Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΜΕΣ: Θα κάνουμε το Hilton ολοκληρωμένο προορισμό πόλης

Τα σχέδια για το Hilton και οι προσδοκίες για την Αθήνα. Οι λύσεις για τον υπερ-τουρισμό και η ιδέα ενός συστήματος «non dom» μέσω του οποίου δημιουργείται μια νέα αγορά με βάση τις παραθεριστικές κατοικίες.

ΤΕΜΕΣ: Θα κάνουμε το Hilton ολοκληρωμένο προορισμό πόλης

Το όραμά του να μετεξελιχθεί το ιστορικό ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας (σ.σ του οποίου πριν μια βδομάδα απέκτησε τον πλήρη έλεγχο) σε ολοκληρωμένο προορισμό πόλης ο οποίος θα διαθέτει και δωμάτια, μετέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας (ΤΕΜΕΣ) Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ σημείωσε πως η αύξηση της συμμετοχής του ομίλου στην εταιρεία «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις», ιδιοκτήτρια του ιστορικού ξενοδοχείου και η απόκτηση του πλήρους ελέγχου της εταιρείας (51%) αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης του ομίλου στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και της Αθήνας. Επεσήμανε, ταυτόχρονα, τα μεγάλα περιθώρια που έχουν τα ξενοδοχεία της Αθήνας να αυξήσουν τη μέση τιμή των δωματίων τους.

Επιχειρηματολογώντας για τις προοπτικές της Αθήνας επισήμανε το γεγονός πως, παρά την αυξημένη κίνηση της Αθήνας, το αεροδρόμιο Ηρακλείου εμφανίζει μεγαλύτερη κίνηση από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στους μήνες αιχμής του καλοκαιριού.

Σε ότι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ο επικεφαλής της ΤΕΜΕ τόνισε πως η λειτουργία του γηπέδου γκολφ στην Πύλο επιτρέπει στα ξενοδοχεία του Costa Navarino να λειτουργούν από τα μέσα Φεβρουάριο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Στην προσπάθεια, ωστόσο, να αναβαθμιστεί σε προορισμό γκολφ η συγκεκριμένη περιοχή, ο όμιλος πρόκειται να δημιουργήσει δύο νέα γήπεδα.

Μιλώντας για το φαινόμενο του υπερ- τουρισμού (overtourism) και την έλλειψη κατοικιών που καταγράφεται σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη, ο επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ είπε πως αυτά τα προβλήματα τα λύνει η ζωή. Υπάρχουν λύσεις, σημείωσε, που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα να αποσύρονται από την αγορά ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών που έχουν απαξιωθεί, να αναλαμβάνουν δημόσιοι φορείς τη διαχείρισή τους για να καλύπτουν ανάγκες τους και οι ιδιοκτήτες τους να παίρνουν ως αντάλλαγμα τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αλλού μια μονάδα υψηλότερων κατηγοριών.

Για τη διαχείριση της τουριστικής κίνησης σε περιόδους αιχμής ανέφερε το παράδειγμα των κρουαζιερόπλοιων τα οποία δεν θα πρέπει να πληρώνουν το ίδιο αν έρχονται Μάρτιο ή Αύγουστο, όπως συμβαίνει, εξήγησε, όταν κάποιος κλείνει θέση στο αεροπλάνο Παρασκευή ή μια μέρα της εβδομάδας με χαμηλή κίνηση.

Για το θέμα των κατοικιών τόνισε πως πολλοί άνθρωποι, πλέον, ζουν σε δύο διαφορετικές χώρες. Χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, σημείωσε, πέτυχαν να έχουν τουρισμό όλο το χρόνο όχι επειδή δημιούργησαν κάποια νέα τουριστικά προϊόντα αλλά επειδή πολλοί Βρετανοί ή Γερμανοί απέκτησαν κατοικίες στις χώρες αυτές και ζουν σε αυτά αρκετούς μήνες το χρόνο.

Στην κατεύθυνση ώστε να διαμορφωθεί ένα ανάλογο σκηνικό στον ελληνικό τουρισμό ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος μετέφερε την ιδέα που συζητείται συχνά σε διεθνή fora για τη δημιουργία ενός συστήματος «non dom». Πρόκειται όπως εξήγησε για ένα πλαίσιο που επιτρέπει σε κάποιον να αποκτήσει κατοικία στην Ελλάδα, να έρθει να ζήσει στη χώρα μας με ειδικό φορολογικό καθεστώς και να φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του μόνο στην Ελλάδα. Το έκανε η Κύπρος εντός Μνημονίου, όπως σημείωσε, το έκανε πριν ένα χρόνο η Ιταλία ενώ στο παρελθόν έχουν κάνει το ίδιο χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για ένα «εργαλείο», ανέφερε, για να δημιουργηθεί ένα επιπλέον τουριστικό προϊόν για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v