Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «κλειδιά» του deal για Εθνική Ασφαλιστική

Τις βασικές ενιαίες παραμέτρους που πρέπει να διέπουν τις βελτιωτικές προσφορές καθορίζουν τράπεζα και σύμβουλοι. Τι ποσοστό θα διατηρήσει η Εθνική. Πώς θα αποτιμηθεί η σύμβαση bancassurance.

Τα «κλειδιά» του deal για Εθνική Ασφαλιστική

Τις κοινές παραμέτρους, οι οποίες θα πρέπει να διέπουν τις βελτιωτικές προσφορές για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ολοκληρώνουν η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με τους συμβούλους πώλησης (Goldman Sachs και Morgan Stanley).

Παρότι τυπικά το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το πώς θα προχωρήσει ο διαγωνισμός, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι έχει αποφασισθεί να δοθεί στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους (Fosun και κοινοπραξία Calamos-Exin Partners) η δυνατότητα υποβολής βελτιωτικών προσφορών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Εθνική ενημέρωσε ήδη τους υποψήφιους ότι θα διατηρήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής θυγατρικής της. Πρόκειται για μια σημαντική λεπτομέρεια, η διευκρίνιση της οποίας θα συνυπολογισθεί από τους «μνηστήρες» καθώς η τράπεζα θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας, με σημαντικό ποσοστό.

Πέραν της παραπάνω διευκρίνισης, οι σύμβουλοι ρυθμίζουν σειρά άλλων θεμάτων, ώστε οι βελτιωτικές προσφορές να δομηθούν με τρόπο που θα τις καθιστά ευθέως συγκρίσιμες.

Η σημαντικότερη από όλες είναι η διάρκεια της σύμβασης αποκλειστικής διάθεσης ασφαλιστικών προγραμμάτων, μέσω του δικτύου της τράπεζας. Το σχέδιο σύμβασης bancassurance, που έδωσε η ΕΤΕ στους υποψήφιους την περίοδο πριν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, προβλέπει 10ετή διάρκεια με δυνατότητα 5ετούς επέκτασης.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, οι δεσμευτικές προσφορές δεν είναι ευθέως συγκρίσιμες σε αυτό το σημείο. Άλλες πληρώνουν προκαταβολικά για την επέκταση της σύμβασης bancassurance κατά μια 5ετία και άλλες όχι.

Στις βελτιωτικές προσφορές θα ακολουθηθεί ενιαία φόρμα, δομημένη με τέτοιο τρόπο που να μη χωρά σημαντικές αιρέσεις.

Αντίστοιχα, οι δύο επικρατέστεροι μνηστήρες θα πρέπει να συμπεριλάβουν στις βελτιωτικές προσφορές τους το αν προτίθενται ή όχι να προχωρήσουν στην πρόωρη εξόφληση των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bond), ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, τις οποίες έχει εκδώσει η Εθνική Ασφαλιστική και έχει καλύψει η μητρική τράπεζα.

Ενδεχόμενη δέσμευση πρόωρης εξόφλησης θα ενισχύσει τη ρευστότητα της τράπεζας και θα μειώσει το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της, ενώ ο νέος ιδιοκτήτης θα προχωρήσει πιθανώς σε κίνηση κεφαλαιακής θωράκισης της ασφαλιστικής με βασικά ή συμπληρωματικά εποπτικά κεφάλαια.

Υπάρχουν, επίσης, διαφορές, τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως προς την αποτίμηση των ακινήτων ιδιοκτησίας Εθνικής Ασφαλιστικής, που θέλουν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι. Σχετική νύξη έχει κάνει ήδη το Euro2day.gr.

Τέλος, οι αναφορές, που υπάρχουν σε κάποιες προσφορές για ενδιαφέρον απόκτησης ποσοστού στη μητρική τράπεζα δεν λαμβάνονται υπόψη καθώς δεν αφορούν στον εν εξελίξει διαγωνισμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v