηχανή καφέ ή μύλο άλεσης καφέ στο cloud. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάει τις αλυσίδες και τους προμηθευτές καφέ να ελέγχουν και να βελτιώνουν την ποιότητα του καφέ που σερβίρουν.

Το όραμα της BibeCoffee είναι να οδηγήσει την αγορά του καφέ σε έναν ψηφιακό μετασχηματισμό, που βασίζεται στα δεδομένα που παρέχονται από τις μηχανές καφέ. Τους τελευταίους 15 μήνες, η BibeCoffee κυκλοφόρησε στην αγορά μια νέα εξελιγμένη έκδοση της συσκευής IoT που επιτρέπει στους πελάτες της εταιρείας να λαμβάνουν ακόμα πιο εμπλουτισμένα δεδομένα ενώ παράλληλα μπορεί πλέον να υποστηρίξει αμφίδρομη επικοινωνία με τις μηχανές καφέ.

Prosperty

Λίγες μέρες πριν την εκπνοή του 2022, η Prosperty κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια 2,6 εκατ. ευρώ μέσα από την ολοκλήρωση ενός νέου γύρου χρηματοδότησης, στον οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τα Venture Capital Velocity Partners, Metavallon και BigPi, τα οποία είχαν στηρίξει την νεοφυή επιχείρηση και σε προηγούμενους γύρους ενώ εισήλθαν και καινούργιοι ξένοι επενδυτές. Το συγκεκριμένο ποσό ανεβάζει στα 7 εκατ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που έχει αντλήσει από την μέρα της ίδρυσής της η ελληνική τεχνολογική πλατφόρμα ακινήτων.

Στα σχέδια της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται η  επέκταση σε 2 αγορές εκτός ελληνικών συνόρων καθώς και ένταξη στην πλατφόρμα νέων ακινήτων για πώληση ή μίσθωση. Παράλληλα η εταιρεία θα υλοποιήσει και το σχέδιο της για τη διαμεσολάβηση στεγαστικών δανείων μέσα από τη συνεργασία της και με τις 4 συστημικές τράπεζες της χώρας, τις Alpha Bank, Πειραιώς. Εθνική και Eurobank.  

Από τα μέσα Μαρτίου, οι επισκέπτες της πλατφόρμας θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου από μία ή περισσότερες τράπεζες ανεξαρτήτως εάν τελικά αγοράσουν ακίνητο από την Prosperty ή κάποια άλλη μεσιτική εταιρεία

Η πλατφόρμα δέχεται επισκέψεις από περίπου 100.000 χρήστες, μηνιαίως, εκ των οποίων κάποιοι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε υποψήφιους πελάτες και για τις τράπεζες.

Παράλληλα η ελληνική startup σχεδιάζει μέσα στο πρώτο μισό του έτους να ανοίξει γραφεία στην Ιταλία και την Ισπανία, τα οποία θα προστεθούν σε αυτά που ήδη διαθέτει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λευκωσία.

Στην πλατφόρμα σήμερα βρίσκονται αναρτημένα πάνω από 3.000 ακίνητα σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων η πλειονότητα διατίθεται προς πώληση και ένα μικρότερο ποσοστό προς ενοικίαση με στόχο τα 4.000 μέσα στο επόμενο διάστημα. Τέλος, η εταιρεία, η οποία πρόσφατα μετακόμισε σε νέα σύγχρονα γραφεία στον Γέρακα, σήμερα απασχολεί 75 εργαζόμενους, από τους οποίους αρκετοί εξειδικεύονται καθαρά στο κομμάτι της τεχνολογίας ενώ συνεχίζει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται.

Perceptual Robotics

H ελληνική Perceptual Robotics, δρομολογεί την εκτός Ευρώπης ανάπτυξή της, μέσω νέας χρηματοδότησης, που εξασφάλισε από την Brookstreet Equity Partners. Η startup, που χρησιμοποιεί αυτόνομα drones, προηγμένη ρομποτική και μηχανική μάθηση, για να παρέχει ολοκληρωμένες επιθεωρήσεις υποδομών δικτύων και ανεμογεννητριών, υποστηρίζεται ήδη από διεθνείς επενδυτές, όπως οι TSP Ventures, Future Fund, Humble Holdings και Metavallon VC.

Αν και το ύψος της χρηματοδότησης δεν έγινε γνωστό, είναι βέβαιο ότι θα δώσει στην Perceptual Robotics τη δυναμική που χρειάζεται, ώστε να επεκταθεί πέρα από  Ισπανία και Γαλλία. Η Brookstreet, με έδρα το Λονδίνο, θα υποστηρίξει την Perceptual Robotics το πρώτο τρίμηνο του 2023, ώστε να επεκτείνει τα προϊόντα της και να εξερευνήσει νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Την εταιρεία  ίδρυσαν το 2016 ο Κώστας Καραχάλιος, ο Δημήτρης Νικολαΐδης και ο Kevin Lind. Η  startup αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Ρομποτικής του Bristol, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα ρομποτικής στον κόσμο, ενώ το 2019 απέκτησε την ευρωπαϊκή της βάση στην Αθήνα.

Η ελληνική startup με τη χρήση drones, τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης μπορεί να προσφέρει αυτόνομες επιθεωρήσεις τουρμπίνας σε ανεμογεννήτριες τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές λύσεις. Η ελληνική startup το 2021 ολοκλήρωσε γύρο χρηματοδότησης, ύψους 1,6 εκατ. λιρών, του οποίου ηγήθηκαν οι TSP Ventures, Humble Holdings, Metavallon VC, με τη συμμετοχή στρατηγικών angel επενδυτών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v