Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπρα ντε φερ ασφαλιστικών εταιρειών με τράπεζες για τις αποταμιεύσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή παραγωγή μεταφέρουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς. Πού αποδίδεται η «βουτιά» του κλάδου ζωής τον Ιανουάριο. Το παράδοξο με τον κλάδο οχημάτων.

Μπρα ντε φερ ασφαλιστικών εταιρειών με τράπεζες για τις αποταμιεύσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία για αύξηση της φετινής παραγωγής επικρατεί στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης, εξέλιξη που ωστόσο θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία των επενδυτικών-αποταμιευτικών προϊόντων του κλάδου ζωής και του ανταγωνισμού τους με τις τράπεζες και τις θυγατρικές τους εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του asset management.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) που ανακοινώθηκαν χθες, η συνολική παραγωγή του Ιανουαρίου κινήθηκε πτωτικά κατά 0,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, με τον κλάδο ζωής να υπολείπεται κατά 16,9% και τις γενικές καλύψεις να κερδίζουν 15,2%.

Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης συγκαταλέγονται το +52,1% του κλάδου υγείας, το +1,9% στην αστική ευθύνη οχημάτων, αλλά και το -27% στα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit-linked, όπου το ρίσκο αναλαμβάνει ο πελάτης).

Σχολιάζοντας την τόσο μεγάλη άνοδο της εμφανιζόμενης παραγωγής στις καλύψεις υγείας, υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς σημείωσε: «Ας μη δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στις συγκρίσεις που αφορούν τον πρώτο μήνα κάθε χρονιάς. Επειδή είναι μικρά τα μεγέθη, αν μία ή δύο εταιρείες αποφασίσουν να μετακυλίσουν χρονικά (για διάφορους λόγους, όπως π.χ. επειδή είχαν πιάσει τους περυσινούς στόχους) παραγωγή που έγινε κατά τις τελευταίες ημέρες του 2022 στη φετινή χρήση, τότε μπορεί να προκύψει μια μεγάλη ποσοστιαία μεταβολή, η οποία προφανώς θα αποκλιμακωθεί με την πάροδο των μηνών».

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η παραγωγή του κλάδου οχημάτων περιορίστηκε μόλις στο 1,9%, όταν τόσο το φθινόπωρο του 2022 όσο και στις αρχές του 2023 υπήρξαν αξιοσημείωτες αυξήσεις τιμολογίων.

Οι χαμηλοί ρυθμοί αύξησης της παραγωγής που εμφανίζονται στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων κατά τους τελευταίους μήνες πιθανολογείται από παράγοντες της αγοράς ότι μπορεί να οφείλεται στη στροφή προς προϊόντα μικρότερων καλύψεων, στην αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, ή και στη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς από ασφαλιστικές εταιρείες που δεν μετέχουν στην έρευνα.

Γενικότερα, ενισχυτικά στο ύψος της φετινής παραγωγής αναμένεται να επιδράσουν οι αυξήσεις των τιμολογίων που έχουν λάβει χώρα σε όλες τις κατηγορίες των γενικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των καλύψεων οχημάτων, υγείας και κατοικίας.

Ενθαρρυντικό επίσης είναι το στοιχείο της αποκλιμάκωσης του ενεργειακού κόστους σε σχέση με το δεύτερο μισό του 2022, με αποτέλεσμα τη σχετική ελάφρυνση των νοικοκυριών από δαπάνες θέρμανσης (συνετέλεσε και ο ήπιος φετινός χειμώνας). Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ενδιαφέρον έχει το αν και κατά πόσο επηρεαστεί η φετινή ζήτηση κατά την -μακρά όπως προβλέπεται- προεκλογική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πορεία της φετινής ασφαλιστικής παραγωγής θα επηρεαστεί δραστικά από τις επιδόσεις του κλάδου στο μέτωπο των αποταμιευτικών-επενδυτικών προϊόντων και του σχετικού ανταγωνισμού που θα προκύψει με τις τράπεζες.

Ήδη οι τράπεζες από τον περασμένο Νοέμβριο έως σήμερα έχουν αντλήσει γύρω στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από την έκδοση ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και ετήσιας διανομής μερίσματος. Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, δεν ήταν λίγες οι ασφαλιστικές εταιρείες που προχώρησαν και αυτές στις εκδόσεις νέων επενδυτικών-αποταμιευτικών προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v