Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα προ πανδημίας επίπεδα η τουριστική κίνηση το Πάσχα

Ισχυρή είναι η ζήτηση που καταγράφεται για ξενοδοχεία και καταλύματα τύπου Airbnb σε προορισμούς της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Οι πληρότητες και οι τιμές για τα δωμάτια σε βασικούς προορισμούς.

Στα προ πανδημίας επίπεδα η τουριστική κίνηση το Πάσχα

Σε ημέρες του 2019 παραπέμπουν ενόψει Πάσχα οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, με τους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας να προπορεύονται προς το παρόν σε επίπεδο ζήτησης σε σχέση με εκείνους της νησιωτικής, καθώς το υψηλό μεταφορικό κόστος φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά για τα ταξίδια σε νησιά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία που βρίσκονται σε δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς αναμένεται να κυμανθεί από 70% έως 90%, με κάποιες μονάδες να εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το απόλυτο 100%.

Η Κέρκυρα, ένας από τους πιο top πασχαλινούς προορισμούς, η Υδρα, η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η Πάτμος, τα Λουτρά Αιδηψού, η Καβάλα, η Θάσος, το Πήλιο, η Σαντορίνη και η Μύκονος συγκεντρώνουν μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών, με τον ρυθμό των κρατήσεων να ανεβάζει σταδιακά ταχύτητα λίγες ώρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Υψηλές πληρότητες και ισχυρή ζήτηση καταγράφονται και στα ξενοδοχεία της Χίου, όπου θα αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Σε αρκετούς προορισμούς, μάλιστα, προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών οι επιχειρηματίες προχωρούν σε προσφορές, είτε κάνοντας εκπτώσεις, είτε παρέχοντας δωρεάν το δείπνο της Ανάστασης ή το πασχαλινό τραπέζι στους επισκέπτες τους. «Η τουριστική κίνηση της πασχαλινής περιόδου επιστρέφει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και αποτελεί ένα πρώτο “ζέσταμα” για την καλοκαιρινή σεζόν που θα ακολουθήσει», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Αντίστοιχα, η πληρότητα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη παραμένει ικανοποιητική τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου, πλην των ημερών του ορθόδοξου Πάσχα που κινείται μέχρι στιγμής σε χαμηλότερα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, μόνο το 30% αναμένεται να ανοίξει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Κρήτη, στο Νότιο Αιγαίο και στη Χαλκιδική να επαναλειτουργεί μετά το Πάσχα και έως τις αρχές Μαΐου.

Οι τιμές διάθεσης των δωματίων παρουσιάζουν αύξηση σε ποσοστό πέριξ του 10% σε σχέση με το 2019, με το υψηλό λειτουργικό κόστος, ως απόρροια της έκρηξης των τιμών σε ενέργεια και βασικά αγαθά να παραμένει «αγκάθι» για τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και ανά κατηγορία ξενοδοχείου ξεκινώντας από 60 ευρώ. Ενδεικτικά στο Πήλιο οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο κυμαίνονται από 70 έως 140 ευρώ, ενώ στα χωριά που βρίσκονται γύρω από τα Ιωάννινα, με αιχμή το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα και τα Ζαγοροχώρια, οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο να ξεκινούν από 85 ευρώ και να φτάνουν τα 250 ευρώ.

Ως προς τα οργανωμένα ταξίδια, διαπιστώνεται επαναφορά της ζήτησης από τους Ελληνες για ταξίδια τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η ζήτηση είναι τριπλάσια έναντι του 2022, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα τουριστικά γραφεία. Η Κέρκυρα πρωταγωνιστεί, ενώ έντονη ζήτηση σημειώνεται και για αποδράσεις στο Ναύπλιο, στην Καστοριά, στην Πιερία, στη Μεσσηνία, στο Ξυλόκαστρο, στα Μετέωρα, στο Πόρτο Χέλι, στα Ζαγοροχώρια αλλά και σε νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Πάτμος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Σύρος, η Σκύρος και τα Κύθηρα.

