Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FORTHnet: Η προσφορά Vodafone-Wind, ο ΟΤΕ και το «κατενάτσιο»

Με την «άμυνα» να έχει το πάνω χέρι, συνεχίζεται το παιχνίδι των τριών μεγάλων αντιπάλων στη FORTHnet. Τι κρύβει η μη δεσμευτική πρόταση Vodafone-Wind και πώς συγκρίνεται με την αντίστοιχη του ΟΤΕ.

FORTHnet: Η προσφορά Vodafone-Wind, ο ΟΤΕ και το «κατενάτσιο»

Μία ακόμη «μη δεσμευτική» πρόταση έχει πλέον στα χέρια του το Δ.Σ. της FORTHnet, αυτήν τη φορά από τη Vodafone και τη Wind, που αφορά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας (και όχι μόνον της NOVA, όπως αυτή του ΟΤΕ), με τη συγκατάθεσή της.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της FORTHnet, η πρόταση αυτή τελεί υπό αιρέσεις και δεν αποτελεί δημόσια προσφορά, ενώ περιλαμβάνει εύρος «ενδεικτικού» τιμήματος από 1,7 έως και 1,9 ευρώ, το οποίο επίσης τελεί υπό αιρέσεις.

Η κίνηση αυτή, μάλλον ασυνήθιστη τουλάχιστον στην ελληνική πραγματικότητα (δεν πρόκειται για δημόσια προσφορά, αλλά για ένα πρελούδιο μιας πιθανής κατάθεσης προσφοράς) επιβεβαιώνει παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με τους οποίους βασικός της στόχος είναι να μπλοκάρει, κατ’ αρχάς προσωρινά, τυχόν δέσμευση της FORTHnet στην πρόταση του ΟΤΕ, ανοίγοντας έναν άλλο κύκλο πιθανών διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της πρώτης, ως προς το ενδεχόμενο μιας δημόσιας προσφοράς που θα έχει και τη συναίνεσή της.

Πρόκειται, όπως έγραφε το πρωί το Euro2day.gr για μία ακόμη κίνηση στο επιχειρηματικό «παιχνίδι τακτικής» στο οποίο εξελιχθεί η υπόθεση της FORTHnet, με πρώτο αποτέλεσμα να ροκανίζεται ο χρόνος, χωρίς να ξεκαθαρίζεται σε ποια κατεύθυνση κλίνει η ζυγαριά και χωρίς να γίνεται μια κίνηση που θα είναι ξεκάθαρα δεσμευτική για εκείνον που την έκανε.

Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι η Vodafone και η Wind δεν επέλεξαν να απευθυνθούν, όπως θα μπορούσαν, κι όπως γίνεται συνήθως, στους βασικότερους μετόχους της FORTHnet, αλλά στο Δ.Σ. αυτής.

Πράγματι, αυτήν τη στιγμή το Δ.Σ. της FORTHnet βρίσκεται σε μια μάλλον ιδιόρρυθμή θέση. Έχει στα χέρια του δύο εντελώς διαφορετικές, αλλά και μη δεσμευτικές προτάσεις, η μία για το σύνολο της εταιρείας, ή άλλη για το «φιλέτο» των δραστηριοτήτων της, τη NOVA.

Αμφότερες, λένε στελέχη της αγοράς, προϋποθέτουν περαιτέρω επαφές και διαπραγματεύσεις με τους πιθανούς μνηστήρες, χωρίς να τους δεσμεύουν, αλλά και due diligence, από την πλευρά των ενδιαφερόμενων, προκειμένου να εξελιχτούν τελικά, υπό προϋποθέσεις, σε δεσμευτικές προσφορές.

Αυτό σημαίνει ότι με αυτά τα δεδομένα οι εξελίξεις θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο, ίσως και μήνες

Όπως λέει χαρακτηριστικά ένα από αυτά τα στελέχη, «το παιχνίδι μεταξύ των αντιπάλων έχει ζεσταθεί, αλλά θυμίζει λίγο κατενάτσιο. Καθαρό γκολ δεν έχει βάλει ακόμη κανένας και περισσότερο φαίνεται να κοιτούν σε αυτό το στάδιο, να μη βάλει γκολ ο… άλλος».

