Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Εθνική η «καυτή πατάτα» για Εθνική Ασφαλιστική

Ούτε χθες κατέθεσε η Exin μετοχολόγιο και δομή συναλλαγής. Η νέα επιστολή στην ΤτΕ, με την οποία δηλώνει έτοιμη να κλείσει το σχήμα χρηματοδότησης. Ζητά συνάντηση και εμμέσως νέα παράταση. Γιατί είναι κομβική η στάση της ΕΤΕ.

Στην Εθνική η «καυτή πατάτα» για Εθνική Ασφαλιστική

Σε λεπτή κόκκινη γραμμή βαδίζει και τυπικά από χθες η υπόθεση ολοκλήρωσης της εξαγοράς του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Exin Group καθώς άλλη μια προθεσμία παρήλθε, χωρίς η τελευταία να υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα απαραίτητα στοιχεία μετοχολογίου και δομής της συναλλαγής.

Αντ' αυτού, η Exin, με επιστολή της, ενημερώνει την ΤτΕ ότι είναι έτοιμη να κλείσει το σχήμα χρηματοδότησης καθώς έχει συγκεντρώσει κεφαλαιακές δεσμεύσεις για περίπου το 90% των 718,5 εκατ. ευρώ.

Ζητά, δε, συνάντηση με τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της TτE, στην οποία θα παρουσιάσει τη δομή της συναλλαγής και τους βασικούς χρηματοδότες του σχήματος, προκειμένου να συνυπολογίσει τις παρατηρήσεις της εποπτικής αρχής, πριν την κατάθεση των τελικών στοιχείων.

Πρόκειται, πρακτικά, για νέο αίτημα παράτασης, το οποίο μπορεί να ικανοποιηθεί, εφόσον προκύπτει ότι έχει προηγηθεί σοβαρή προεργασία και η Exin βρίσκεται, πραγματικά, στο παρά πέντε για να ολοκληρώσει τον φάκελο.

Κομβικό ρόλο στις αποφάσεις θα παίξει η στάση της Εθνικής Τράπεζας και των συμβούλων πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, Goldman Sachs και Morgan Stanley. Η πλευρά των πωλητών φέρεται να είναι ενήμερη από την Exin, τόσο για την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, όσο και για την προωθούμενη δομή της συναλλαγής.

Αν η στάση τους είναι υποστηρικτική στην προσπάθεια της Exin, εικάζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα διευκολύνει την κατάσταση, απαιτώντας, όμως, να τηρηθούν ιδιαίτερα «σφικτά» χρονοδιαγράμματα και ευλαβικά οι κατευθύνσεις που έχει ήδη δώσει για τη δομή της συναλλαγής.

Άλλωστε, η Εθνική είναι η μόνη υπεύθυνη για το αν θα δοθεί ή όχι νέα παράταση στην Exin. Σημειώνεται ότι το εννεάμηνο, εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, λήγει στο τέλος Μαρτίου και η TτE έχει διαμηνύσει ότι χρειάζεται δύο μήνες για να ελέγξει την καταλληλότητα (fit & proper) των επενδυτών.

Αν η διοίκηση της Εθνικής και οι σύμβουλοι αποδεχθούν το αίτημα της Exin, είναι πιθανόν να δοθεί παράταση ενός μήνα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η Exin ήταν το προηγούμενο διάστημα σε συζητήσεις με το βρετανικό fund Broadwell Capital για τη συμμετοχή του τελευταίου στο σχήμα βασικών επενδυτών (management partners). Το 80% των κεφαλαίων, που θα χρηματοδοτήσουν την εξαγορά, λέγεται ότι θα προέλθει από έκδοση κοινών μετοχών και το υπόλοιπο από προνομιούχες.

Σημειώνεται ότι η Exin αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσφέροντας για το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου και μια 15ετή σύμβαση bancassurance 718,5 εκατ. ευρώ. Εδώ, όμως, και οκτώ μήνες αδυνατεί να κλείσει το σχήμα των βασικών χρηματοδοτών του deal.

Η προσπάθεια έγινε ακόμη πιο δύσκολη, όταν τον περασμένο Νοέμβριο η Calamos Family Partners ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να περιλαμβάνεται πλέον μεταξύ των βασικών επενδυτών, ενώ ακολούθησε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων σε δικαστήριο του Ιλινόι, με αίτημα έκδοσης διαταγής πληρωμής εις βάρος της Exin Financial για ληξιπρόθεσμη απαίτηση 41 εκατ. δολαρίων συν τους τόκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v