Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προτεραιότητα με νόμο στο «πράσινο» ρεύμα για βιομηχανίες και αγρότες

Στα σκαριά ρύθμιση του υπ. Ενέργειας που θα θέσει σε άμεση προτεραιότητα έργα που θα δίνουν ρεύμα από ΑΠΕ, μέσω PPAs. Το πρόβλημα χώρου στο ηλεκτρικό δίκτυο φρενάρει την αυτοπαραγωγή από ενεργειακές κοινότητες.

Προτεραιότητα με νόμο στο «πράσινο» ρεύμα για βιομηχανίες και αγρότες

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, μέσω της οποίας θα δοθεί το «πράσινο» φως, ώστε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα τροφοδοτούν στο μέλλον είτε βιομηχανίες είτε αγρότες, να πάρουν προτεραιότητα.

Στο παρελθόν, οι βιομηχανικοί καταναλωτές έχουν επισημάνει την ανάγκη επίσπευσης των συγκεκριμένων έργων, με σκοπό άμεσα να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Μέσω της ρύθμισης ουσιαστικά θα προσφέρεται η δυνατότητα στα συγκεκριμένα έργα να έχουν άμεση προτεραιότητα για την απόκτηση όρων σύνδεσης.

Όπως έχει αναφερθεί σε ρεπορτάζ του Euro2day.gr, άμεση προτεραιότητα θα έχουν και έργα τα οποία αναμένεται να τροφοδοτήσουν με ενέργεια αγρότες. Ειδικότερα, τα έργα αυτά υπολογίζονται σε 300 έως 500 MW. Το σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας προβλέπει ότι αγρότες θα μπορούν να συνάπτουν διμερείς μακροχρόνιες συμβάσεις με προμηθευτές, με σταθερές τιμές για τα επόμενα δύο χρόνια.

Μάλιστα για κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία, χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές, η τιμή της κιλοβατώρας θα είναι 9,3 λεπτά. Για τα επόμενα 8 έτη, στο 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών, η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το πρόβλημα χώρου στο ηλεκτρικό δίκτυο

Η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου παραμένει ένα πρόβλημα που διογκώνεται τα τελευταία χρόνια. Στην «ουρά» περιμένουν και έργα αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες. Όπως αναφέρει σε έκθεσή του το Green Tank, «τον Δεκέμβριο 2023 καταγράφονται 2,353 έργα με ισχύ 1,864 MW (37,9% της συνολικής αιτούμενης ισχύος), τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αναμένουν να συνδεθούν στο δίκτυο».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση με τίτλο «Ενεργειακές κοινότητες & αυτοπαραγωγή στην Ελλάδα και τις λιγνιτικές περιοχές», τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει αύξηση των ακυρωμένων έργων, που είχαν λάβει γνωστοποίηση αδυναμίας σύνδεσης.

«Από το 2018 μέχρι και το τέλος του 2023, έχει γνωστοποιηθεί αδυναμία σύνδεσης σε 3,055 έργα ενεργειακών κοινοτήτων (48% των αιτούμενων έργων), ισχύος 2,439 MW, η οποία αντιστοιχεί σε λίγο λιγότερο από το μισό της συνολικής αιτούμενης ισχύος τέτοιων έργων (49.5%). Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο εμφανές, αν εστιάσει κανείς στα έργα τα οποία έχουν ακυρωθεί οριστικά, αφού πρώτα έλαβαν γνωστοποίηση αδυναμίας σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ».

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι «έως το 2023 η ισχύς των ακυρωμένων έργων ενεργειακών κοινοτήτων -στα οποία είχε προηγουμένως γνωστοποιηθεί αδυναμία σύνδεσης- ήταν 995 MW, δηλαδή το 20,2% της συνολικής αιτούμενης ισχύος. Από τα υπόλοιπα 1,444 MW της ισχύος με γνωστοποίηση αδυναμίας σύνδεσης, μόνο ένα μικρό μερίδιο έχει ηλεκτριστεί (104 MW). Τα υπόλοιπα 1,339 MW βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δηλαδή έχουν λάβει γνωστοποίηση αδυναμίας σύνδεσης, αλλά δεν έχουν ακυρωθεί ούτε ηλεκτριστεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v