Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνδρομητική τηλεόραση: Βαριές καμπάνες για χρήστες παράνομων αποκωδικοποιητών

Ο ανακριτής «χτυπάει» την πόρτα των χρηστών παράνομων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης σε μία προσπάθεια να περιορίσει το φαινόμενο της πειρατείας. Οι ζημιές για τις εταιρείες, τα δημόσια ταμεία και οι κίνδυνοι για τους χρήστες.

Συνδρομητική τηλεόραση: Βαριές καμπάνες για χρήστες παράνομων αποκωδικοποιητών

Σημαντικές απώλειες για τις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης και τα δημόσια ταμεία αλλά και κινδύνους που σχετίζονται με την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού που μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στους χρήστες, προκαλεί η πειρατεία στην συνδρομητική τηλεόραση που υπολογίζεται από 600 έως 900 χιλ. συνδρομές στην χώρα μας.

Στην Ελλάδα τα νοικοκυριά με νόμιμη συνδρομή συνδρομητικής τηλεόρασης είναι 1.238.000 με τη διείσδυση το 2023 να διαμορφώνεται στο 31%, από 30% το 2022. Η διείσδυση αυτή αφήνει σημαντικό περιθώριο στους πειρατές να αναπτύξουν το παράνομο δίκτυο τους.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια από τις διωκτικές αρχές και τους παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πειρατείας οπτικοακουστικού περιεχομένου και τα κυκλώματα, τα οποία δρουν πουλώντας παράνομα αποκωδικοποιητές που αναμεταδίδουν κυρίως τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις σε κάθε χώρα.

Ο ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε να καταθέσουν ενόρκως οκτώ χρήστες τα στοιχεία των οποίων υπήρχαν στη δικογραφία. Οι χρήστες ομολόγησαν ότι αγόρασαν από τη σπείρα παράνομο αποκωδικοποιητή. Μέσω αυτού, είχαν, χωρίς άδεια των παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης, πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο πλατφορμών.

Ποινική ευθύνη των χρηστών

Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι οι χρήστες πειρατικού προγράμματος συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν ποινικές ευθύνες με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή έως και €15.000 με το Π.Δ. 343/2002.

Μάλιστα, κατά καιρούς έχουν καταδικαστεί  χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου. Οι κατηγορίες και κατ’ επέκταση οι ποινές προκύπτουν μετά από κλήση του ανακριτή σε απλούς χρήστες πειρατικού περιεχομένου να καταθέσουν. Μια τέτοια περίπτωση προέκυψε τον Δεκέμβριο, όταν η Ασφάλεια Πατρών συνέλαβε επτά άτομα για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών. Η σπείρα δραστηριοποιείτο επί εξαετίας, με 2.000 πελάτες.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι σπείρες διακίνησης πειρατικών τηλεοπτικών συνδέσεων σχετίζονται άμεσα με το «οργανωμένο έγκλημα» και τις δράσεις του, η συναναστροφή και οι οικονομικές συναλλαγές με αυτά τα κυκλώματα μπορεί να έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες για έναν χρήστη τέτοιων παράνομων υπηρεσιών.

Διάτρητη η ψηφιακή ασφάλεια των χρηστών

H εγκατάσταση ενός παράνομου αποκωδικοποιητή ανοίγει διάπλατα την πόρτα του σπιτιού μας σε χάκερς, αφήνοντας όλα τα προσωπικά δεδομένα και τα οικονομικά στοιχεία μας εκτεθειμένα στο κυβερνοέγκλημα.

Οι πειρατικοί αποκωδικοποιητές έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από όπου ανανεώνονται οι πλαστές πιστοποιήσεις και οι κωδικοί που «σπάνε» για να δίνουν πρόσβαση στις πλατφόρμες. Οι δημιουργοί ή και οι πωλητές αυτών των προγραμμάτων αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο των χρηστών, οι οποίοι είναι εν δυνάμει θύματα υποκλοπής προσωπικών στοιχείων, όπως οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο, κωδικών πρόσβασης και οικονομικών δεδομένων, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, στοιχεία TAXIS κ.ά.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA) – Συμμαχία κατά της οπτικοακουστικής πειρατείας – αναφορικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές που συνδέονται με παράνομες πλατφόρμες, η μέση πιθανότητα να εγκατασταθεί μια εφαρμογή κακόβουλου λογισμικού στις πειρατικές συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης είναι 57%.

