Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξεμπλοκάρουν» έργα άνω των 210 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Γκάζι» πατάει η Κοινωνία της Πληροφορίας για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αισιόδοξος για τις απορροφήσεις ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου.

«Ξεμπλοκάρουν» έργα άνω των 210 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δύο σημαντικά έργα αναμένεται να προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης από την Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ την ίδια στιγμή δύο μεγάλα έργα που αφορούν την ψηφιοποίηση αρχείων σε Υγεία και Δικαιοσύνη με προϋπολογισμό πάνω από 210 εκατομμύρια παίρνουν τον δρόμο της συμβασιοποίησης.

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο «Σύστημα Παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων», προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, με φορέα υλοποίησης την ΑΑΔΕ. Με το συγκεκριμένο έργο αναμένεται η πάταξη του λαθρεμπορίου στη χώρα μας ενώ ήδη ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και πλέον ο διαγωνισμός είναι στη διαδικασία των εγκρίσεων.

Προς ένταξη στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης μπαίνει ακόμα ένα μεγάλο έργο που θα αφορά την κυβερνοασφάλεια τεσσάρων φορέων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο είναι προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο η ΚτΠ έχει αιτηθεί την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ήδη ολοκληρώσει τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε όταν πάρει το «πράσινο φως» να προκηρυχθεί άμεσα.

Την ίδια στιγμή, δύο σημαντικά έργα πήραν την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πάνε προς συμβασιοποίηση. Πρόκειται για:

  • Την ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ
  • Την ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα έργα  που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψής  εμφανίστηκε  ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου καθώς, όπως ανέφερε στο περιθώριο του 1ου EmTech Europe 2024, η Ελλάδα μπορεί να έχει καθυστερήσεις, αλλά «τρέχει» τα έργα με γρηγορότερους ρυθμούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η Ευρώπη πιστεύει ότι θα πάρει παράταση το RRF και η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση όσον αφορά τα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το έργο της Δικαιοσύνης

Η Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 97,153 εκατ. ευρώ, μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς το ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την αναδοχή του από οκτώ εταιρείες - κοινοπραξίες.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων 368 Δικαστηρίων - Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην Ηπειρωτική Χώρα και 80 σε νησιά. Πρόκειται για τα αρχεία του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, των Ειρηνοδικείων, των Εισαγγελιών Εφετών, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών, των Εφετείων, των Πρωτοδικείων και των Πταισματοδικείων. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν εκτιμώνται σε 300.244.990.

Η αναδοχή έγινε στους ακόλουθους οικονομικούς φορείς:

  • στην Εταιρεία «INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ» αντί του συνολικού μέγιστου ποσού 
  • στην Ένωση Εταιρειών «Uni Systems - ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ»
  • στην Ένωση Εταιρειών «PROFILE-NOVA»
  • στην Εταιρεία «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»
  • στην Ένωση Εταιρειών: «VODAFONE - INFORM - COSMOS COMPUTERS»
  • στην Ένωση Εταιρειών: «ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ GLOBITEL Α.Ε. - MASTER Α.Ε.»
  • στην Ένωση Εταιρειών: «NETCOMPANY - INTRASOFT S.A. & QUALCO S.A.»
  • στην Εταιρεία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Κατά τη διάρκεια της συμφωνίας-πλαίσιο η Αναθέτουσα Αρχή δύναται να αποφασίσει την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης με αύξηση του φυσικού αντικειμένου, έως του ποσού των 38.848.886,41 ευρώ μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ, με αντίστοιχη αύξηση του συμβατικού τιμήματος, με βάση τις τιμές μονάδας της Οικονομικής Προσφοράς του Υποψήφιου Οικονομικού Φορέα.

Το έργο θα ολοκληρωθεί από τους Αναδόχους εντός 36 μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης και σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, που αναφέρεται στις Προσφορές τους.

Συγκεκριμένα, οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου είναι οι ακόλουθες:

  • Σάρωση των αρχείων 368 Δικαστηρίων που συμμετέχουν στο έργο και οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR), ώστε να είναι δυνατή η αναζήτησή τους με λέξεις-κλειδιά.
  • Υποστήριξη της διαδικασίας ψηφιοποίησης με εξειδικευμένες εφαρμογές.
  • Ανάπτυξη και θέση σε παραγωγική λειτουργία συστήματος διαχείρισης διαδικασιών, εγγράφων και αρχείων/ συστήματος ψηφιακής αρχειοθέτησης (Ψηφιακό Αποθετήριο) εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές.

Οκτώ ανάδοχοι και για το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΣΥ

Το έργο είναι συνολικής αξίας, μη περιλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης, 95.000.000 ευρώ μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ και θα ολοκληρωθεί από τον Ανάδοχο εντός 36 μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης.

