Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Το χρονοδιάγραμμα του 2ου διαγωνισμού για συστήματα αποθήκευσης

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τον διαγωνισμό. Ποια εμπόδια πιέζουν το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και των τριών διαγωνιστικών διαδικασιών. Κρίσιμο για τις προσφορές το ψαλίδισμα των ενισχύσεων. Η επιλογή αναδόχων.

Ενέργεια: Το χρονοδιάγραμμα του 2ου διαγωνισμού για συστήματα αποθήκευσης

Στις 17 Νοεμβρίου θα βγει στον αέρα η προκήρυξη της ΡΑΑΕΥ για τον δεύτερο διαγωνισμό που θα αφορά επιπλέον συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες, συνολικής ισχύος 300 MW. Η εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει το πλαίσιο του διαγωνισμού, δημοσιεύθηκε τελικά χθες σε ΦΕΚ.

Η Ολομέλεια του τμήματος Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ ενέκρινε χθες το κείμενο της προκήρυξης, ωστόσο, οι διαδικαστικές απαιτήσεις που χρειάζεται να προηγηθούν τοποθετούν τη δημοσίευση της την ερχόμενη Παρασκευή.

Τούτο σημαίνει ότι παρά την προσπάθεια που θα καταβληθεί να περισταλούν οι χρόνοι υποβολής των προτάσεων και της αξιολόγησης τους, η τελική επιλογή των αναδόχων, αφού δοθεί χρόνος και για τυχόν ενστάσεις, εκ των πραγμάτων θα εξαντλήσει και τον πρώτο μήνα του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η επιλογή των επενδυτών στον β’ διαγωνισμό τοποθετείται την 1η Φεβρουαρίου του 2024.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι δεν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει η ΚΥΑ για την ολοκλήρωση και των τριών διαγωνιστικών διαδικασιών. Ορίζει, συγκεκριμένα, την υλοποίηση τους ως τις 31 Μαρτίου 2024. Όμως, η δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία τοποθετείται μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2023, κάτι το οποίο de facto δεν θα τηρηθεί, ενώ η τρίτη στο α’ τρίμηνο του 2024.

Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day.gr, στον δεύτερο διαγωνισμό για συστήματα αποθήκευσης ψαλιδίζεται κατά 50% η επενδυτική ενίσχυση για τα έργα που θα προκριθούν. Από 200.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ίσχυσε στον πρώτο διαγωνισμό, τώρα μειώνεται στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των πολύ χαμηλών προσφορών για λειτουργική ενίσχυση (εγγυημένη ταρίφα) που έδωσαν επενδυτές στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Διατηρείται ίδια, ωστόσο, η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς λειτουργικής ενίσχυσης στα 115.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα το έτος.

Επιπλέον 300 MW θα δημοπρατηθούν στην τρίτη διαγωνιστική διαδικασία και θα αφορούν σε συστήματα αποθήκευσης τα οποία θα προορίζονται για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, χωρίς να αποκλείονται και άλλες περιοχές, που θα υποδείξει η ΡΑΑΕΥ σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ.

Η ΚΥΑ καθορίζει ακόμη ότι τα έργα αποθήκευσης που ενισχύονται με το συγκεκριμένο καθεστώς δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μηχανισμό αποζημίωσης επάρκειας ισχύος. Δεν αποκλείει, ωστόσο, να συμπεριληφθούν και ανάλογα έργα εφόσον υιοθετηθεί ανάλογος μηχανισμός. Στην περίπτωση αυτή ορίζεται ότι τυχόν έσοδα που προκύψουν από αυτόν τον μηχανισμό απομειώνουν ισόποσα το ετήσιο Έσοδο Αναφοράς των ωφελούμενων έργων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v