Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Στα συμβόλαια κατοικίας το «στοίχημα» του 2024

Στόχος αφενός η αύξηση της παραγωγής από τις ασφαλίσεις κατοικιών και αφετέρου οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Οι καταστροφές στη Θεσσαλία και το ισχυρό αφήγημα.

Ασφαλιστικές: Στα συμβόλαια κατοικίας το «στοίχημα» του 2024

Στα συμβόλαια κατοικίας αναμένεται να εστιάσει το ενδιαφέρον του ο ασφαλιστικός κλάδος την επόμενη χρονιά, με στόχο όχι μόνο την αύξηση της παραγωγής, αλλά και τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου με αιχμή του δόρατος την υποχρεωτική κάλυψη των ακινήτων -νοικοκυριών και επιχειρήσεων- έναντι φυσικών καταστροφών.

Ήδη, υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ (ψηφίστηκε το φετινό καλοκαίρι) σε κάθε ακίνητο που καλύπτεται έναντι φυσικών καταστροφών και δεν λείπουν εκείνες οι περιπτώσεις όπου τέτοια προγράμματα συνδυάζονται και με άλλα κίνητρα ως εργαλεία marketing.

Η υποασφάλιση (και) στο χώρο των κατοικιών κάθε άλλο παρά νέο φαινόμενο αποτελεί, ωστόσο το θέμα ήρθε φέτος έντονα στην επικαιρότητα, κυρίως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία το Σεπτέμβριο. Το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν πλήρως και γρήγορα στις υποχρεώσεις τους προς τους πελάτες τους -σε αντίθεση με τους υπόλοιπους οι οποίοι πασχίζουν να ανακτήσουν μικρό τμήμα των απωλειών τους από τα κονδύλια του Προϋπολογισμού- αποτέλεσε ένα ισχυρό αφήγημα προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης, το οποίο είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) Μιχάλη Τζωρτζωρή ότι όταν μιλάμε για φυσικές καταστροφές, «δεν αναφερόμαστε σε κινδύνους που μπορεί να συμβούν ή όχι, αλλά σε κινδύνους που γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι θα συμβούν, χωρίς όμως να μπορούμε να προσδιορίσουμε το μέγεθος, την ένταση και τον ακριβή χρόνο. Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης και η έβδομη πιο σεισμογενής χώρα στον πλανήτη. Έχει 6,4 εκατομμύρια κατοικίες, των οποίων το 84% είναι παντελώς ανασφάλιστες, ενώ το 60% είναι συγκεντρωμένες στην υπερδομημένη Αττική. Ένα καταστροφικό φαινόμενο θα έχει φοβερές και μακρόχρονες συνέπειες στις ζωές όλων και θα επηρεάσει την κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών με σφοδρό τρόπο».

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο ασφαλιστικός κλάδος περιμένει το 2024 να εξελιχθεί ο διάλογος με την Πολιτεία τον οποίον είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στα πλαίσια της φετινής ΔΕΘ, με στόχο είτε την υποχρεωτική, είτε έστω τη μαζική κάλυψη των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.

Μια πρόταση προς την οποία προσανατολίζονται αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες είναι η κάλυψη να καταστεί υποχρεωτική από τη στιγμή που:

  • Πρώτον, θα έχει προηγηθεί η διαμόρφωση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ από το σημερινό 10% στο 30%-40%.
  • Δεύτερον, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα προχωρήσουν σε σημαντικές εκπτώσεις, λόγω του ότι θα εκμεταλλεύονται οικονομίες κλίμακας.
  • Και τρίτον, τα σημερινά κονδύλια του Προϋπολογισμού θα λειτουργούν ως ενός είδους αντασφαλιστικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με μια τέτοια θεώρηση το κόστος της ασφάλισης από τα 130-150 ευρώ που κατά μέσο όρο κοστίζει σήμερα σε ετήσια βάση, θα υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα από τα εκατό ευρώ και δεν είναι τυχαίο ότι και ο ΠΟΜΙΔΑ στηρίζει την υποχρεωτική ασφάλιση υπό την προϋπόθεση ενός κρατικού κινήτρου.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες προσεγγίσεις στο θέμα, οι οποίες όμως περιλαμβάνουν και την παροχή κινήτρων από την πλευρά της Πολιτείας. «Μια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 40% δεν θα έχει τόσο μεγάλη επίδραση στον Προϋπολογισμό, όσο πολλοί νομίζουν. Σκεφτείτε τα έσοδα που θα προκύψουν σε μια τέτοια περίπτωση για το κράτος από το φόρο ασφαλίστρων, και από τη φορολόγηση των κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών και των εσόδων των διαμεσολαβητών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v