Για το έργο  θα συναφθεί συμφωνία πλαίσιο με 8 οικονομικούς φορείς, ανάμεσα στους οποίους και οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Ειδικότερα το έργο αναλαμβάνουν:

«ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»,

«Uni Systems συστήματα πληροφορικής μονοπρόσωπη ανώνυμη εμπορική εταιρία - ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Α.Ε. ΕΤΑΙΡΕΙΑ LOGISTICS KAI ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ»,

«ΓΚΛΟΜΠΙΤΕΛ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΜΑΣΤΕΡ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»,

«NETCOMPANY - INTRASOFT S.A. - QUALCO Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Συστημάτων Πληροφορικής»,

«ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.»,

«VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - INFORM ΛΥΚΟΣ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. - COSMOS BUSINESS SYSTEMS ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»,

«INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ»,

«NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. – PROFILE ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ»,

Το έργο αφορά στην ψηφιοποίηση 157.000.000 σελίδων & Εξετάσεων Απεικόνισης σε Διάφορα Μεγέθη έως Α3, 20.000.000 σελίδων μη τυποποιημένων μεγεθών (Α3+, καρτέλες, κ.λπ.) και 20.000.000 φιλμ/εκτυπώσεις ΗΚΓ/ΗΕΓ, καθώς και στην ταυτοποίηση, κατηγοριοποίηση και χαρακτηρισμό των ψηφιοποιημένων εγγράφων.

Ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης, ο φάκελος ασθενή (ηλεκτρονικός ή και φυσικός) θα μπορεί να ανακτηθεί σε πολύ σύντομο χρόνο ενώ ως αποτέλεσμα της κανονικοποίησης-συσχέτισης του Πρωτοκόλλου Φυσικής Αρχειοθέτησης με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών, η ποιοτική εξυπηρέτηση του ασθενή θα είναι εφικτή σε πολύ σύντομο χρόνο.

Τέλος στο λαθρεμπόριο

Σάρκα και οστά λαμβάνει το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που στοχεύει στον έλεγχο των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών κ.λπ., τα οποία ζημιώνουν τα κρατικά ταμεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται θα εφοδιαστούν με συστήματα GPS Trackers και η κυκλοφορία τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου αλλά και άλλων συστημάτων που θα εγκατασταθούν στη χώρα. Με το σύστημα αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν online τη διακίνηση των αγαθών σε όλα τα στάδια.

Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 80,06 εκατ. ευρώ, θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ την υλοποίησή του θα αναλάβει η ΑΑΔΕ, με στόχο την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ειδικά των καυσίμων.

Το νέο σύστημα θα καταγράφει αυτόματα και θα φωτογραφίζει τα διερχόμενα οχήματα, θα αναγνωρίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, θα εντοπίζει τη θέση των φορτηγών και των κοντέινερ, ενώ θα διενεργεί αναλύσεις επικινδυνότητας φορτίων.

Στα φορτηγά που κυκλοφορούν στη χώρα μας θα τοποθετηθούν 10.740 συσκευές GPS-Trackers για δορυφορική παρακολούθηση, ενώ οι τελωνειακές αρχές θα προμηθευτούν δεκάδες σταθερές γεφυροπλάστιγγες, οχήματα με ακτίνες X-Rays, κινητές μονάδες ελέγχου και αναγνώρισης οχημάτων, κάμερες παρακολούθησης, αλλά και το κατάλληλο λογισμικό για όλα τα απαραίτητα συστήματα.

Αναλυτικότερα οι ελεγκτές θα έχουν στη διάθεσή τους:

  1. 29 σταθερές γεφυροπλάστιγγες για τη ζύγιση βαρέων οχημάτων, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε βασικά λιμάνια και στα σημεία εισόδου/εξόδου της χώρας,
  2. 16 σταθερά X-Rays νέας τεχνολογίας backscatter,
  3. 17 κινητές πλάστιγγες, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται σε διόδια, λιμάνια και σε άλλα σημεία,
  4. 17 κινητές μονάδες ελέγχου και αναγνώρισης οχημάτων εξοπλισμένες με κάμερες ALPR (Automatic License Plate Recognition), ειδικό εξοπλισμό και λογισμικό,
  5. 6 κινητά X-Rays νέας τεχνολογίας backscatter,
  6. 4 κινητές μονάδες οχημάτων άνω των 9 θέσεων για χρήση προανακριτικών πράξεων,
  7. κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος (CCTV),
  8. λογισμικό έκδοσης και ανάγνωσης έξυπνων καρτών εισόδου-εξόδου,
  9. μπάρες διέλευσης,
  10. λογισμικό κεντρικής αποθήκευσης δεδομένων,
  11. λογισμικό παρακολούθησης καλής λειτουργίας,
  12. λογισμικό διασύνδεσης με έτερα συστήματα,
  13. κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος (CCTV).

Συνολικά το σύστημα θα εγκατασταθεί σε:

  • 34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης,
  • 132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας,
  • 17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v