Τράπεζες: Σήμερα τα stress test της ΕΚΤ, τι προβλέπει το «κακό» σενάριο

Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι οι τέσσερις τράπεζες ανταπεξήλθαν στο στρεσάρισμα ΕΚΤ-EBA. Τι προβλέπει το δυσμενές σενάριο για ΑΕΠ, κατοικίες και εμπορικά ακίνητα.

Τράπεζες: Σήμερα τα stress test της ΕΚΤ, τι προβλέπει το «κακό» σενάριο

Ανακοινώνονται σήμερα το απόγευμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) 2023, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει εδώ και καιρό ότι οι τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες θα ανταπεξέλθουν με άνεση στο «στρεσάρισμα» του επόπτη.

Η άσκηση έχει σχεδιαστεί να παράσχει σημαντικά στοιχεία για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα στο τρέχον αβέβαιο και διαρκώς μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Συντονίστηκε από την EBA, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τις εθνικές εποπτικές αρχές και πραγματοποιήθηκε, βάσει στοιχείων τέλους χρήσης 2022.

Η άσκηση αξιολογεί την επίδοση των τραπεζών της ΕΕ σε ένα βασικό και ένα δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο, που καλύπτει την περίοδο από το 2023 έως το 2025. Το βασικό σενάριο για τις χώρες της ΕΕ βασίζεται στις προβλέψεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ΕΕ του Δεκεμβρίου 2022.

Το δυσμενές σενάριο, αν και δεν είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί, χρησιμοποιείται προκειμένου να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών σε ένα υποθετικά δυσμενές σενάριο σημαντικής επιδείνωσης στη συνολική προοπτική της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών αγορών τα επόμενα τρία χρόνια. Από πλευράς μείωσης του ΑΕΠ, το δυσμενές σενάριο της φετινής άσκησης προσομοίωσης ήταν το πιο αυστηρό που έχει χρησιμοποιηθεί από την ΕΚΤ ως τώρα.

Για τις εγχώριες τράπεζες, το δυσμενές σενάριο προβλέπει τα εξής: μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5% σωρευτικά ως το 2025 (1,9% φέτος, 4,5% το 2024 και +0,9% το 2025), με τις τιμές των κατοικιών να υποχωρούν επίσης σωρευτικά κατά 6% και τις τιμές των εμπορικών ακινήτων κατά 17%.

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης θα χρησιμοποιηθούν για να επικαιροποιήσουν την κεφαλαιακή κατεύθυνση του Πυλώνα 2 της κάθε τράπεζας (Pillar 2 Guidance), στο πλαίσιο του SREP, ενώ θα προσμετρηθούν και τα όποια ποιοτικά ευρήματα.

Η ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2023 χρησιμοποιεί την «εκ των κάτω προς τα άνω» προσέγγιση, με ορισμένα στοιχεία «εκ των άνω προς τα κάτω». Οι ισολογισμοί θεωρούνται σταθεροί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v