Μαρίνα Ημερολιάς: Τι περιλαμβάνει το project των 29,5 εκατ. ευρώ

Σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του project. προβλέπεται η δημιουργία μιας σύγχρονης μαρίνας, δυναμικότητας 241 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.

Μαρίνα Ημερολιάς: Τι περιλαμβάνει το project των 29,5 εκατ. ευρώ
Φωτογραφία αρχείου

Μία επένδυση ύψους 29,5 εκατ. ευρώ προβλέπει το έργο για την κατασκευή των λιμενικών και χερσαίων υποδομών της μαρίνας Ημερολιάς στην Κέρκυρα, καθώς και την εν συνεχεία λειτουργία του τουριστικού λιμένα.

Με την προτεινόμενη χωροθέτηση, όπως αυτή αποτυπώνεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του project, προβλέπεται η δημιουργία μιας σύγχρονης μαρίνας, δυναμικότητας 241 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής (232 μόνιμες και 9 εποχιακές) διαφόρων μεγεθών (μήκους 10-35 μέτρων στις μόνιμες και μήκους μεγαλύτερου των 40 μέτρων στις εποχιακές θέσεις ελλιμενισμού), η οποία θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των ελλιμενιζόμενων σκαφών και των επιβαινόντων σε αυτά, καθώς και των επισκεπτών της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η αναρτημένη ΜΠΕ θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιουλίου, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ), φορέας διοίκησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης της μαρίνας Ημερολιάς, εμφανίζεται ως φορέας του έργου.

Συνολικά, η κατασκευή των προβλεπόμενων νέων έργων της μαρίνας Ημερολιάς εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια.

Τι περιλαμβάνει το project

Με βάση τον σχεδιασμό, η μαρίνα Ημερολιάς θα περιλαμβάνει παραλιακά κρηπιδώματα, προσήνεμο μώλο με εξωτερική θωράκιση και κρηπιδώματα στην εσωτερική πλευρά για την πρόσδεση των σκαφών και πλωτούς προβλήτες.

Συγκεκριμένα, «προβλέπεται η επέκταση των υφιστάμενων παραλιακών κρηπιδωμάτων τόσο προς τα νότια όσο και προς τα βόρεια, όπισθεν των οποίων διαμορφώνονται επί των υφιστάμενων και νέων επιχώσεων οι αναγκαίοι χερσαίοι χώροι.

Σε απόσταση από το βόρειο άκρο των νέων παραλιακών κρηπιδωμάτων προτείνεται η κατασκευή προσήνεμου μώλου. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται λιμενολεκάνη στο κεντρικό και νότιο τμήμα της μαρίνας, ενώ στο βόρειο τμήμα της το διαμορφούμενο ανοιχτό κρηπίδωμα προσφέρεται για τον εποχιακό ελλιμενισμό μεγάλων σκαφών», όπως αναφέρεται στη σχετική ΜΠΕ.

Επίσης, «προβλέπεται η πόντιση πλωτών προβλητών εντός της λιμενολεκάνης για την πρόσδεση των σκαφών. Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας προβλέπεται η ανάπτυξη όλων των αναγκαίων κτιριακών υποδομών, συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ., για την άρτια λειτουργία της και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους επισκέπτες της.

Επίσης, προβλέπεται χώρος χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών, καθώς και η αναγκαία υποδομή για αυτή τη λειτουργία. Ακόμη, θα διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος των κτιρίων, καθώς και της υπόλοιπης χερσαίας ζώνης, σε αρμονία με το ιδιαίτερο φυσικό ανάγλυφο, ενώ εξασφαλίζεται πρόσβαση σε όλες τις θέσεις ελλιμενισμού. Η μαρίνα θα διαθέτει επίσης σταθμό ανεφοδιασμού των σκαφών με καύσιμα και εγκαταστάσεις παραλαβής λυμάτων και ελαιωδών καταλοίπων».

Οφέλη

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη από την υλοποίηση του εν λόγω έργου, αυτά δεν αφορούν μόνο στο επίπεδο εξυπηρέτησης των σκαφών και των επιβαινόντων, αλλά και στην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη της μαρίνας θα ενισχύσει σημαντικά το προφίλ της περιοχής στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς θα την καταστήσει ακόμη πιο ελκυστική σε ένα τομέα της τουριστικής αγοράς με πολλά θετικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η αυξημένη οικονομική επιφάνεια, η περιβαλλοντική ευαισθησία, η εναλλακτική προσέγγιση ως προς το είδος των διακοπών κ.λπ.

Μα βάση την ΜΠΕ, στα αναμενόμενα οφέλη από το προτεινόμενο έργο θα πρέπει να περιληφθούν η γενικότερη αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή, η ανάπτυξη πρόσθετων επιχειρήσεων σχετικών με τον τουρισμό με σκάφος, η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης, η τόνωση της τοπικής οικονομίας κ.λπ.

Επιπλέον, «η ανάπτυξη μαρίνας στην Ημερολιά θα πρέπει να ιδωθεί και υπό το πρίσμα της ένταξής της στο δίκτυο σύγχρονων λιμένων υποδοχής σκαφών αναψυχής της ευρύτερης περιοχής. Το δίκτυο αυτό με κέντρα τις Μαρίνες Γουβιών και Λευκάδας και συμπληρωμένο με μια σειρά από μικρότερες οργανωμένες λιμενικές εγκαταστάσεις, θα αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο πόλο παροχής σύγχρονων υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στα σκάφη αναψυχής», επισημαίνεται σχετικά.

Δυνατότητες ανάπτυξης

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 39 τουριστικοί λιμένες, εκ των 59 χωροθετημένων, με συνολική δυναμικότητα περίπου 12.000 θέσεων ελλιμενισμού. Αντίστοιχα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν χωροθετηθεί 8.410 καταφύγια και αγκυροβόλια τουριστικών σκαφών, με σύνολο θέσεων περίπου 6.000. Ένα σημαντικό μέρος των καταφυγίων αυτών λειτουργεί ήδη, προσθέτοντας ένα σημαντικό αριθμό θέσεων ελλιμενισμού στο συνολικό δυναμικό της χώρας.

Ενδεικτικό της χαμηλής δυναμικότητας, είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει το χαμηλότερο μέσο όρο θέσεων ελλιμενισμού με 0,51 θέσεις ανά χιλιόμετρο ακτογραμμής, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Μεσογείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας είναι 8,9.

Σημειώνεται ότι η μαρίνα Ημερολιάς περιλαμβάνεται στο τελευταίο δημοσιευμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για αξιοποίησή της μέσω της υπο-παραχώρησης του ΟΛΚΕ για κατασκευή και εκμετάλλευση λιμενικών δραστηριοτήτων / υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται στο Asset Development Plan, η ωρίμανση του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιπροσθέτως, η έγκριση χωρηθέτησης της μαρίνας, καθώς και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων έχουν τοποθετηθεί μέσα στο 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v