Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Πολιτικά απόνερα στην πώληση της Telekom Albania

Οι πληροφορίες περί ενδιαφέροντος της Telekom Srbija για τη θυγατρική του ΟΤΕ στην Αλβανία σε μια δύσκολη περίοδο για τις σερβο-αλβανικές σχέσεις και τα σενάρια για τους άλλους ενδιαφερόμενους.

OTE: Πολιτικά απόνερα στην πώληση της Telekom Albania

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση πώλησης της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Telekom Albania από τον ΟΤΕ, μετά τα σενάρια περί ενδιαφέροντος της σερβικής Telekom Srbija για την εξαγορά της τελευταίας.

Στην Αλβανία δεν βλέπουν με καλό μάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά σε μια περίοδο που έχει αυξηθεί η ένταση στα σύνορα Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Πιθανώς γι’ αυτό τον λόγο η διοίκηση του οργανισμού, που ελέγχει το 99,79% της Telekom Albania, επαναλαμβάνει όσα είχε δηλώσει και πρόσφατα για το θέμα. Κυρίως επειδή θέλει να αποφύγει την πολιτική φιλολογία (ήδη κυκλοφορούν στα Τίρανα διάφορα σενάρια περί παρέμβασης Αγκ. Μέρκελ υπέρ των Σέρβων κ.ά.) αφού η Αλβανία συνεισέφερε στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 μόλις το 2% των εσόδων και το 1% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

«Με βάση τις στρατηγικές προτεραιότητες, ο όμιλος ΟΤE αξιολογεί συνεχώς όλες τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αλβανίας, με στόχο τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και την προώθηση των συμφερόντων του». Ειδικά για την Αλβανία, όπως έχουν ξεκαθαρίσει από τον ΟΤE, «η διαδικασία αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη, όπως και σημαντικές συζητήσεις με εμπλεκόμενους φορείς» και πως θα «ενημερώσουμε τις αρχές και το κοινό, όταν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο προς ανακοίνωση».

Πάντως, οι πληροφορίες για τους ομίλους που ενδιαφέρονται για την Telekom Albania είναι συγκεχυμένες: Σερβικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως οι υποψήφιοι είναι τρεις: Η Telekom Srbija, η τσέχικη PPF Group και η βουλγαρική Vivacom. Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως εκτός από τους Σέρβους και τη Vivacom, ενδιαφέρον έχει δείξει και η επίσης βουλγαρική Globul. Τόσο η τελευταία όσο και η Telekom Srbija ήταν στο παρελθόν θυγατρικές του ΟΤE.

Η αλβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, υποστηρίζει πως θα τοποθετηθεί όταν έχει επίσημη ενημέρωση για το θέμα και επισημαίνει πως «πρόκειται σαφώς για ιδιωτική διαπραγμάτευση». H Telekom Albania, με μερίδιο αγοράς γύρω στο 30%, ανταγωνίζεται τη θυγατρική της Vodafone στην Αλβανία.

Τον τελευταίο χρόνο, τα τριμηνιαία έσοδα της εταιρείας κινούνται μεταξύ 15 και 16 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μεταξύ ενός και τριών εκατομμυρίων ευρώ. Στο τέλος Ιουνίου είχε περίπου 1.798.000 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας από 1.941.000 στο τέλος του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v