Τέσσερα στα 10 αεροδρόμια της ΕΕ κάλυψαν τις απώλειες της πανδημίας

Ποια αεροδρόμια σημείωσαν τις υψηλότερες επιδόσεις τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe). Η θέση του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τέσσερα στα 10 αεροδρόμια της ΕΕ κάλυψαν τις απώλειες της πανδημίας

Με σταθερό βηματισμό στον δρόμο προς την πλήρη επαναφορά τους στα προ πανδημίας επίπεδα κινήθηκαν τον Φεβρουάριο τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, το 40% των οποίων έχει ανακτήσει ή έχει ξεπεράσει τα νούμερα του 2019.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe), η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Γηραιάς Ηπείρου αυξήθηκε σε ποσοστό 48% τον Φεβρουάριο σε σχέση με πέρυσι -όταν οι επιπτώσεις στα ταξίδια παρέμεναν ορατές εξαιτίας της παραλλαγής Ομικρον- ενώ η ψαλίδα συγκριτικά με το 2019 έκλεισε στο -12%, σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα του περασμένου Ιανουαρίου (-11%).

Τον ρυθμό έδωσε η διεθνής αεροπορική κίνηση, η οποία ενισχύθηκε κατά 58%, τη στιγμή που η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε άνοδο 22% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Τα αεροδρόμια της Ε.Ε. σημείωσαν τον Φεβρουάριο αύξηση 53% ως προς την επιβατική κίνηση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με τις καλύτερες επιδόσεις να καταγράφονται στους αερολιμένες της Κύπρου (+92%), της Μάλτας (+92%) και της Αυστρίας (+81%).

Σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία (Φεβρουάριος 2019), η επιβατική κίνηση στην Ε.Ε. βρέθηκε στο -12%, με σημαντικές αποκλίσεις ως προς τις επιμέρους επιδόσεις. Τα αεροδρόμια σε 10 χώρες πέτυχαν πλήρη ανάκαμψη τον Φεβρουάριο, με τα καλύτερα νούμερα να σημειώνονται από στην Πορτογαλία (+18,9%), στο Λουξεμβούργο (+10,9%), στην Κύπρο (+9,7%), στη Μάλτα (+5,3%) και στη Βουλγαρία (+4,9%).

Αντίθετα, τα αεροδρόμια της Σλοβακίας (-46,7%), της Σλοβενίας (-38,5%), της Γερμανίας (-33%), της Τσεχικής Δημοκρατίας (-29,9%) και της Σουηδίας (-28,3%) απείχαν περισσότερο από την πλήρη επαναφορά στα προ πανδημίας νούμερα.

Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών Ε.Ε., τα αεροδρόμια της Ισπανίας (+2,2%) σημείωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα και ακολούθησαν εκείνα στη Γαλλία (-7,3%), την Ιταλία (-10,6%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-12,9%).

Στα αεροδρόμια της υπόλοιπης Ευρώπης, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 23% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία επιβάρυνε τις επιδόσεις, με την επιβατική κίνηση στη Ρωσία να αυξάνεται μόλις κατά +1,5%. Εντωμεταξύ, άλλες αγορές σημείωσαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων του Ισραήλ (+111,2%), της Αρμενίας (+91,5%), της Μολδαβίας (+89,7%) και της Σερβίας (+88,2%).

Η επιβατική κίνηση στα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά αεροδρόμια αυξήθηκε κατά +55% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ωστόσο παρέμεινε μειωμένη κατά 11,7% σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα (Φεβρουάριος 2019). Μεταξύ των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών αεροδρομίων, εκείνα της Κωνσταντινούπολης και της Μαδρίτης παρέμειναν τα μόνα που ανέκτησαν πλήρως τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης σε 5 ακόμη μεγάλα αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Αθήνας, επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στις ενδοευρωπαϊκές και υπερατλαντικές πτήσεις, αλλά και στη σημαντική αύξηση της χωρητικότητας από Ultra-Low Cost αερομεταφορείς.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κατέγραψε αύξηση της επιβατικής κίνησης σε ποσοστό 2,2% σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα, ενώ υψηλές αποδόσεις σημείωσαν και τα αεροδρόμια σε Λισαβόνα (+18,8%), Τελ Αβίβ (+13,6%), Δουβλίνο (+2,4%) και Πάλμα ντε Μαγιόρκα (+1,1%). Στον αντίποδα, Βερολίνο (-44,1%), Μόναχο (-29,3%), Ελσίνκι (-28,1%), Πράγα (-28,7%), Φρανκφούρτη (-25%), Λονδίνο-Γκάτγουικ (-22,3%) και Στοκχόλμη (-21,5%) παρέμειναν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v