Βάσει των στοιχείων που επικαλείται, παγκοσμίως, υπάρχουν περισσότερες από 357 εκατομμύρια καθημερινές επισκέψεις σε ισοτόπους πειρατείας οπτικοακουστικών μέσων, με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει, δυσανάλογα με το μέγεθός της, το 45,72% της επισκεψιμότητας.

Η Κομισιόν

Η πειρατεία αθλητικών και άλλων ζωντανών εκδηλώσεων ευρείας εμπορικής κλίμακας, όπως συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων μπαίνει στο στόχαστρο και της Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η πνευματική ιδιοκτησία. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην έκδοση σύστασης σχετικά με την καταπολέμηση του φαινομένου, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη, τις εθνικές αρχές τους, τους κατόχους δικαιωμάτων και τους παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών να λάβουν αποτελεσματικά, ισορροπημένα και κατάλληλα μέτρα.

Η σύσταση της Κομισιόν

Ειδικότερα, η σχετική σύσταση επικεντρώνεται σε τρεις κύριους τομείς, στην έγκαιρη διεκπεραίωση των ειδοποιήσεων που σχετίζονται με ζωντανές εκδηλώσεις, στις δυναμικές προσωρινές διαταγές και στις εμπορικές προσφορές και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Στην πρώτη περίπτωση, με βάση την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τονίζεται η σημασία ανάληψης επείγουσας δράσης από τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ζημία που προκαλείται από την παράνομη μετάδοση συνεχούς ροής.

Όσον αφορά τις δυναμικές προσωρινές διαταγές και σύμφωνα με τα ένδικα μέσα που προβλέπονται στην οδηγία σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, η σύσταση ενθαρρύνει τη χρήση προσωρινών διαταγών φραγής, προσαρμοσμένων στις ζωντανές εκδηλώσεις. Όσον αφορά τις ζωντανές αθλητικές εκδηλώσεις, ενθαρρύνονται τα κράτη μέλη να χορηγούν στους διοργανωτές τους έννομο συμφέρον για να ζητούν την έκδοση προσωρινών διαταγών, όπου αυτό δεν είναι σήμερα εφικτό.

Τέλος συνιστάται επίσης στους διοργανωτές αθλητικών και άλλων ζωντανών εκδηλώσεων, καθώς και στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα, την οικονομική προσιτότητα και την ελκυστικότητα των εμπορικών τους προσφορών προς τους τελικούς χρήστες σε ολόκληρη την Ένωση. Τα κράτη μέλη καλούνται να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές σχετικά με τις νόμιμες προσφορές που υπάρχουν για να απολαύσουν αυτού του είδους το περιεχόμενο, καθώς και τις αρχές επιβολής του νόμου σχετικά με το ζήτημα της πειρατείας.

Η Ολλανδία

Μεγάλο «χτύπημα» κατά των παράνομων συνδρομητικών υπηρεσιών, πέτυχε η ολλανδική Υπηρεσία Δημοσιονομικών Πληροφοριών και Ερευνών (FIOD) με την αρωγή της Europol, καθώς έβαλαν τέλος σε μια παράνομη υπηρεσία IPTV με περισσότερους από 1.000.000 χρήστες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε η Europol στις 23 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά επιδρομών σε όλη την Ολλανδία. Αρκετά άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτα συμμετοχής στην παράνομη ροή premium περιεχομένου. Τα πακέτα που αγόραζαν οι συνδρομητές τους έδιναν παράνομη  πρόσβαση σε περισσότερα από 10.000 τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και σε βιβλιοθήκη 15.000 ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Οικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος της Europol βοήθησε στον εντοπισμό των βασικών στόχων και της εγκληματικής τους δραστηριότητας σε όλη την Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v