Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσαμάζ: Πιο δύσκολο το 2019 λόγω εκλογών και τουρισμού

Στους μετόχους θα διανεμηθεί ολόκληρο το έσοδο από την πώληση της Telekom Albania, είπε η διοίκηση του ΟΤΕ σε τηλεδιάσκεψη. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για Ρουμανία. Αιχμές για ΕΕΤΤ, με αφορμή τους MVNOs.

Τσαμάζ: Πιο δύσκολο το 2019 λόγω εκλογών και τουρισμού

Περί τα 650 εκατ. ευρώ θα επενδύσει φέτος ο ΟΤΕ, όπως τόνισε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2018. Ωστόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε πως φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά καθώς στην Ελλάδα θα υπάρξουν εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται σημάδια κάμψης στον τουρισμό, που στήριξε και τα έσοδα και των εταιρειών τηλεπικοινωνιών την τελευταία τριετία.

Για τη συνεχή αρνητική πορεία του ομίλου στην Ρουμανία, η διοίκηση τόνισε πως «έχουμε πιάσει πάτο» και προέβλεψε καλύτερα αποτελέσματα, αφήνοντας, όμως, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα (σε ερώτηση για πιθανή πώληση).

Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Μπάμπης Μαζαράκης ρωτήθηκε και για την πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με αφορμή προσφυγή της Forthnet κατά των Vodafone και Cosmote, ώστε να έχει καλύτερους εμπορικούς όρους αν δραστηριοποιηθεί ως «εικονικός πάροχος» (MVNO). Υποστήριξε πως πρόκειται για «φωτογραφική απόφαση για τη Forthnet», η οποία «προκαλεί ερωτηματικά, με δεδομένη την αρνητική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται» η τελευταία.

Ο ίδιος υποστήριξε πως στο πρόσφατο παρελθόν «χρεοκόπησαν» άλλοι «εικονικοί πάροχοι» όπως η Cyta Hellas (σ.σ. εξαγοράστηκε από τη Vodafone Hellas) και τόνισε πως η διοίκηση του OΤΕ δεν είναι διατεθειμένη να προσθέσει επισφαλείς απαιτήσεις.

Η διοίκηση του OΤΕ ανακοίνωσε πως το σύνολο των εσόδων από την πώληση της θυγατρικής Telekom Albania θα επιστρέψει στους μετόχους μέσω μερίσματος. Για το 2019, οι επενδυτές του OΤΕ προβλέπεται πως θα λάβουν συνολικά 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία, τα 221 εκατ. ευρώ μέσω μερισμάτων και τα 129 μέσω του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών. Όπως είναι γνωστό, το διοικητικό συμβούλιο του OΤΕ θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,46 ευρώ ανά μετοχή.

Πέρυσι οι επενδύσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 706 εκατ. ευρώ, τα 226 εκατ. από τα οποία δαπανήθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στην περυσινή χρονιά, το βάρος των επενδύσεων έπεσε στην ανάπτυξη των δικτύων Νέας Γενιάς ενώ για φέτος, στόχος είναι να παρέχεται η δυνατότητα για υπηρεσίες FTTH (οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι) για 150.000 νοικοκυριά.

Στην Ελλάδα, για το σύνολο του 2018 ο OΤΕ παρουσίασε αύξηση εσόδων στη σταθερή τηλεφωνία (1,4% στα 916 εκατ. ευρώ) κυρίως μέσω αύξησης των συνδρομητών ταχύτερων ευρυζωνικών συνδέσεων (που οδήγησε σε διπλασιασμό εσόδων από ευρυζωνικές συνδέσεις), αλλά ταυτόχρονα κατέγραψε μικρή μείωση εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (-1,6% στα 926 εκατ. ευρώ) για «τεχνικούς» (σ.σ. λογιστικούς) λόγους.

Στο τέλος Δεκεμβρίου, οι συνολικές ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα είχαν φτάσει τα 3.954.000, με το μερίδιο του OΤΕ στο 52%. Ο όμιλος έκλεισε το 2018 με περίπου 140.000 καθαρές νέες συνδέσεις ευρυζωνικών υπηρεσιών, με τον ανταγωνισμό να προσθέτει μόλις 36.000 καθαρές νέες συνδέσεις στο σύνολο της περυσινής χρονιάς. Η διείσδυση των ταχύτερων ευρυζωνικών συνδέσεων (VDSL, Vectoring) προσέγγισε το 28% της συνολικής πελατείας του OΤΕ στη λιανική. Εφτασαν τις 531.000 στο τέλος Δεκεμβρίου.

Στα τέλη του έτους λειτουργούσαν περίπου 14.000 καμπίνες που υποστήριζαν την τεχνολογία VDSL/Vectoring για ταχύτερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με τη συνολική κάλυψη στο 62% του πληθυσμού. Στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου προστέθηκαν 49.000 συνδρομητές υπηρεσιών FTTC (για ταχύτητες μέχρι 200 Mbps), έναντι 34.000 στο τρίτο τρίμηνο.

Η Cosmote TV κατέγραψε αύξηση συνδρομητών 3,3% σε ετήσια βάση, με 542.000 συνδρομητές στο τέλος Δεκεμβρίου. Η διοίκηση του OΤΕ επανέλαβε πως παρά τη χαμηλή διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα (περίπου 26% των νοικοκυριών), η αγορά εμφανίζει σημάδια ωρίμανσης.

Στην κινητή τηλεφωνία, τα έσοδα από data (υπηρεσίες μετάδοσης δεδομένων) έφτασαν το 33% του συνολικού κύκλου εργασιών από υπηρεσίες. Στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς αυξήθηκε περίπου 47% η κίνηση δεδομένων από τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας της Cosmote. Παράλληλα αυξήθηκαν κατά 20% οι πελάτες που χρησιμοποιούν το κινητό τους για πρόσβαση στο Διαδίκτυο και άλλες υπηρεσίες δεδομένων. Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας της Cosmote έφτασαν τα 7.905.000 στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι 7.981.000 ένα χρόνο νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v