Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πράσινο φως" για Ελεύθερες Ζώνες

Το πράσινο φως στη διευκόλυνση και σύσταση Ελεύθερων Ζωνών έδωσε το πολυνομοσχέδιο για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Πράσινο φως για Ελεύθερες Ζώνες
Το πράσινο φως στη διευκόλυνση και σύσταση Ελεύθερων Ζωνών έδωσε το πολυνομοσχέδιο για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

Μπορεί το υπουργείο να έσπευσε λίγη ώρα μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, χθες το απόγευμα, να διευκρινίσει ότι η εν λόγω ρύθμιση «δεν αφορά σε καμία περίπτωση ζώνες ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας, όπου επιτρέπονται αποκλίσεις από το εργασιακό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας», ωστόσο παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία ΕΟΖ.

Αυτό το ζήτημα έχει απασχολήσει την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, επίδοξους επενδυτές απο τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία κ.ά., όπως και την Task Force, και όχι μόνο.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα των ΕΟΖ θα συζητηθεί εκ νέου κατά την έλευση στην Ελλάδα του επικεφαλής της Task Force Horst Reichenbach, την ερχόμενη εβδομάδα, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί να ακούσει τις ερωτήσεις, τον προβληματισμό και τις προτάσεις της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για το θέμα.

Ήδη ο πρόεδρος του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας, του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας ως μέτρο άμεσης δράσης, όπως υποστηρίζει, για την προσέλκυση ελληνικών και ξένων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τοπική ανάπτυξη.

Στην επιστολή που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και στους υπουργούς Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προτείνει, μεταξύ των άλλων, μειωμένο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στις ΕΟΖ, κάτω του 10%, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και ειδικό δικαιοδοτικό καθεστώς.

Υπέρ της δημιουργίας ΕΟΖ, υπό προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες δέχονται ισχυρό ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες, έχει ταχθεί κατά το παρελθόν και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, και δη από επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν προβεί σε επενδύσεις και θα δεχθούν, όπως υποστηρίζουν, αθέμιτο ανταγωνισμό από τις επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν στις ΕΟΖ.

Χαρακτηριστική και ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας ήταν η τοποθέτηση σε πρόσφατο συνέδριο του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Ν. Πέντζου, ο οποίος διερωτήθηκε: «Τι θα πούμε στους επιχειρηματίες που έχουν ήδη επενδύσει; Να μετακομίσουν όλοι στις ΕΟΖ;”.

Τι προβλέπει το άρθρο για τις Ελεύθερες Ζώνες και Αποθήκες

Σε ό,τι αφορά αυτές καθεαυτές τις Ελεύθερες Ζώνες και Αποθήκες, η αλλαγή που προωθείται, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΑΝ, «αφορά αποκλειστικά τη δυνατότητα που θα δίνεται από τον νόμο στον υπουργό Οικονομικών να επιτρέπει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε εξαγωγικές επιχειρήσεις να εκτελούν ελαφρές μεταποιητικές δραστηριότητες εντός των συγκεκριμένων χώρων, ώστε να επανεξάγουν τα προϊόντα χωρίς αυτά να υφίστανται κόστη εκτελωνισμού».

Ειδικότερα, με το εν λόγω άρθρο προβλέπεται ότι εντός των Ελεύθερων Ζωνών και Ελεύθερων Αποθηκών επιτρέπεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να ασκούνται δραστηριότητες βιομηχανικής, ή και εμπορικής φύσης, ή και παροχής υπηρεσιών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, προβλέπεται, μεταξύ των άλλων, τα μη κοινοτικά εμπορεύματα που έχουν αποτεθεί σε Ελεύθερη Ζώνη ή σε Ελεύθερη Αποθήκη να μπορούν να τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία και να υποβάλλονται σε συνήθεις εργασίες, χωρίς άδεια της Τελωνειακής Αρχής, που εξασφαλίζουν τη διατήρησή τους, τη βελτίωση της εμφάνισης και της εμπορικής ποιότητας, ή και σε αυτές που απαιτούνται για την προετοιμασία της διανομής ή και μεταπώλησής τους.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Την υλοποίηση οριζόντιων δράσεων, που είτε έχουν επιλεγεί από το Σχέδιο Δράσης, είτε αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις, είτε αναμένεται γενικά να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, προβλέπει το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος - Νέα Εταιρική Μορφή - Σήματα Προϊόντων και Υπηρεσιών - Μεσίτες Ακινήτων - Ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού και άλλες διατάξεις».
 
Συγκεκριμένα, το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει 79 δράσεις πολιτικής για την άρση σημαντικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης από το γ΄ τρίμηνο του 2011 έως και το τέλος του 2012.

Στόχοι του είναι η ενσωμάτωση των οριζόντιων προβλέψεων του Σχεδίου Δράσης σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο και η μεγαλύτερη διεύρυνση τομέων στους οποίους μπορεί να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τη διευκόλυνση του επιχειρείν, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 12 βασικές δράσεις.

Μεταξύ των ρυθμίσεων είναι η θεσμοθέτηση ενός νέου εταιρικού τύπου, της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας, που ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα στην επιχειρηματική δράση, η οποία έχει εμπορικό σκοπό και ελάχιστο κεφάλαιο 1 ευρώ και της οποίας η σύσταση θα είναι πιο ευέλικτη και σύγχρονη από αυτήν της ανώνυμης εταιρίας, ενώ θα μπορεί να συσταθεί και ως μονοπρόσωπη.

Επίσης, προβλέπεται απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων με τη θέσπιση οριζόντιων ρυθμίσεων που ισχύουν κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ επαναπροσδιορίζεται η έννοια της στρατηγικής επένδυσης του Ν. 3894/2010, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του fast track.

Ειδικότερα, αναπροσαρμόζονται τα όρια του συνολικού κόστους των επενδύσεων που ορίζονται ως στρατηγικές, ενώ συστήνεται στην Ιnvest in Greece Α.Ε. ένα κέντρο εξυπηρέτησης επενδυτών με ειδική μονάδα προώθησης των αδειοδοτήσεων και των επενδύσεων, η οποία θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης, για όλες τις επενδύσεις πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Για τον σκοπό αυτόν, συστήνεται επιπλέον στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ένα ειδικό μητρώο χειριστών.?Παράλληλα, θεσμοθετείται ψηφιακό One Stop Shop για τους εξαγωγείς, το single window, μετατρέπεται το Μητρώο Εξαγωγέων σε Μητρώο Εξαγωγών, ενώ καταργείται η υποχρέωση του εξαγωγέα να εγγράφεται σε ειδικό μητρώο στα επιμελητήρια.
 
Στο εν λόγω νομοσχέδιο προωθείται νομοθετικά η καθιέρωση του σήματος ελληνικού προϊόντος, το οποίο θα φέρουν προαιρετικά ως επισήμανση τα προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται στην Ελλάδα και συμμορφώνονται συστηματικά στις προδιαγραφές οι οποίες θα εκπονηθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει την πλήρη άρση των περιορισμών στην παροχή υπηρεσιών καμποτάζ από πλοία με σημαίες τρίτων κρατών που εκτελούν περιηγητικούς πλόες (κρουαζιέρα) και έχουν ως αφετηρία ελληνικό λιμένα.

Παράλληλα, προβλέπει τη θεσμοθέτηση του αλιευτικού τουρισμού, την κατάργηση της ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Α.Ε., τη σύσταση Συμβουλίου Ναυτιλιακής Πολιτικής και Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής (ΣΥ.ΝΗ.ΠΟ.) κ.ά.
 

***Το ενημερωτικό σημείωμα και το σχέδιο νόμου της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v