Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξηλώνει τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ ο Ε. Βενιζέλος

Τροπολογία που "ξηλώνει" όλα τα μέλη της Εθνικής Στατιστικής Αρχής εκτός του προέδρου της εξήγγειλε ότι θα καταθέσει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας ενώπιον των μελών της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Ξηλώνει τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ ο Ε. Βενιζέλος
Εντός της προθεσμίας ώστε να συζητηθεί στην Ολομέλεια θα κατατεθεί η τροπολογία για το τέλος ακίνητης περιουσίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος προχώρησε στην αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μετά την παραίτηση δύο εκ των επτά μελών του. Παραμένουν στις θέσεις τους ο πρόεδρος και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήταν εξοργισμένη από το γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ, στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της, δεν παρείχε την παραμικρή ενημέρωση για την εξέλιξη των στατιστικών δεδομένων και η ηγεσία του υπουργείου μάθαινε τα δεδομένα διά των ανακοινώσεων Τύπου.

Η διάσταση αυτή αναδεικνύεται και από τις τοποθετήσεις του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου νωρίτερα στη Βουλή. "Εγώ δεν τον έχω συναντήσει ποτέ", είπε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στον κ. Γεωργίου, πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, "δεν έχω μιλήσει μαζί του και η κυβέρνηση δεν ενημερώνεται για το τι επεξεργασίες στοιχείων και τι ανακοινώσεις στοιχείων γίνονται. Υπάρχει, βεβαίως, η συνήθης πρακτική πριν από την ανακοίνωση, όπως συμβαίνει και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον ΟΟΣΑ, με το ΔΝΤ και με τους οίκους αξιολόγησης, να ενημερώνει την κυβέρνηση επί της επικείμενης ανακοινώσεως, μήπως έχει παρεισφρήσει κάποιο πραγματολογικό σφάλμα, το οποίο πρέπει να διορθωθεί...".

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι "το πρόβλημα της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι ουσιαστικό, δεν αφορά στη συλλογή, στην επεξεργασία και στην ανακοίνωση των στοιχείων. Το κύρος της ΕΛΣΤΑΤ είναι πάρα πολύ υψηλό και ο πρόεδρός της θεωρείται από όλους τους θεσμικούς μας εταίρους και κυρίως από τη Eurostat, με την οποία και συνεργάζεται, ένα πρόσωπο που, λόγω της πείρας του και της προϋπηρεσίας του, παρέχει όλα τα εχέγγυα για να ξεπεραστεί οριστικά αυτή η θλιβερή σελίδα των λεγομένων “greek statistics”".

Δυστυχώς, όμως, συμπλήρωσε ο υπουργός, σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων και λειτουργιών έχει προκύψει ένα πρόβλημα για το οποίο έχουν ενημερωθεί και η κυβέρνηση αλλά και η Βουλή, αρμοδίως, διά του προέδρου της Βουλής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αντικατάσταση του Δ.Σ. είναι συμφωνημένη με τους θεσμικούς μας εταίρους, "είναι μία κίνηση η οποία είναι νομοθετικά και νομικά, γενικότερα, η μόνη γρήγορη και καθαρή για να μην έχουμε προβλήματα, διότι θα προτιμούσαμε να έχει λυθεί αυτό με μια πρωτοβουλία των προσώπων που εμπλέκονται, αλλά αυτό δεν έχει επιτευχθεί καθ’ ολοκληρίαν, έχει επιτευχθεί εν μέρει.

Επειδή δεν μπορούμε να αναμένουμε άλλο, έχουμε αναλάβει την υποχρέωση αυτό, πλέον, να το ρυθμίσουμε νομοθετικά".

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι με τη στάση της ενισχύει τα επιχειρήματα εναντίον της Ελλάδας, ενώ έκανε λόγο και για αυτοκαταστροφικά φαινόμενα στα ΜΜΕ, τα οποία, όπως είπε, διογκώνουν, αναπαράγουν και εξάγουν φήμες κύκλων του εξωτερικού.

"Δεν πιστεύω ούτε στο 23% της εστίασης ούτε στην είσπραξη φόρων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά στη φάση που είναι ο τόπος έπρεπε να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα. Να κάνουμε την υπέρβαση. Χρειάζεται ένα... ντου, να βγάλουμε το κεφάλι μας και να αναπνεύσουμε", τόνισε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμα ότι η επιβάρυνση με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι 2 τοις χιλίοις και πρόσθεσε πως "είναι ένα ελάχιστο μηδαμινό ασφάλιστρο κινδύνου για τα ακίνητα".

Απαντώντας σε επικρίσεις που δέχτηκε ότι το μέτρο είναι άδικο να εφαρμόζεται ακόμα και σε ευπαθείς ομάδες, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε ότι "πολύτεκνοι, ανάπηροι ή βαρυνόμενοι με ανάπηρο ή μακροχρόνια άνεργοι θα πληρώσουν μόνο 0,50 ευρώ όπου και αν μένουν, εκτός από πολυτελή προάστια".

Απαντώντας στους τομεάρχες της Ν.Δ. κ. Χρήστο Σταϊκούρα και κ. Γιάννη Βρούτση, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι, ενώ η χώρα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ακολουθεί λανθασμένη θεραπευτική αγωγή με ορατά και μετρήσιμα αρνητικά αποτελέσματα, ο κ. Βενιζέλος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός.

"Αν πιστεύουν ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Βρούτσης πως θα έκαναν καλύτερη διαπραγμάτευση από εμένα και ο κ. Σαμαράς καλύτερη από τον πρωθυπουργό, να το πουν στον λαό να το αξιολογήσει. Θα πρέπει να ξαναγνωριστούμε όλοι σε αυτόν τον τόπο, να ξανασυστηθούμε, να δούμε ο καθένας τη διαδρομή του για μη μιλάμε αόριστα και απρόσωπα", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v