Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία σενάρια για την Τράπεζα Αττικής

Υπερκάλυψε το βασικό σενάριο η Αττικής. Συγκεντρώνει κεφάλαια που αντιστοιχούν σε CET1 15%. Πως θα επιχειρηθεί να καλυφθούν ως 748 εκατ. Επικρατέστερο σενάριο να μην ζητηθεί κρατική βοήθεια. Η άτυπη παράταση για την κάλυψη των αδιάθετων μετοχών και το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ.

Τα τρία σενάρια για την Τράπεζα Αττικής

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής επικεντρώνεται, πλέον, το ενδιαφέρον της αγοράς καθώς καλείται να προσδιορίσει τον αριθμό των αδιάθετων μετοχών και τον τρόπο διάθεσής τους.

Η περίοδος εξάσκησης και προεγγραφής ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν συγκεντρωθεί κεφάλαια άνω των 584 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο, χαμηλότερα όμως των 748 εκατ. ευρώ (σ.σ το σύνολο της ΑΜΚ και οι ανάγκες υπό το δυσμενές σενάριο).

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι η Αττικής συγκέντρωσε και μέρος των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου, με αποτέλεσμα ο δείκτης Common Equity Tier 1 να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 15%, εξέλιξη που καθιστά εφικτή την κάλυψη του συνόλου της ΑΜΚ μέσω της διάθεσης των αδιάθετων μετοχών. 

Το ΤΣΜΕΔΕ σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε στις 18 Νοεμβρίου συμμετέχει στην αύξηση με ποσό από 255 έως 382,5 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι προς το παρόν δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της πλήρους κάλυψης, αν το ΤΣΜΕΔΕ ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του, το ποσοστό του θα ξεπεράσει το 51% και θα πρέπει να εγκριθεί το ύψος της συμμετοχής του από τις αρμόδιες αρχές.

Τα πάντα θα κριθούν από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από στρατηγικούς ή λοιπούς επενδυτές για κάλυψη αδιάθετων μετοχών. Ήδη σειρά εισηγμένων επιχειρήσεων, ιδιωτικών και κρατικών έχουν αποφασίσει ή εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην ΑΜΚ της Αττικής μέσω ανάληψης αδιάθετων μετοχών.

Για το λόγο αυτό έχει εξασφαλισθεί, όπως αποκάλυψε το πρωί το Euro2day.gr, άτυπη παράταση μερικών ημερών.

Aν και μετά τη διάθεση αδιάθετων μετοχών σε στρατηγικούς ή άλλους επενδυτές δεν έχει καλυφθεί η ΑΜΚ στο σύνολό της (748 εκατ. ευρώ), το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα κληθεί να αποφασίσει, όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο, επί των εξής σεναρίων:

Λήψη κρατικής βοήθειας. Η τράπεζα μπορεί να αιτηθεί τη λήψη κρατικής βοήθειας. Εφόσον το αίτημα εγκριθεί το ΤΧΣ θα καλύψει ως την 31.12.2015 το ΤΧΣ το υπολειπόμενο ποσό μέχρι τα 748 εκατ. Ευρώ μέσω συνδυασμού λήψης αδιάθετων κοινών μετοχών και έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών.

Προληπτική ανακεφαλαιοποίηση. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα η τράπεζα να μην αιτηθεί κρατικής ενίσχυσης και να ζητήσει να εγκριθεί μερικώς η αύξηση κεφαλαίου ως το ποσό που έχει συγκεντρωθεί. Αν οι εποπτικές αρχές αποδεχθούν το αίτημα θεωρούν την μερικώς καλυφθείσα ΑΜΚ ως επαρκές προληπτικό εποπτικό μέτρο.

Σε αυτή την περίπτωση το Δ. Σ της τράπεζας θα πιστοποιήσει την κάλυψη της Αύξησης και θα καταθέσει στους ειδικούς λογαριασμούς, όλα ανεξαιρέτως τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί από την εξάσκηση δικαιωμάτων, την προεγγραφή και τη διάθεση αδιάθετων μετοχών σε λοιπούς επενδυτές.

Αν καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν συντρέξει μέχρι την 31/12/2015, ή αν οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές αποφανθούν οποτεδήποτε εντός του χρονικού διαστήματος από την 11/12/2015 έως την 31/12/2015 ότι η Τράπεζα δεν συμμορφώθηκε με την απαίτηση για αύξηση του κεφαλαίου της, τότε θα θεωρηθεί ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας δεν επετεύχθη και τα ποσά θα επιστρέψουν στους επενδυτές.

Εφ' όσον ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν την Αττικής να έχει συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών υπό το βασικό σενάριο (584 εκατ. ευρώ), αλλά και μέρος των αναγκών του δυσμενούς, το πιθανότερο σενάριο είναι να επιχειρηθεί η κάλυψη της αύξησης εξ ολοκλήρου από ιδιώτες και το Δ.Σ. να μην καταθέσει, τουλάχιστον προς το παρόν, αίτημα κρατικής ενίσχυσης.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v