Γιατί μένουν... ανασφάλιστοι οι Ελληνες

Λύσεις προκειμένου να ασφαλιστούν οι Έλληνες πολίτες και να αντιμετωπιστούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων. Θετικό σήμα Στουρνάρα από το μέτωπο του Solvency II.

Γιατί μένουν... ανασφάλιστοι οι Ελληνες

Σε επανάληψη παλαιότερων θέσεών τους προχώρησαν τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας σε χθεσινή εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με τον πρόεδρο τη ΕΑΕΕ Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου να επαναλαμβάνει για μια ακόμη χρονιά τα πάγια αιτήματα του κλάδου.

Ειδικότερα, ο Α. Σαρρηγεωργίου τόνισε για μια ακόμη φορά το πόσο πολλοί Έλληνες παραμένουν ανασφάλιστοι, φέροντας ως παραδείγματα ότι:

  1. Μόνο το 16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο έναντι του 75%-80% στην Ευρώπη.
  2. Τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών αυξάνονται και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
  3. Υπάρχει αδυναμία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να προσφέρει ικανοποιητικές συντάξεις με βάση τις δημογραφικές εξελίξεις που διαμορφώνονται.
  4. Οι Έλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους για δαπάνες υγείας διπλάσιο ποσό από τους Ευρωπαίους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό μέσα από τη δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), αφήνοντας ανοιχτά για την επόμενη κυβερνητική θητεία το ζήτημα των φορολογικών κινήτρων στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών στο μέτωπο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε φορολογικά κίνητρα, έβαλε εναντίον του ΤΕΚΑ, ενώ επέμεινε στην άποψη του κόμματος ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να παίξει μόνο συμπληρωματικό ρόλο, καθώς προτεραιότητα δίδεται στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης. Ο Δημήτρης Μάντζος του ΠΑΣΟΚ υπερθεμάτισε υπέρ των φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση των πολιτών, καθώς και για τη δυνατότητα συμπράξεων κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης.

Γ. Στουρνάρας: Αλλαγές στο εποπτικό πλαίσιο

Αξιοσημείωτες ήταν οι αναφορές του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

  • Στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση των ασφαλιστικών εταιρειών (κατέχουν διπλάσια κεφάλαια από τα ελάχιστα απαιτούμενα).
  • Στο πράσινο φως που δίνει στις ασφαλιστικές εταιρείες το αυστηρό υπάρχον εποπτικό πλαίσιο να αναλάβουν αναπτυξιακό ρόλο στην οικονομία.
  • Και στις αλλαγές που δρομολογούνται φέτος στο εποπτικό πλαίσιο μέσα από την επικαιροποίηση του Solvency-II.

Ειδικότερα, ο Γ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι θα επέλθουν ευνοϊκές αλλαγές στο περιθώριο κινδύνου κάποιων κινδύνων (π.χ. μακροπρόθεσμες επενδύσεις) και κυρίως να ενισχυθεί και να διασαφηνιστεί η αρχή της αναλογικότητας, κάτι που θα ευνοήσει τις μικρές ασφαλιστικές εταιρείες. Η υιοθέτηση της αρχής της αναλογικότητας αποτελεί πάγιο θέμα πολλών εταιρειών του κλάδου, καθώς με αυτό τον τρόπο το πλαίσιο Solvency II δεν θα τιμωρεί τις μικρές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, φορτώνοντάς τες με υποχρεώσεις και διαδικασίες που είναι «ραμμένες» για μεγάλους ομίλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v