Σημειώνεται τέλος ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στον τρόπο τιμολόγησης αλλά και στον αποδέκτη του τιμήματος, μεταξύ των δύο μη δεσμευτικών προσφορών. Στη περίπτωση του ΟΤΕ το ενδεικτικό -προς το παρόν- τίμημα αφορά 250-300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπουν στα ταμεία της εταιρείας, με την πώληση της NOVA, «ελεύθερης βαρών», δηλαδή χωρίς δάνεια, ενώ το σύνολο των δανείων της FORTHnet ανέρχεται σε 320 εκατ. ευρώ.

Στη περίπτωση των Vodafone - Wind το άνω εύρος του ενδεικτικού τιμήματος αποτιμά συνολικά την εταιρεία «ως έχει», με τα δάνεια και τις υποχρεώσεις της στα 200 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχει ένα πιθανό premium μόλις 12-13%, έναντι του χθεσινού κλεισίματος, για το 60% περίπου των μετοχών της FORTHnet που δεν κατέχουν οι δύο επιχειρήσεις. Και αντιστοιχεί σε 120 εκατ. ευρώ περίπου που θα λάβουν οι μέτοχοι και όχι η εταιρεία.

Από αυτά, τα 90 εκατ. αφορούν τους Άραβες της EIT που κατέχουν το 45%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρης και στην πορεία της Nova η FORTHnet κατάφερε να έχει αύξηση των εσόδων λιανικής στο α τρίμηνο του 2014 για πρώτη φορά μετά από 8 τρίμηνα. Οι συνολικές συνδρομές στα τέλη Μαρτίου έφτασαν το 1.145.948, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. Μάλιστα στο τέλος Μαρτίου σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό σε συνδρομητές PayTV (482 χιλιάδες).

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η FORTHnet για την πρόταση της WIND και της Vodafone:

Σύμφωνα με το Ν. 3340/2005, το Ν.3556/2007, τις αποφάσεις 5/204/2000 και 3/347/2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και σε συνέχεια του από 16 Ιουλίου 2014 σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατόπιν δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου, η Forthnet Α.Ε. ("Forthnet" ή η "Εταιρεία") ανακοινώνει ότι υπεβλήθη από τις εταιρείες Vodafone Group Services Ltd (για λογαριασμό συνδεδεμένης με αυτήν επιχειρήσεως) και Wind Hellas Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., κοινή μη δεσμευτική πρόταση προς το Δ.Σ. της Εταιρείας, η οποία δεν συνιστά δημόσια πρόταση κατά το Ν. 3461/2006, για την πιθανή απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Forthnet, οι οποίες δεν ανήκουν στην κυριότητά τους, έναντι ενδεικτικού και τελούμενου υπό αιρέσεις τιμήματος που κυμαίνεται μεταξύ 1,70 και 1,90 ευρώ ανά μετοχή. Στην ανωτέρω περιλαμβάνονται επίσης οι όροι και οι προϋποθέσεις (διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου, αποκλειστικές διαπραγματεύσεις), η πλήρωση των οποίων θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην υποβολή δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Forthnet, σύμφωνα με το Ν. 3461/2006, η οποία θα είχε τη στήριξη της Εταιρείας. Η Forthnet θα ενημερώσει προσηκόντως το επενδυτικό κοινό για κάθε σχετική σημαντική εξέλιξη για το ζήτημα αυτό.

Περαιτέρω, η Εταιρεία ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα της μη δεσμευτικής προσφοράς από την εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. για την απόκτηση της δραστηριότητας της NOVA, σε σχέση με όσα ήδη αναφέρονται στην από 1ης Ιουλίου 2014 ανακοίνωση της Εταιρείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v