Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα κατατίθενται οι προσφορές για Ολυμπιακή

Λήγει σήμερα η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης για τις τρεις εταιρίες του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Σήμερα κατατίθενται οι προσφορές για Ολυμπιακή
Λήγει σήμερα η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης για τις τρεις εταιρίες του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Εκτός της Qatar Airways για την οποία η επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος υπήρξε κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο εμιράτο, το τοπίο παραμένει θολό αναφορικά με το ποιοι και πόσοι θα είναι οι ενδιαφερόμενοι.

Επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών αναμένεται ότι θα υπάρξουν τη Δευτέρα ή την Τρίτη, οπότε και θα ανακοινωθούν αναλυτικά και τα επόμενα βήματα του διαγωνισμού.

Η φημολογία φέρει πάντως την αεροπορική εταιρία του Κατάρ να εκδηλώνει ενδιαφέρον και για τρεις επιχειρήσεις δηλαδή και για την εταιρία πτητικού έργου αλλά και για τις αντίστοιχες τις τεχνικής βάσης καθώς και την εταιρία επίγειας εξυπηρέτησης.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι υποψήφιοι για τις επιχειρήσεις αεροπορικού έργου και τεχνικής βάσης θα είναι τουλάχιστον πέντε ή περισσότερες εταιρίες ή κοινοπρακτικά σχήματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εταιρία επίγειας εξυπηρέτησης οι υποψήφιοι επενδυτές θα είναι τουλάχιστον τρεις, αφού εκτός της Qatar υποψηφιότητα στην πρώτη φάση του διαγωνισμού θα καταθέσουν η Goldair αλλά και Swissport, οι δύο εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης που δραστηριοποιούνται ήδη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Οι εταιρίες που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους θα έχουν στη διάθεσή τους διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων, ουσιαστικά δηλαδή έως το τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να μελετήσουν τα οικονομικά δεδομένα των υπό αποκρατικοποίηση εταιριών και να υποβάλουν τη μη δεσμευτική οικονομική τους προσφορά.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών και η ανάδειξη αναδόχων προσδιορίζεται στο τέλος του έτους ή, το αργότερο, στις αρχές του 2009. Να σημειώσουμε ότι από την πλευρά της Ε.Ε. έχει οριστεί εταιρία η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας και κατά πόσον αυτή είναι σύμφωνη με το σχέδιο που ενέκρινε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται στη Βουλή με σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων η συζήτηση του σχεδίου νόμου με τις ρυθμίσεις για τους εργαζομένους στην εταιρία. Ο υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης στην τοποθέτησή του επανέλαβε ότι η Ολυμπιακή είναι η μόνη εταιρία με τόσα χρέη, σε σχέση με το μέγεθός της, η μόνη 100% κρατική αεροπορική εταιρία σε όλη την Ευρώπη αλλά και μόνη στην Ε.Ε. με τόσα προβλήματα σε σχέση με την Κομισιόν, την Ε.Ε. και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο υπουργός καταλόγισε στην αντιπολίτευση φοβικό σύνδρομο απέναντι σε κάθε καινούργια πολιτική.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, χθες απείργησαν και πραγματοποίησαν κατάληψη στον ανατολικό διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή αναταραχή αλλά τελικώς οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον δυτικό αεροδιάδρομο.

Να σημειώσουμε τέλος ότι συντάχτηκε δικογραφία κατά δύο συνδικαλιστών της Ολυμπιακής, που έγραψαν με σπρέι υβριστικά συνθήματα σε αεροσκάφος της "Πάνθεον" την Τετάρτη στην πίστα του Ελ. Βενιζέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο