Ασφαλιστικές: Τι αλλάζει μετά τις πλημμύρες

Επαναφέρει το αίτημα σύμπραξης με το Δημόσιο για την κάλυψη των φυσικών καταστροφών ο κλάδος. «Ξεπερασμένο» το κίνητρο έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ. Ερχεται «θερμός Σεπτέμβριος».

Ασφαλιστικές: Τι αλλάζει μετά τις πλημμύρες

Καθόλου ευκαταφρόνητες δεν αναμένεται να είναι οι αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πληγέντες πελάτες τους από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, παρά τη γενικότερη χαμηλή διείσδυση του κλάδου στην ελληνική κοινωνία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, οι επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών εταιρειών λόγω φυσικών καταστροφών ήταν σχετικά περιορισμένες, λόγω του ότι η πλειονότητα των κατοικιών και των νοικοκυριών της χώρας ήταν ανασφάλιστη. Φέτος, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ασφάλισης δεν μεταβλήθηκε, οι αποζημιώσεις αναμένονται σαφώς υψηλότερες, εξαιτίας κυρίως τριών παραγόντων:

  • Πρώτον, ο αριθμός των πληγέντων είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
  • Δεύτερον, το ύψος της ζημιάς ανά πληγέντα είναι πολύ μεγαλύτερο και 
  • τρίτον, στους πληγέντες περιλαμβάνονται και πολλές μεσαίου ή ακόμη και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις (το ένα εργοστάσιο της Exalco στο νομό Λαρίσης αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα), όπου όχι μόνο το ύψος των ζημιών αυτών είναι υψηλό, αλλά επιπλέον οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι σε σημαντικό ποσοστό καλυμμένες ασφαλιστικά.

Οδυνηρή επιβεβαίωση

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης μετά και τις φετινές εξελίξεις βλέπει -με οδυνηρό για την κοινωνία τρόπο- να δικαιώνονται απόλυτα όλα τα επιχειρήματα που παρέθετε στην Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια, σχετικά με την ανάγκη καθολικής ασφάλισης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς και σχετικά με τη σύμπραξη του ΕΛΓΑ με τις ασφαλιστικές εταιρείες για την ουσιαστική κάλυψη των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά όπου οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές εκτροχιάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναζητεί αυτή την περίοδο έκτακτες μορφές στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κανείς δεν γνωρίζει το πότε και ποιο ποσοστό των ζημιών θα αποζημιωθεί από την Πολιτεία.

Ακόμη όμως και αν καλυφθεί η τρέχουσα «τρύπα», από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία έργα υποδομών και κυρίως με τι χρήματα θα αποζημιωθούν οι πληγέντες της επόμενης φυσικής καταστροφής; αναρωτιούνται στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση, δύο μόλις μήνες μετά την ψήφιση της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ των κατοικιών που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών, αποδεικνύεται ότι το μέτρο αυτό είναι ανεπαρκές και ξεπερασμένο χρονικά από την ίδια την πραγματικότητα. Έτσι, όπως εκτιμάται, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) θα επαναφέρει στον κοινωνικό διάλογο τα επιχειρήματά της σχετικά με την ανάγκη σύμπραξης με την Πολιτεία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ζητώντας σε πρώτη φάση τη διεύρυνση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ από το 10% στο 30%.

«Θερμός» Σεπτέμβριος

Οι τελευταίες εξελίξεις πιθανολογείται ότι θα αυξήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο τη ζήτηση για ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς οι ασφαλισμένοι αυτοί θα δικαιούνται να καρπωθούν την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v