Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέβηκε στο 85,7% η κάλυψη 5G στην Ελλάδα, η σύγκριση με την ΕΕ

Στη 12η θέση, δηλαδή λίγο πάνω από το μέσο όρο των «27» βρίσκεται η χώρα μας. Οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, μαζί με αυτές σε οπτικές ίνες, θα ξεπεράσουν μέχρι το 2027 τα 6 δισ. ευρώ.

Ανέβηκε στο 85,7% η κάλυψη 5G στην Ελλάδα, η σύγκριση με την ΕΕ

Στην 12η θέση βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά την κάλυψη σε 5G σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση από το Παρατηρητήριο 5G. Το ποσοστό της Ελλάδος που την φέρνει σε αυτή την θέση είναι 85,7% καλύπτοντας ουσιαστικά 8.905.158 άτομα.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, που κινείται στο 81%, ενώ ξεπερνά χώρες της ΝΑ Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, όπου η κάλυψη των δικτύων 5G είναι 67,2%, αλλά και η Ρουμανία με μόλις 26,8%.

Όπως αναφέρεται στο Παρατηρητήριο, η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί όσον αφορά τον στόχο της να εκχωρήσει το 100% των δύο κύριων 5G στις ζώνες (700 MHz και 3,6 GHz) μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη 5G σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ είναι δυνητικά περιορισμένη όσον αφορά τις επιδόσεις και την ποιότητα των υπηρεσιών.

Η χώρα μας φαίνεται ότι «επιταχύνει» σε αυτό το επίπεδο αφήνοντας πίσω 15 ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα πολλές με μεγάλη διαφορά.  Μάλιστα πίσω από την χώρα μας βρίσκονται κράτη όπως η Εσθονία με κάλυψη 43,3% και η Σουηδία με 20,5%, που έχουν διακριθεί στους τομείς ψηφιακής διακυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Εθνικό μας  Σχέδιο Ευρυζωνικότητας προβλέπει επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ με στόχο, έως το 2027, να έχουν αναπτυχθεί, σε όλη την Ελλάδα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων (τουλάχιστον έως 100 Mbps) και πέμπτης γενιάς (5G).

Την ίδια στιγμή οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις που για οπτικές ίνες και 5G ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ έως το 2027.

Στην πρώτη θέση της λίστας της ΕΕ στην κάλυψη του 5G αναδεικνύεται η Κύπρος, η οποία όπως και η Μάλτα, αλλά και η Ολλανδία έχουν ήδη πετύχει το 100%. Ακολουθούν η Ιταλία, η Δανία, η Φιλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Λιθουανία και η Γαλλία.

Οι επενδύσεις των παρόχων

Λίγες μέρες πριν την μελέτη του Παρατηρητήριου η Cosmote, είχε ανακοινώσει ότι η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του «COSMOTE 5G» έφτασε ήδη το 90%, με την εταιρεία να πετυχαίνει, πολύ νωρίτερα, τον στόχο που είχε θέσει για το τέλος του 2023. Μάλιστα, η πληθυσμιακή 5G κάλυψη έχει ξεπεράσει το 95% σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες 68 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει κι η λειτουργία του 5G Stand Alone (SA), του επόμενου σταδίου ανάπτυξης των δικτύων 5ης γενιάς.

H Vodafone, υλοποιεί επίσης ένα επενδυτικό πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ  για την κατασκευή δικτύων 5G και FTTH. Σήμερα η εταιρεία έχει επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G άνω του 70%, ενώ έως τον Μάρτιο του 2025 εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα έχει αυξηθεί στο 92%.

Η Nova, υλοποιεί επίσης  επενδυτικό σχέδιο 2 δισ. ευρώ έως το 2027 για ανάπτυξη 5G και οπτικής ίνας για το σπίτι, με την κάλυψη σε 5G να φθάνει σήμερα στο 65% της ελληνικής επικράτειας.

Η EdgeQ Greece

Στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που πραγματοποιούν έρευνα και ανάπτυξη (R&D) εξειδικευμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), εισήλθε πρόσφατα η Ελλάδα.

Σήμερα, το 5G στηρίζεται σε ογκώδεις σταθμούς βάσης οι οποίοι είναι ενεργοβόροι και έχουν σημαντικό κόστος ανάπτυξης. Η τεχνολογία όμως που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία EdgeQ επιδιώκει να συρρικνώσει το μέγεθος της υποδομής του 5G, η οποία θα έχει τη μορφή ενός μικροτσίπ. Σε αυτή την τεχνολογία, που υπόσχεται μειωμένες κατά 50% ενεργειακές ανάγκες και σημαντικά χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης, συνεπένδυσε, το ταμείο «Φαιστός», που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της 5G Ventures S.A., θυγατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Το ύψος της επένδυσης που πραγματοποιεί το «Φαιστός» από κοινού με αμερικανικά funds, τοποθετείται σε 7 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τμήμα των κεφαλαίων της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ που έχει αντλήσει η EdgeQ τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v