Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Vodafone: Σε ξεχωριστή εταιρεία οι κεραίες κινητής ανά την Ευρώπη

Τις «στρατηγικές και οικονομικές» δυνατότητες αξιοποίησης των περίπου 58.000 σταθμών βάσης ανά την Ευρώπη εξετάζει η διοίκηση του τηλεπικοινωνικακού ομίλου.

Vodafone: Σε ξεχωριστή εταιρεία οι κεραίες κινητής ανά την Ευρώπη

Η δημιουργία μιας «εικονικής εταιρείας» εντός του ομίλου της Vodafone, με ξεχωριστή διοίκηση, στην οποία θα περιέλθουν τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, περιλαμβάνεται στο σχέδιο για εξοικονόμηση πόρων από τον διεθνή όμιλο.

Οπως τόνισε πριν από λίγες ημέρες, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου (Απρίλιος - Οκτώβριος 2018) ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Nick Read, η διοίκηση βρίσκεται ήδη στη διαδικασία due diligence, προκειμένου να εξετάσει κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των περίπου 58.000 σταθμών βάσης ανά την Ευρώπη, οι 2.300 από τους οποίους βρίσκονται στην Ελλάδα.

Στη λίστα περιλαμβάνονται 20.000 σταθμοί βάσης στη Γερμανία, 19.200 στη Βρετανία, 11.000 στην Ιταλία, 9.100 στην Ισπανία, 4.200 στην Πορτογαλία, 3.100 στην Ολλανδία, 1.500 στην Ιρλανδία και 9.500 στην Κεντρική Ευρώπη. Η αξιοποίηση του τεράστιου δικτύου σταθμών βάσης, όπως εξήγησε στους αναλυτές ο Nick Read, είναι ένας από τους πυλώνες μέσα από τους οποίους η Vodafone επιδιώκει να εξοικονομήσει περίπου 1,2 δισ. ευρώ λειτουργικών εξόδων μέχρι το τέλος της επόμενης χρήσης (λήγει τον Μάρτιο του 2021).

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone υποστήριξε στην ουσία πως στόχος είναι να «μοιράζεται» τους σταθμούς βάσης με άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, χωρίς να επηρεάζεται η «στρατηγική διαφοροποίησης».

Σημειώστε πως στην Ελλάδα, η Victus Networks, η κοινή εταιρεία Vodafone και Wind, διαχειριζόταν στο τέλος του 2017 περίπου 1.650 κοινούς σταθμούς βάσης, ενώ μέσα στην προηγούμενη χρονιά είχαν εγκατασταθεί 421 κοινοί σταθμοί βάσης.

Ο N. Read τόνισε πως «θα διαμορφώσουμε τη βέλτιστη στρατηγική και οικονομική κατεύθυνση για όλους τους σταθμούς βάσης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουμε σε κοινοπραξίες, στα προσεχή τρίμηνα». Ο ίδιος προέβλεψε πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεγκατάστασης εταιρειών στους σταθμούς βάσης της Vodafone. Επικαλέστηκε, μάλιστα, το μοντέλο της Indus Towers, της κοινής εταιρείας που έχουν δημιουργήσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ινδία και η οποία ελέγχει περίπου 67.500 σταθμούς βάσης. Μέτοχοι της Indus Towers είναι οι Vodafone, Bharti Airtel και Aditya Birla Telecom (Idea).

Ο επικεφαλής του ομίλου Vodafone, χωρίς να αποκλείσει τη διάθεση ποσοστού της εταιρείας των ευρωπαϊκών σταθμών βάσης που δημιουργείται, τόνισε πως πρόκειται για δύσκολη άσκηση. Οπως εξήγησε, επειδή η διαδικασία απόσχισης των περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τους σταθμούς βάσης είναι πολύπλοκη, πρέπει πρώτα να γίνει «η άσκηση του due diligence», ώστε να διαπιστωθεί αν τα δυνητικά οφέλη αξίζουν τον κόπο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v