Μεγάλη κινητικότητα διαπιστώνεται και για αποδράσεις στο εξωτερικό, με τους Ελληνες να επιλέγουν κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Ιταλία, η Ιβηρική Χερσόνησος, η Νότια Γαλλία, το Παρίσι, η Βουδαπέστη, το Στρασβούργο, η Κύπρος, η Βιέννη και το Μπριζ. Ζήτηση καταγράφεται και για προορισμούς που βρίσκονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ενώ τα Ιεροσόλυμα, η Κωνσταντινούπολη και η Αίγυπτος, λόγω των Πατριαρχείων τους, αποτελούν για άλλη μια χρονιά πόλο έλξης για τους Ελληνες. Εκτός Ευρώπης και πέρα από τους παραδοσιακά πασχαλινούς προορισμούς και την Αμερική, κινητικότητα παρατηρείται και για προορισμούς όπως το Μπαλί, η Ζανζιβάρη και η Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος (FedHATTA), σε γενικές γραμμές, μέχρι στιγμής, οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν ταξίδια στο εξωτερικό, με αναλογία 7 (εξωτερικό) προς 3 (Ελλάδα). Οι τιμές για τα οργανωμένα πακέτα ποικίλουν και ξεκινούν από τα 300-400 ευρώ περίπου.

Ενδεικτικά, το κόστος ενός πακέτου για μια 5ήμερη οδική εκδρομή στην Κέρκυρα διαμορφώνεται στα 380 ευρώ ανά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο, ενώ μια 4ήμερη εκδρομή στη Μάνη κοστίζει 320 ευρώ περίπου ανά άτομο σε δίκλινο. Αντίστοιχα, ένα οδικό ταξίδι σε Αυστρία - Βαυαρία - Πάσχα στη Βενετία, διάρκειας 9 ημερών, κοστίζει περίπου 700 ευρώ και μία 6ήμερη απόδραση με αεροπλάνο στη βόρεια Ιταλία ξεκινά από 800 ευρώ.

Αυξημένη αναμένεται να είναι ως εκ τούτου και η αεροπορική επιβατική κίνηση για το Πάσχα, με τις τελευταίες θέσεις να εξαντλούνται προοδευτικά. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η πληρότητα στα αεροσκάφη της AEGEAN αναμένεται να διαμορφωθεί τις ημέρες αναχώρησης των εκδρομέων σε ποσοστό άνω του 90% από/προς Αθήνα και άνω του 95% από/προς Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο εσωτερικού, η πληρότητα ξεπερνά το 70% από τη βάση της Αθήνας και το 85% από τη βάση της Θεσσαλονίκης. Οι top προορισμοί από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι η Μυτιλήνη, η Χίος, η Πάρος, η Λήμνος, η Σαντορίνη και η Κάρπαθος, ενώ οι κορυφαίοι προορισμοί από τη Θεσσαλονίκη είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Χίος, η Λήμνος και η Μυτιλήνη.

Η… μεγάλη έξοδος των ταξιδιωτών ξεκινά από τη Μεγάλη Τετάρτη 12/4 και συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό έως και τη Μεγάλη Παρασκευή και οι επιστροφές εστιάζουν κυρίως στις ημέρες Δευτέρα 17/4 και Τρίτη 18/4.

Γεμάτα τα Airbnb

Ισχυρή είναι την ίδια στιγμή η ζήτηση που καταγράφεται και σε καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, με τους προορισμούς που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα να… κερδίζουν.

Μεγάλη κινητικότητα εντοπίζεται και για νησιωτικούς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η Πάτμος, η Υδρα, οι Σπέτσες, η Αίγινα και η Κέρκυρα.

Υψηλά ποσοστά κρατήσεων καταγράφονται στην Καλαμπάκα, στο Μέτσοβο, στο Λεωνίδιο, στον Τυρό και στα Καλάβρυτα, με την πληρότητα να υπερβαίνει το 90% και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ακόμη υψηλότερα ποσοστά που θα φτάσουν το απόλυτο 100% ιδιαίτερα στους δημοφιλείς θρησκευτικούς νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v